петък, 28 август 2015 г.

Печени сини сливи


Сините сливи могат да се консервират по-много различни начини, но аз ви предлагам най-вкусния и най-лесен начин за сладко от тези ароматни плодове.

Продукти:
  • 2.500 кг изчистени от костилките сливи
  • 1 кг захар
  • 4-5 листа индрише


Приготвяне:
Сливите се измиват, разрязват се наполовина и се изчистват от костилките. 
Поставят се в дълбока тава, посипват се със захарта и се поставят в силна фурна. 
Пекат се до сгъстяване, като отвреме навреме се разбъркват. 
Проверяват се за готовност по стандартният начин. Капка от сиропа поставена върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се извадят от фурната се прибавя индришето. 

Готовото сладко, топло се насипва в бурканчета, затваря се и се обръща с капачката надолу до пълното му изстиване. 


Да ви е сладко! 

сряда, 26 август 2015 г.

Чийзкейк Цвете


Продукти за основата:

  • 200 г обикновени бисквити
  • 120 г краве масло

Продукти за крема:
  • 450 г заквасена сметана
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 400 г сирене крема
  • 20 г желатин
  • 6-7 с. л. пудра захар
  • 100 г бял шоколад
  • кората на 1 лимон
  • ванилия
  • 60 мл Лимончело
  • 1 малко бурканче сладко от диви ягоди


Приготвяне:
Бисквитите се смилат и към тях се прибавя разтопеното масло. 
Отваряем ринг с размер 23 см се поставя в поднос. От вътрешната стена на ринга се поставят ленти изрязани от мека папка. 
В ринга се изсипва бисквитената смес и с помощта на лъжица трохите се притискат.
Подноса се поставя в хладилника.

Желатинът се залива с около 80-100 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Заквасената сметана се смесва с крема сиренето. Прибавя се пудрата захар, ванилията и настърганата кора на лимона и сместа се разбърква до хомогенност.
Шоколадът се разтопява и се добавя към горната смес. Разбърква се добре с помощта на миксер. 
Течната сметана се разбива до плътност и се прибавя към кремообразната смес. Разбърква се внимателно с шпатула, за да не спадне обема. 

Набъбналият желатин се разтопява на водна баня. Към него се прибавя Лимончелото и се смесва с крема. 

От готовият крем се отделя малко, като отделената част се поставя директно в пош с кръгъл накрайник. Поша се поставя в хладилник.
Останалият крем се изсипва върху бисквитената основа. 
Чийзкейкът се поставя в хладилник да стегне. 
Освобождава се от ринга, като се премахват и лентите.

След като крема в поша е стегнал се оформя цвете върху чийзкейка. 
В образувалото се цвете се слага сладкото от диви ягоди или друго по желание. 
Чийзкейка се украсява с листенца мента и малки ягодки. 


И пак имаше изненадани и усмихнати лица, и пожелания за много здраве, обич, радостни и щастливи дни! ...и ти става едно хубаво на душата, че с един толкова малък жест си направил едно семейство усмихнато, доволно и щастливо :)





четвъртък, 13 август 2015 г.

Къпинова панна кота


В интернет пространството има доста рецепти на този изискан крем, както на вкус така и в различно съотношение на мляко и сметана. И понеже съм го дегустирала в неговата родина Италия, за рецептата се доверих на моята сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка''. Моята панна кота е различна от тази на Ивана, но съм спазила важното - съотношението на млякото спрямо сметаната.
Кремът е много лек, с нежната консистенция на крем карамела и невероятния аромат на къпини. Това е една истинска феерия на цвят и вкус. Горещо ви го препоръчвам, идеален е за летните дни :)


Продукти:
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 500 мл прясно мляко
  • 5-6 с. л. захар
  • 200 г къпини + 100 г за украса
  • 100 г захар
  • 100мл вода
  • 4-5 с. л. сладко от къпини
  • 10 г желатин

Приготвяне:
Желатинът се залива с около 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.

200 г къпини се посипват със 100 г захар. Заливат се с 100 мл вода и се поставят на котлона. Варят се 5 минути. Сместа се охлажда и се прецежда през марля.

Сметаната се смесва с прясното мляко, прибавя се захарта и се поставя върху котлона. Загрява се до завиране. 
Прибавя се къпиновия сос и набъбналия желатин. Сега е момента да опитате крема за сладост и ако решите може да добавите още захар.

Крема се охлажда и се разлива в подходящи чаши. 
Чашите се поставят в хладилника, най-малко за 6-7 часа.

След като крема е стегнал, отгоре се сипва по една супена лъжица от сладкото и се украсява с пресни къпини. 



Да ви е сладко, релаксиращо и усмихнато! :)

вторник, 11 август 2015 г.

Сладко от къпини


Толкова много ни е дала природата, че няма как да не се възползваме и да приберем плодовете и'. Къпини - сладки, сочни, ароматни и ... много цапащи и бодливи :), но незаменими. Няма как да ги пропуснем :)



Продукти:
  • 700 г къпини
  • 1 кг захар
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч. л. лимонтозу

Приготвяне:
Къпините се посипват със захарта. Слагат се на котлона, заливат се с 100 мл вода и като заврат, котлона се намалява. 
Появилата се пяна се отстранява с решетъчна лъжица.
Сладкото става сравнително бърза, така че се проверява отвреме навреме дали е готово. С лъжица се взема от сладкото и се капва върху чинийка. Ако капката не се разлива, значи сладкото е готово.
Прибавя се лимонтозуто, разбърква се и сладкото се отмества от огъня.
Разлива се в топли бурканчета, които се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.
Получават се 6 броя малки бурканчета.


Да ви е сладко!


понеделник, 10 август 2015 г.

Патладжан кебап


Дали патладжан кебап (като при Нели), или патладжанени охлювчета (като при Валя) ястието е неустоимо вкусно и аз съм благодарна и на двете дами за публикуваните рецепти. Откраднах си идеи и от двете, и накрая направих ястието по наш вкус.
Благодаря ви, мили дами!


Продукти:
  • 2 патладжана
  • 500 г домашна кайма овкусена със сол, черен пипер, чубрица и кимион
  • 3 глави лук
  • 2 зелени пиперки
  • 1 морков
  • 1 кг домати
  • магданоз 
  • 3-4 скилидки чесън
  • магданоз

Приготвяне:
Лукът, чушката и моркова се нарязват на дребно. Поставят се в тиган и се запържват с малко олио. Добавя се и една скилидка чесън. 
Доматите се обелват и се нарязват на дребно. Прибавят се към другите зеленчуци. Налива се и около 100 мл вода, и соса се готви до готовност. Малко преди соса да бъде готов се добавят и останалите скилидки чесън. Соса се овкусява със сол и прясно нарязан магданоз.

Патладжаните се измиват и се нарязват напречно на филии. Нели дава много добър съвет за нарязването на патладжана. По дългата част на зеленчука се промушва дървено шишче и тогава патладжана се реже на филийки. Шишчето регулира разреза. 
Нарязаният патладжан се посолява и се оставя да се отцеди горчивата вода. Измива се и се подсушава.
От каймата се правят малки кюфтенца и се поставят в прорезите на патладжана. 

Така подготвените патладжани се поставят в глинен гювеч и се заливат със соса. Мазнина допълнително не съм слагала, понеже каймата, която съм използвала е свинска. 


Гювечът се захлупва и се поставя в студена фурна, която е включена на 200 градуса. Като започне да се пече кебапа, фурната се намалява на 180 градуса. Ястието се пече 1 час. 


Патладжаненият кебап търпи импровизации взависимост от предпочитаните подправки в семейството. 
Независимо коя рецепта ще предпочетете в крайна сметка на масата ще сервирате много вкусно и ароматно ястие. 
Да ви е сладко! 




петък, 7 август 2015 г.

Мекици



Тези мекици освен че са много вкусни, могат да се замесят от вечерта и на сутринта когато все още сме сънени и гледаме с едно око :), само изваждаме от хладилника тестото и пържим.
Рецепта за ,,поспаливи булки'' :)))


Продукти:
  • 200 г кисело мляко
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 пак. суха мая (7 г)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • около 500 г брашно

Приготвяне:
Тестото се замесва от вечерта. (Е може, по-раннобудните булки да си го замесят и сутринта)
Брашното се пресява. Прави се кладенче. В него се поставят маята, солта и захарта.
Содата се сипва в киселото мляко и като шупне се прибавя към брашното. Накрая се добавя и водата. 
Замесва се меко тесто. Поставя се в купа, Намазва се с олио и се покрива със стреч фолио. 
Купата се поставя в хладилника и отиваме да спинкаме сладко, сладко...и като започнем да сънуваме топли, жълтички и ухаещи мекици е време да ставаме :)
Изваждаме купата с тестото от хладилника. Междувременно тестото е втасало и напълнило купата. 
Тигана вече е на котлона с доволно количество олио.
С намаслени ръце късаме топки от тестото, разтегляме ги с ръце, като се стараем в средата мекицата да е по-тънка.
Пържим в сгорещеното олио до хубав загар.
Мекиците се изваждат и се поставят на кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина. 
Сервират се със сирене, сладко, а може и някоя мръвчица да си хапнем с тях. :)
Да ви е сладко!


вторник, 4 август 2015 г.

Шоколадово-бисквитен сладкиш Дукиса


Като погледнете рецептата не си мислете, че това е сладкият салам от време оно :) Дукисата може би е братовчед на сладкия салам, имат сходни продукти и вкусове, но все пак са различни. Сладкиша е доста шоколадов и е рай за шокохолици :)


Продукти:
  • 250 г обикновени бисквити Petit Beurre
  • 115 г краве масло
  • 60 г захар
  • 100 г шоколад
  • 200 мл прясно мляко
  • 2 с. л. какао
  • 1 шепа стафиди
  • кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне:
Бисквитите се начупват на четири. Към тях се прибавят стафидите и по желание могат да се добавят още цитрусови корички, ядки.
В малка тенджерка се поставя маслото, захарта, начупения шоколад,какаото и прясното мляко. Поставя се на котлона и се разбърква до стопяване и хомогенизиране на всички продукти.
Аз по погрешка сложих малко повече мляко, но оставих сместа на котлона малко да поври и като започна да се сгъстява я отместих.
Шоколадовата смес се изсипва върху бисквитите, разбърква се внимателно и се изсипва във форма. Формата може да бъде правоъгълна, кръгла или както при мен полукръгла. Преди да се изсипе сместа, формата се покрива със стреч фолио. 
Така приготвеният сладкиш се оставя на студено. 
След като се стегне се обръща в подходящ поднос.
Украсата на сладкиша Дукиса може да бъде течен шоколад, шоколадови пръчици, ядки и т. н. 
Аз избрах да го поръся с кокосови стърготини, защото прецених, че ако покрия сладкиша с шоколад ще ни дойде малко в повече шоколада.
Това е :) Лесно, бързо и идеално за приготвяне през горещите дни, и отделно много вкусно и бързо свършващо :)


За направата на сладкиша Дукиса надничах доста явно :) при две чаровни дами - Мария и Тили. Благодаря ви, мили дами за споделената рецепта! 

събота, 1 август 2015 г.

Сиренки - вкусна и бърза закуска




Едно от най- нелюбимите действия, които трябва да извършвам е ранното ставане :)
И затова винаги много съм доволна като видя бърза и лесна рецепта за закуска.
Освен редовните Бухтички, които се обръщат сами, в списъка за бърза закуска за ,,мързеливи булки'' :) влизат и тези Сиренки или както съм ги срещала и като Добруджанки. Няма значение наименованието, важното е, че са мекички отвътре и хрупкави отвън, много вкусни и се правят за 30 минути :)


Продукти:
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • 1/3 ч. ч. олио
  • 1/2 ч. л. сол (ако сиренето е много солено, сол не се слага)
  • 250 г сирене
  • 3 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер


Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Киселото мляко се смесва със содата бикарбонат в купа. Прибавят се яйцето, олиото, солта и сиренето. Всичко се разбърква. 
Добавя се пресятото брашно заедно с бакпулвера. 
Замесва се много меко, леко лепнещо тесто.
Тава се постила с хартия за печене.
От тестото се откъсват малки парченца и се поставят в тавата в неправилна форма. 


Сиренките се пекат около 15 минути или докато се зачервят. 
Вкусни са както топли, така и изстинали, дори и на другия ден.
Да ви е сладко!
...а аз оставям големите си благодарности на Ани от ,,Вкуснотека'' за чудесната рецепта. :)