Много интересна хрумка относно името на чийзкейка, но определено му подхожда. Бяла и нежна вътрешност с неравномерни петна по нея и всичко обвито с хрупкава шоколадова основа... чийзкейка отива в категорията на ,,неустоима съблазън''.
С тази съзлазън ме изкуши една много мила дама - Руми от ,,Румянтика в кухнята''. Благодаря ти, Руми за чудесният чийзкейк.:)
Продукти за основата:
- 375 г брашно
- 40 г какао
- 3 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 175 г захар
- 2 яйца
- 200 г студено краве масло, нарязано на парченца
Продукти за плънката:
- 1 пак. пудинг за варене (60 г) на д-р Йоткер
- 3 яйца
- 175 г захар
- 500 г безсолна извара
- 3 с. л. гъсто кисело мляко
- 250 г краве масло
Всички продукти се поставят в купа и се разбъркват с миксер. Когато сместа стане на трохи се омесва на тесто с ръце. Тестото се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
Приготвяне на плънката:
Кравето масло се разтопява и се охлажда.
Към изварата се добавя захарта и сместа се претрива с пасатор. Към нея се прибавят яйцата, киселото мляко и маслото. Накрая се прибавя и пудинга, както е на прах. Всичко се разбърква с миксер до хомогенност.
Изстуденото тесто се разделя на три части. Едната част се разстила на дъното на отваряема форма с размер 26 сантиметра. Втората част от тестото се разполага вътрешната страна на формата.
В така получената купа се излива плънката. От третата част от тестото се късат парченца и се разпределят неравномерно върху плънката.
В така получената купа се излива плънката. От третата част от тестото се късат парченца и се разпределят неравномерно върху плънката.
Чийзкейка се поставя в загряла фурна на 180 градуса и се пече 60 минути, докато повърхността добие златиста коричка и плънката се стегне.
Охлажда се във формата и след това се поставя в поднос.
Приятен апетит!