Продукти:
за блата
- 6 яйца
- 280 г захар
- 160 г пресен спанак
- 120 г олио
- 100 г прясно мляко
- 380 г брашно
- 20 г бакпулвер
- 2 ванилии
за крема
- 300 г крема сирене
- 500 г маскарпоне
- 200 г течна сметана
- 200 г пудра захар
- 2 с. л. заквасена сметана
сироп:
- 200 мл прясно мляко
- 2 с. л. захар
още
- около 300 г ягоди
Приготвяне на блата:
Спанакът заедно с олиото и млякото се пускат в блендер до получаване на хомогенна смес.
Яйцата + захарта се разбиват на пухкав крем. Към тях се прибавя спаначената смес.
Брашното се пресява с бакпулвера и на няколко пъти се прибавя към течната смес. Разбърква се с шпатула до хомогенност.
Форма с размер 24 (26) см се постила с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 55-60 минути.
Блатът се оставя да се охлади във формата и тогава се изважда. Препоръчително е да се опече от предният ден и след като изстине се опакова в среч фолио, и се съхранява в хладилник.
Приготвяне на крема:
Всички продукти са охладени и се поставят в купата на миксера. Разбиват се заедно до пухкавост, което не отнема повече около 3-4 минути. (но все пак зависи и от миксера).
Сглобяване на тортата:
Понеже при печенето на блата, той леко покавенява и аз изрязвам внимателно по-тъмната част.
След това блатът се разрязва на 4 х 1.5 см. Използват се трите блата, а четвъртият се използва за трохите отгоре.
Отваряем ринг се поставя върху поднос. От вътрешната страна се поставя ацетатна хартия.
В него се разполага единият блат, като леко се сиропира. Поставя се 1/3 от крема и върху него, нарязани ягоди. Следва втори блат, леко сиропиране, крем и ягоди, трети блат - пак сиропиране и крем. Тортата се завършва, като останалият крем се поставя в пош със звездовинен накрайник и се шприцоват розички. Украсява се с ягоди и натрошен блат.
Тортата се поставя в хладилник за няколо часа и тогава се освобождава от ринга.
Насладете се на тази прекрасна и свежа торта!
Няма коментари:
Публикуване на коментар