Имало едно време български ориз, боб и леща...има ги и днес!
Крина - за доброто ястие качествените продукти са задължителни!
Благодаря ви, Крина, за оказаното внимание и уважение!
Продукти:
- 350 г леща Крина
- 1-2 картофа
- 1 глава лук
- 3 стръка пресен лук
- 1 морков
- 1 пиперка
- 3-4 скилидки чесън
- 1 домат
- сол
- чубрица
- червен пипер
- сух магданоз
- пресен магданоз
- перца от пресен чесън
- 180 г сланина
Приготвяне:
Лещата се залива със студена вода. След като заври водата се сменя с нова студена вода и се прибавят нарязаните на едро картофи. Вари се до омекване на лещата и картофите.
Картофите се изваждат, намачкват се с вилица и се връщат обратно в тенджерата.
В тиган се поставя нарязаната сланина. Запържва се докато си пусне мазнината и придобие златист цвят.
Прибавят се нарязаният на дребно лук, морков и чушка. След 2-3 минути се добавя и нарязаният пресен лук. Задушава се до омекване на зеленчуците.
Добавя се обеленият и нарязан на дребно домат и чесъна.
Зеленчуковата смес се прибавя към омекналата леща и се овкусява със сол, чубрица и сушен магданоз.
Оставя се на котлона на много слаб огън да покъкри десетина минути.
Най-накрая лещата се поръсва с нарязаните перца чесън и пресен магданоз, и се отмесва от огъня.
Поднася се с нарязана сланинка, поръсена с пушен червен пупер и за любителите на лютото, задължителната чушка.
Опитайте, голяма вкусотия са ястията приготвени със сланинка.
Да ви е сладко!