Продукти:
- 1 цяла патица около 2.200 -2.400 г
- 3-4 селски ябълки
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- пушен червен пипер
- картофи
Приготвяне:
Най-неприятното при патиците, че имат едни мънички перца, които преди кулинарна обработка, трябва да се премахнат. Тази задача по принцип се пада на мъжката час у дома, като най-лесно става с горелка, като по този начин не само се премахват малките перца, а и патицата получава един хубав ,,соларен' тен. Този пък моят мъж извади късмет - патицата беше идеално изчистена.
Следва посоляване, като патицата се оставя около 30 минути, за да се овкуси. Поръсва се с черен пипер.
Ябълките се обелват, изчистват се от семенната част и се нарязват на кубчета. Тук е момента освен да се посолят и да се добави ваша любима подправка. Аз поставих само черен пипер на зърна.
Патицата се напълва с ябълките и понеже към нея имаше бонус черен дроб и воденичка, поставих и тях вътре.
Отворът на патицата се зашива с памучен конец.
Обтрива се хубаво с червените пипери и се поставя в тава. На дъното на тавата се налива 1 ч.ч. вода. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Патицата се пече 90 минути.
Картофите се обелват, нарязват се на гредички и се овкусяват със сол и смлян черен пипер.
Фолиото се отстранява внимателно. Патицата е пуснала доволно количество мазнина, в която се поставят картофите.
Тавата отново се покрива с фолиото и се връща в печката за още 40-45 минути.
Картофките през това време са омекнали, поели мазнинка и се топят в устата. Премахва се фолиото и ако патицата все още няма нужният тен, се оставя за още 5-6 минути в печката.
...ами вкусотийка се получи ... въпреки не толкова добрите снимки, не мога да не споделя с вас тази вкусна рецепта, която въпреки повечкото време на топлинна обработка, не отнема много време за подготовката на самите продукти до същинското готвене.
Приятен апетит!