неделя, 29 ноември 2020 г.

Вкусна разядка с извара


Много вкусна разядка подходяща за гарниране на печени меса, за предястие или просто намазана върху препечена филийка. Лесна и бърза за приготвяне. Пробвайте и споделете впечатленията си! 

 Продукти:

  • 300 г извара
  • 200 г майонеза
  • 200 г крема сирене
  • 2 сварени яйца

Приготвяне:
В купа  се смесват изварата, майонезата и крема сиренето. Сместа се разбърква.
Яйцата се настъргват и прибавят при другите продукти. 
Разядката се разбърква до еднородност.. 
По желание може да се подправи с пресован чесън. 
Оформя се на топки с помощта на лъжица за сладолед и се гарнира с лимон и варено яйце. 

Приятен апетит! 





петък, 27 ноември 2020 г.

Родопска картофена салата



 Продукти:

  • 1/2 кг картофи
  • 100-120 г сирене
  • 200 г майонеза
  • 5-6 кисели краставички
  • 10-12 бр. маслини без костилки
  • 2-3 сварени яйца
  • пресен лук
  • магданоз

Приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и както са топли се намачкват с преса или вилица. 
Сиренето се настъргва на едро ренде.
Краставичките се подсушават и нарязват на ситно.
Маслините се нарязват на шайбички. 
Към намачканите картофи се прибавят подготвените продукти. Добавя се майонезата и всичко се разбърква. 
Яйцата се обелват и настъгват на едро ренде. Прибавят се към салатата. 
Всичката смес се разбърква и ако е необходимо се посолява. 
Преди поднасяне се добавя нарязаните пресен лук и магданоз. 
Салатата се оформя върху плато и се поднася с 😊. 



Приятен апетит! 
Рецептата е адаптирана от тук


понеделник, 2 ноември 2020 г.

Тиквен тарт с кори за баница



Преди време публикувах ябълков тарт с кори за баница, на който неведнъж се наслаждаваме у дома. Сега в сезона на тиквите, реших да импровизирам и го направя с тиква. И като замириса в къщи на тиквеник, реших и да го облея с малко сироп. Дали тарт, дали тиквеник и аз не знам как да го нарека, само мога да ви кажа, че направите ли го, насреща ще получите голямо одобрение и усмивки. От мен идеята, а на вас оставям да създадете в къщи уют, топлина и любов. 
 
Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 100 г краве масло
  • 50 мл олио
  • 500 г изчистена тиква
  • 120 г стафиди
  • 1 ч. л. канела
  • 2 с. л. ром

за заливката
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ч. л. с връх нишесте
  • ванилия

за сиропа
  • 300 мл вода
  • 250 г захар
  • щипка сол
  • 1 ч. л. лимонов сок

Приготвяне:
Стафидите се поръсват с рома и малко вода. Оставят се да омекнат и поемат аромата на рома  около 30 минути. 
Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с канелата. 
Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото. 
Взема се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва. Върху нея се наръсва тиква и стафиди. Корите се свиват на хармоника и се подреждат в тавата от печката. 
Така се процедира и с останалите кори. 
Готовата тарта се намазва с останалата мазнина. 



Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тартата се пече 45 минути или до хубаво зачервяване. 
Докато тартата се пече, се приготвя заливката. 
Яйцата се смесват със захарта и леко се разбиват с телена бъркалка. Добавят нишестето, сметаната, прясното мляко и ванилията. Сместа се разбърква. 
След като тартата хубаво се е запекла се залива с млечната смес и се връща във фурната за още 10 минути. 
Изважда се и се охлажда в тавата. 
Приготвя се сиропа, който се вари 3-4 минути. Накрая се прибавят солта и лимоновият сок. Охлажда се. 
За да остане тартата хрупкава се залива студена със студен сироп. Готова е за консумация след около 1 час. Тогава тартата е поела сиропа, омекнала е отдолу и в средата, а отгоре е хрупкава. 
Насладете се на макс!