сряда, 25 февруари 2015 г.

Чийзкейк Далматинец


Много интересна хрумка относно името на чийзкейка, но определено му подхожда. Бяла и нежна вътрешност с неравномерни петна по нея и всичко обвито с хрупкава шоколадова основа... чийзкейка отива в категорията на ,,неустоима съблазън''.
С тази съзлазън ме изкуши една много мила дама - Руми от ,,Румянтика в кухнята''. Благодаря ти, Руми за чудесният чийзкейк.:)



Продукти за основата:
  • 375 г брашно
  • 40 г какао
  • 3 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 175 г захар
  • 2 яйца
  • 200 г студено краве масло, нарязано на парченца

Продукти за плънката:
  • 1 пак. пудинг за варене (60 г) на д-р Йоткер
  • 3 яйца
  • 175 г захар
  • 500 г безсолна извара
  • 3 с. л. гъсто кисело мляко
  • 250 г краве масло

Приготвяне на основата:
Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват с миксер. Когато сместа стане на трохи се омесва на тесто с ръце. Тестото се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.

Приготвяне на плънката:
Кравето масло се разтопява и се охлажда. 
Към изварата се добавя захарта и сместа се претрива с пасатор. Към нея се прибавят яйцата, киселото мляко и маслото. Накрая се прибавя и пудинга, както е на прах. Всичко се разбърква с миксер до хомогенност.

Изстуденото тесто се разделя на три части. Едната част се разстила на дъното на отваряема форма с размер 26 сантиметра. Втората част от тестото се разполага вътрешната страна на формата.


 В така получената купа се излива плънката. От третата част от тестото се късат парченца и се разпределят неравномерно върху плънката.


 Чийзкейка се поставя в загряла фурна на 180 градуса и се пече 60 минути, докато повърхността добие златиста коричка и плънката се стегне.
Охлажда се във формата и след това се поставя в поднос. 
Чийзкейка се поднася силно охладен.


Приятен апетит! 

вторник, 24 февруари 2015 г.

Питка Листа


Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл вода
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. мед
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 3 с. л. олио
  • 700-800 г брашно

  • сусам
  • маково семе

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода + меда и една шепа брашно. Сместа се оставя на топло да се активизира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, прясното мляко, олиото. яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. 
За по-точно изпълнение на питката аз претеглих тестото и се получи 1.300 кг. От него отделих две части по 200 грама и останалото тесто разделих на осем еднакви части. Осемте части оформих на гладки топки.
Едната част от 200 г тесто се разточва на кръг с диаметър около 28 сантиметра. Разделя се на 8 сектора. На всеки сектор в средата се прави прорез и върхът на триъгълника се промушва два пъти през прореза. В широката част на триъгълника се поставя една от топките и върху нея се поставя усуканата част.

Всяка една част се подрежда в тава с размер 32 см, постелена с хартия за печене и намазана с мазнина.
От другата 200 г част се разточва лента с размери около 40/10 сантиметра. Намазва се с мазнина и се прегъва на две, откъм дългата страна. Там където е прегъната се правят леки нарези, лентата се навива на руло и се поставя в средата на питката.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, смесен с капки прясно мляко и олио. Отгоре се поръсва със сусам и маково семе.


Питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.



Да ви е сладко и уютно с любимите ви хора!

Идеята за оформянето на питката е на Злати Минкова, за което и' благодаря! 

неделя, 22 февруари 2015 г.

Яйчено руло с кайма



 Яйчено руло с пилешка плънка беше една от първите ми публикации в блога. Сега ви предлагам не по-малко вкусно и ефектно рулото с кайма.

Продукти за яйченото руло:
  • 6 яйца
  • 170 г кашкавал
  • 200 г майонеза

Продукти за пълнежа:
  • 500 г домашна кайма
  • подправки по желание - чер пипер, чубрица, кимион
  • по желание лук

Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко с вилица. Към тях се прибавя майонезата и настърганият кашкавал.
Голямата тава от печкта се застила с хартия за печене. Яйчената смес се изсипва в тавата и се пече на 200 градуса до леко покафеняване.
Рулото се изважда и след като изстине се отстранява хартията. 
Каймата се разстила върху рулото от страната където е била хартията. Завива се на руло и се поставя отново в тавата върху хартия. Върху рулото се поставя фолио. 
Пече се на 180 градуса около 20-25 минути.
След като рулото се поохлади се нарязва на филийки. 
Сервира се с любима гарнитура и голяма усмивка :)



сряда, 18 февруари 2015 г.

Лимонови мъфини с белтъчно-медена глазура




Продукти за мъфините:
  • 125 г меко краве масло
  • 125 г захар кристал
  • 1 яйце + 1 белтък
  • настъргана кора на 1 лимон
  • 150 г брашно
  • 4 с. л. прясно мляко
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол

Продукти за крема:
  • 1 жълтък
  • 50 г захар
  • 1 с. л. нишесте
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ванилия
  • 1 с. л. краве масло

Продукти за белтъчно-медената глазура:
  • 1 белтък
  • 50 г захар
  • 1 с. л. мед
  • 30 мл вода


Приготвяне на мъфините:
Кравето масло и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се яйцата и лимоновата кора.
Брашното, солта и бакпулвера се смесват в купа.
Половината от сухата смес се добавя към маслено-яйчената смес и се разбърква внимателно. Сипва се  прясното мляко, разбърква се и накрая се добавя и останалото количество суха смес. Разбърква се до хомогенност.
Тестото се разпределя във формички за мъфини.
Пече се на 180 градуса, около 20 минути.
След като се охладят мъфините се издълбават с помощта на уреда за издълбаване на чушки.


Приготвяне на крема:
Смесват се жълтъка със захарта и нишестето. Разрежда се с млякото, се поставя на котлона и се вари чрез непрекъснато бъркане до сгъстяване. 
Към готовият крем се добавя кравето масло и се ароматизира с ванилията.
След като крема изстине се пълнят мъфините. Върху крема се поставя издълбаното капаче.

Приготвяне на белтъчната глазура:
Захарта, меда и водата се слагат да заврат и се оставят да се сгъстят с консистенцията на течен мед.Разбива се белтъка с щипка сол и към него постепенно се прибавя горещия сироп на тънка струя, като разбиването продължава 4-5 минути, докато се получи много гъст и лъскав крем.
Глазурата се поставя в шприц и с негова помощ се украсяват мъфините.


Да ви е сладко с чаша ароматно кафе и чудесна мъфинка в ръка!


Рецептата е адаптирана изцяло от Слънчевата кухня на Ирина Купенска, като съм комбинирала две рецепти в една.
За мъфините тук.
За крема и глазурата тук.

събота, 14 февруари 2015 г.

Питка за Трифон Зарезан


Днес у дома наред с празника за любовта почитаме и деня на лозята и виното. Вдигам тост за богата реколта и както казват старите хора: да се ражда грозде и по корените.

Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 г кисело мляко
  • 3 яйца - 1 жълтък
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч. л. захар
  • 1ч. л. сол
  • 20 г прясна мая
  • 700-800 г брашно
  • 80-100 г меко краве масло

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и към него се прибавят маята, захарта и една шепа брашно. Сместа се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят киселото мляко, олиото. солта, яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се на топло да втаса.
Тестото се премесва и се разточва на правоъгълник с размери . Намазва се с мекото краве масло и се навива на руло. Рулото се нарязва на филийки. Редят се във вид на грозд. 
Питката се оставя да втаса.


Намазва се с отделения жълтък, който е разреден с няколко капки прясно мляко и олио.
Пече се на 180 градуса. 

Листата се правят от 100 мл вода, 1 с. л. сол и брашно. Замесва се тесто, оформят се листата, които се поставят непосредствено преди печенето на питката.


Весел празник и наздраве!

петък, 13 февруари 2015 г.

Торта Сърце



Аз много не съм съгласна, че само един ден е ден на влюбените и любовта. Любов и обич трябва да има постоянно и да се празнува всеки ден, с една мила дума, с една усмивка, с един мил жест, с едно цвете ей така без повод...Много са начините да си изразяваме любовта и обичта към любимите хора. Не трябва да чакаме да дойде този ден и тогава да поднесем торта със сърце и тогава да покажем колко се обичаме. Думата ,,обичам те'' трябва да я казваме и чуваме всеки ден, и тогава ще се чувстваме специални.
И в противовест на всичко казано до сега и аз да ви предложа торта със сърце, но с уговорката, че у дома не се поднася такава торта само на този ден :)





Продукти за блата:
  • 10 белтъка (300 г)
  • 390 г захар
  • 150 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. олио

Продукти за крема:
  • 200 г бял шоколад
  • 250 г прясно мляко
  • 8 с. л. кокосови стърготини
  • 4 с. л. смлени бисквити
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 5 г желатин

Продукти за глазурата:
  • 80 г бял шоколад
  • 50 мл течна сладкарска сметана
  • 1 пак. червена глазура за торти
  • кокосови стърготини за паниране 

Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват с половината захар до плътност. Прибавят се ванилията, солта и олиото и се разбърква на слаба скорост на миксера.
Брашното заедно с бакпулвера се пресява и се добавя към белтъците. Прибавя се и останалата захар. Разбърква се с шпатула.
Сместа се изсипва във форма за торта с d 26 см, постелена с хартия и стените намазани с мазнина.
Пече се на 160 градуса около 40-50 минути.
Блата се оставя да изстине във формата и тогава се изважда.

Приготвяне на крема:
Шоколадът се начупва в млякото. Поставя се на котлона и се загрява до разтопяването на шоколада. Отмества се от огъня и се добавят кокосовите стърготини и бисквитите. Прибавя се желатина, който предварително е смесен с 20-30 мл вода да набъбне.  Сместа се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност и към нея се добавя горната смес. Разбърква се внимателно до хомогенност.

Сглобяване на тортата:
Блата се разрязва на три части. Взема се най-долната част, която е и най-равна, поставя се шаблон с форма на сърце и се изрязва внимателно по шаблона. Този блат е за най-отгоре.



Отваряем ринг се поставя в поднос. Поставя се един блат, върху него се разстила крем, следва блат, пак крем и най-отгоре се поставя блата с отрязаното сърце. Намазва се с крем, като от крема трябва да остане малко за замазване на борда на тортата.


Тортата се оставя на студено за около 1/2 час.
Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и ганаша се нанася върху тортата, като се стараем ганаша да не отива в сърцето.
Тортата отново се оставя на студено да стегне шоколада.
Охладена и стегната тортата се освобождава от ринга. Борда се намазва с отделеният крем и се панира с кокосови стърготини.
Червената глазура се приготвя по описанието на опаковката и се излива в сърцето.





Да ви е сладко, както е сладка любовта!




сряда, 11 февруари 2015 г.

Плодова торта в шоколадова купа


Честит Рожден Ден на най-прекрасното, мило и отзивчиво момиче, което е съчетало силният си ум с голяма амбиция, упоритост и смелост. Винаги съпътствана от доброта и човещина, нежност и всеотдайност - това е нашата обичана снаха.
Пожелаваме и' много здраве, любов, топлина и уют, големи успехи в нестихващите и' мечти! Да се радва на всички красиви моменти и да продължава все така напред в живота с голямо вдъхновение!

Продукти за шоколадовата купа:
  • 150 г черен шоколад

Продукти за пълнежа:
  • 4 жълтъка
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 5-6 бишкоти
  • 10 г желатин
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 150 мл прясно мляко + 1 с. л. какао

Продукти за гарниране;
  • цитрусови плодове 

Приготвяне:
Първо се приготвя шоколадовата купа.
Шоколадът се нарязва на дребно. 2/3 от него се поставят в купа и се разтопява на водна баня. Купата се отмества от водната баня и се прибавя и останалата 1/3 от шоколада. Разбърква се до еднородност.
Подходяща купа се покрива отвътре с алуминиево фолио.
Разтопеният шоколад се поставя в пош с тънък кръгъл накрайник или в корнет от хартия. Рисува се по фолиото и се оставя шоколада да стегне.



Жълтъците се разбиват с половината захар на пяна. Към тях се на тънка струйка се налива горещото прясно мляко, в което е разтворена останалата 1/2 захар, като сместа се бърка непрекъснато. Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване. Крема се оставя леко да се охлади и тогава към него се поставя разтворения желатин.
Сметаната се разбива до плътност и се прибавя към изстиналият крем.

В шоколадовата купа се излива част от крема, поставят се начупени на едро бишкоти, потопени в млякото с какао, налива се пак крем, бишкоти и така докато се напъни шоколадовата купа. От крема малко ми остана, но отиде в чашки за директна консумация :)


Оставя се на студено да стегне крема.

Тортата се изважда от купата и много внимателно се освобождава от фолиото.

Украсява се с плодове по собствена фантазия. Плодовете се глазират с течен желатин.


Весел празник, мило момиче!
Обичаме те!


   

неделя, 8 февруари 2015 г.

Испански кифлички ENSAIMADAS


Испански кифлички, рецептата взета от руски сайт, в изпълнение на българка, остава да напиша рецептата, и накрая ще хапнете многооо вкусни кифлички. Е, аз не ги ядох (диета за съжаление :)), но главните дегустатори вдигнаха пръст за yes.


Продукти за тестото:
  • 300 мл прясно мляко
  • 120 мл вода
  • 1 ч. л. суха мая
  • 50 г захар
  • 1 яйце
  • 2 с. л. олио
  • 1/2 ч. л. сол
  • 750-800 г брашно 

Продукти за пълнежа:
  • 100 г много меко краве масло
  • 1 дюля
  • 3-4 ябълки
  • 3-4 с. л. захар

Приготвяне:
Прясното мляко заедно с водата се затоплят. Прибавят се маята и захарта и се разбъркват до разтваряне на захарта.
Брашното се пресява, прави се кладенче. В него се поставят течната смес, яйцето, солта и олиото. Замесва се меко нелепнещо тесто. Тестото се оставя на топло да втаса.
Ябълките се обелват и се настъргват. Дюлята се настъргва с кората. Към тях се прибавя захарта.
Втасалото тесто се разделя на 8 части.
Работният плот се намазва с мекото краве масло. Взема се едната част от тестото и се разточва на много тънък кръг. Тестото е много еластично и меко, и се разточва лесно.
Намазва се с краве масло с помощта на четка.
Поставя се част от плънката и се завива на руло.


Рулото се прави на охлювче и се намазва с краве масло.


Процедира се по същият начин и с останалите части от тестото.
Кифличките се подреждат в тава и се оставят на топло за около 20-30 минути.
Пекат се в предварително загряла фурна на 180 градуса.


След като се опекат се изчакват около 5 минути и тогава се намазват с четка с краве масло.
Поръсват се с пудра захар.


Приятен апетит!

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Питка Маргарита


Е, не е толкова красива, като питката на Ралица Маринова, но гостите ни толкова много я харесаха, че на другият ден ми се оплакваха от тежък сън, поради преяждане :) И за да не пъшкаме само ние сега ще ви напиша и рецептата :)

Продукти:
  • 20 г прясна мая 
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко 
  • 3 с. л. олио
  • 40 г разстопено краве масло
  • 40 мл олио
  • около 700-800 г брашно
  • сусам
  • маково семе

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко. Добавят се захарта и маята, и се оставят на топло сместа да шупне.
Рецептата на Ралица е с 100 г кисело мляко и 100 г заквасена сметана, но аз ползвах само кисело мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, олиото, киселото мляко, яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
Тестото се премесва и се разточва на правоъгълник с размери 65/35 сантиметра.
Намазва се с смесените два вида мазнини и се навива на руло.
Двата края на рулото се отрязват и тестото се използва за средата на питката.
Рулото се завива на кравай и се поставя в тавата от печката, върху хартия за печене.
Отделеното тесто се разточва на лента горе-долу с размер 30/10 сантиметра. Намазва се с мазнина и се прегъва на две откъм дългата страна. Където е прегънатото се правят малки нарези. Навива се на рулце и се поставя в средата на питката.
Завитото руло се нарязва с помощта на ножица, без да се прекъсва в средата.


Питката се оставя да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, смесен с няколко капки пр. мляко и олио и се поръсва със семената.


Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градус.


Да ви е сладко и радостно! 

Благодаря на Ралица Маринова и 100 грама любов,за предоставената красива Маргарита. Тук може да видите всичките вълшебни творения на царицата на тестото Ралица.  

вторник, 3 февруари 2015 г.

Кавърма в гювечета върху варени картофи


Нашите баби определено без да са били запознати с правилата за правилното приготвяне на храните са сътворявали едни от най-вкусните ястия. Слагали са глинения съд на печката, пуска ли са в него шепа от това, шепа от онова, подправяли са яхнийката с търпение и спокойствие, и накрая се е получавало нещо от рода - да си оближеш пръстите. 
Ние нямаме нито тяхното спокойствие, нито тяхното време, но можем при всеки по-удобен случай да си приготвим храната в глинени съдове.  

Продукти за 3 порции:
  • 300 г свинско месо
  • 3 глави стар лук
  • 5-6 печени пиперки
  • 10-12 маслини
  • чубрица
  • черен пипер
  • магданоз
  • 3 яйца
  • 150 г кашкавал
  • 3-4 големи варени картофа

Приготвяне:
Месото се нарязва на малки хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до леко покафеняване. Към него се прибавя лука нарязан на полумесеци. Когато лука стане прозрачен се прибавят нарязаните печени чушки. Ястието се посолява и се готви до омекване на продуктите. Кавърмата се овкусява с подправките и се прибавят маслините.
Варените картофи се нарязват на кубчета и се разпределят в гювечетата.


Върху тях се поставя готовата кавърма.


Кашкавала се настъргва на ренде, разпределя се в гювечетата и отгоре се чуква по едно яйце. Поставя се в загряла фурна на 200 градуса и се запича до готовност на яйцето.


Да ви е сладко!