сряда, 10 април 2024 г.

Спаначена торта с ягоди



 Продукти:

за блата

  • 6 яйца
  • 280 г захар
  • 160 г пресен спанак
  • 120 г олио
  • 100 г прясно мляко
  • 380 г брашно
  • 20 г бакпулвер
  • 2 ванилии
за крема
  • 300 г крема сирене 
  • 500 г маскарпоне 
  • 200 г течна сметана 
  • 200 г пудра захар 
  • 2 с. л. заквасена сметана
сироп:
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с. л. захар
още
  • около 300 г ягоди

Приготвяне на блата:
Спанакът заедно с олиото и млякото се пускат в блендер до получаване на хомогенна смес. 
Яйцата + захарта се разбиват на пухкав крем. Към тях се прибавя спаначената смес. 
Брашното се пресява с бакпулвера и на няколко пъти се прибавя към течната смес. Разбърква се с шпатула до хомогенност. 
Форма с размер 24 (26) см се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 55-60 минути. 
Блатът се оставя да се охлади във формата и тогава се изважда. Препоръчително е да се опече от предният ден и след като изстине се опакова в среч фолио, и се съхранява в хладилник. 

Приготвяне на крема:
Всички продукти са охладени и се поставят в купата на миксера. Разбиват се заедно до пухкавост, което не отнема повече около 3-4 минути. (но все пак зависи и от миксера). 

Сглобяване на тортата:
Понеже при печенето на блата, той леко покавенява и аз изрязвам внимателно по-тъмната част. 
След това блатът се разрязва на 4 х 1.5 см. Използват се трите блата, а четвъртият се използва за трохите отгоре. 
Отваряем ринг се поставя върху поднос. От вътрешната страна се поставя ацетатна хартия. 
В него се разполага единият блат, като леко се сиропира. Поставя се 1/3 от крема и върху него, нарязани ягоди. Следва втори блат, леко сиропиране, крем и ягоди, трети блат - пак сиропиране и  крем. Тортата се завършва, като останалият крем се поставя в пош със звездовинен накрайник и се шприцоват розички. Украсява се с ягоди и натрошен блат. 
Тортата се поставя в хладилник за няколо часа и тогава се освобождава от ринга. 



 Насладете се на тази прекрасна и свежа торта! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар