Винаги има първи път и не винаги трябва да си майстор, че да се получат нещата. Толкова много рецепти изчетох, толкова много писах, че накрая попаднах в една дупка и от там ме измъкна Диди от
,,Готвенето е забавно". Благодаря ти, Диди, за прекрасната рецепта, която ако човек се организира, приготви и нагласи предварително продуктите, няма да срещне трудности при приготвянето и'.
И така приятно правене, дами и господа! :))
Продукти:
- 700 г брашно + 100 г за доомесване
- 4 яйца
- 250 г краве масло, нарязано на кубчета
- 80 г захар
- 100 г мед, незахаросан
- 125 мл прясно мляко
- 11 г суха мая
- 1 ч. л. сол
- 2/3 прясно смлян джинджифил
- 2/3 кардамон на прах
- настъргана кора на 2/3 лимон
- 100 г светли стафиди
- 100 г тъмни стафиди
- 120 г захаросани портокалови корички
- 120 г захаросани лимонови корички (няма ги в оригиналната рецепта)
- 120 нарязани сурови бадеми
- 150 мл коняк или ром
- 300 г бадемов марципан
- 150 г краве масло
- 150 г пудра захар
Приготвяне:
От предният ден двата вида стафиди се заливат с коняка.
В топлото прясно мляко се поставя маята, щипка захар и 1 с. л. брашно и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, джинджифила, кардамона, леко разбитите яйца, меда и захарта. Започва да се меси тестото и преди да е поело всичкото брашно се добавя омекналото краве масло. Меси се до усвояване на брашното.
Тестото се изсипва върху набрашнен плот и се доомесва, като тестото се поразтегля и се поставят стафидите, пак се поразтегля и се добавят озахарените плодове и бадемите.
Тестото се меси малко, колкото да се разпределят добавките.
Тестото се поставя в голяма намаслена купа и се покрива със стреч фолио.
Поставя се на топло да втаса, Времетраенето на втасване зависи от температурата на помещението. На мен ми отне 3 часа.
Втасалото тесто се разделя на две части.
Всяка част се разточва с ръце на правоъгълник с приблизителни размери 30/25 сантиметра.
В единият край на правоъгълника се поставя половината от марципана оформен на руло и се прихлупва с една част от тестото.
По-голямата част леко се прегъва и се захлупва към частта с марципана.
Така оформените щолени се поставят в голямата тава на печката, която е постлана с хартия за печене, като в средата е издигната преграда от хартията.
Оставят се отново да втасат около 20-30 минути.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, като в последствие ако е необходимо температурата се намаля на 160 градуса. Пекат се около 1 час и половина.
Още топли се намазват с помощта на четка с разтопеното краве масло и се поръсват обилно с пудра захар. Процедурата се повтаря до свършване на маслото.
Получават се два големи много ароматни, вкусни, уханни щолена :)
Съхраняват се в добре затворени кутии или увити във фолио. (ако останат) :)
Да ви е сладко!
Бадемов марципан
Продукти:
- 180 г пудра захар
- 180 г захар кристал
- 250 г сурови бадеми
- 1 яйце
- настъргана кора на 1/2 портокал
- сока на 1/2 портокал (ако е необходимо)
Приготвяне:
Първо бадемите се обелват. Най-лесно става като бадемите се залеят с гореща вода, изчаква се водата да се охлади и като се хване бадема и стисне между пръстите, и той се обелва.
Поставя се екстрактор острието на
Нутрибулета и бадемите се смилат.
Към тях се поставят двата вида захар и настърганата кора на портокала. По мое мнение следващият път, когато правя марципана, ще сложа всичката захар, пудра. Малко ми хрупаше кристалната захар. Сместа се блендира отново.
Добавя се леко разбитото яйце, разбърква се и ако сметнете, че марципана е много твърд, се слага от портокаловия сок.
Бадемовият марципан се поставя в хладилник.
От тези продукти получих 580 г марципан.
Бадемовият марципан може да се направи и без яйце. В случая към смлените бадеми със захарта се настъргва кората на 1 портокал и сока от него. Марципана се омесва на ръка. Ако портокала е по-голям се поставя по-малко сок.
Рецептата е на Красимира Иванова от кулинарните групи