вторник, 27 февруари 2018 г.

Испански хлебчета


Продукти:


Приготвяне:
В контейнерът на хлебопекарната се поставят водата, зехтина и солта. Изсипва се брашното София Мел Класик и върху него се поставят маята и захарта. 
Хлебопекарната се пуска на програма за месене и втасване.
Ако нямате хлебопекарна си замесете тестото ръчно,  Направите кладенче в брашното и поставете всички дадени продукти. Не е нужно сухата мая да се активира предварително. Заме сете меко тесто и го поставете в намаслена купа да втаса.
Втасалото тесто се изважда от контейнера и леко се премесва. Разделя се на две части.  
Разточва се на кръг с размер 28-30 сантиметра. 
Кръгът се намазва със зехтин и се навива на руло.
По същият начин се приготвя и втората част тесто.
Така приготвените хлебчета се поставят в тава, постелена с хартия за печене. 
С макетен нож се правят прорези и хлебчетата се оставят да втасат.


Пекат се на 180 градуса до зачервяване, като най-отдолу на фурната се поставя съд с вода.


Опечените хлебчета се намазват със зехтин.
 Добър апетит!

Рецептата е адаптирана от тук

петък, 23 февруари 2018 г.

Хляб в керамичен съд


Наскоро се сдобих с този уникален керамичен съд за печене. Производство е на френската фирма Emile Henry, чието съществуване е от 150 години. Съдовете, които произвежда фирмата са от глина, примесени с фини частици пясък, което ги прави с изключителна здравенина.
Освен, че готвенето в тях е много здравословно, те са и много красиви.
Хлябът, който ви предлагам се изпече равноверно и вкуса му наподобява печенето в пещ.
Това е първата рецепта, която приготвям в него, но няма да е последна.


Продукти:
  • 580 г брашно София Мел Екстра
  • 300 мл топла вода
  • 3 с. л. олио
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 7 г суха мая

Приготвяне:
В брашното се прави кладенче. 
В него се поставят захарта, солта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто. 
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Тестото леко се премесва и се прави на топка. 
Долната част на керамичният съд за печене се поръсва с брашно. Поставя се топката тесто и се поръсва с брашно. Към съда за печене има керамично ножче, с което се правят нарези върху тестото. 


Поставя се капака на съда и хляба се оставя отново да втаса. 


През това време фурната се загрява на 200 градуса. 
Хлябът се поставя, заедно с капака във фурната и се пече 1 час.
На 50-та минута хляба е готов, но за още по-добра коричка, аз го оставих още 10 минути във фурната. 

Колко може да бъде вкусен един хляб...ами много, много вкусен, и из цялата къща се носи аромат на уют, топлина и обич! 




сряда, 21 февруари 2018 г.

Печена патица


Продукти:
  • патица около 2 кг
  • сол
  • черен пипер
  • 3 скилидки чесън
  • червен пипер
  • около 1 с. л. меко краве масло
  • 1 кг картофи

Приготвяне:
Патицата се овкусява със солта и черният пипер. Намазва се хубаво с червеният пипер и кравето масло. Тук може да използвате и други любими подправки. 
Поставя се в тава с незалепващо покритие и се налива 1 ч. ч. вода.
Тавата се завива хубаво с алумниево фолио. 
Поставя се във фурна предварително загрята на 180 градуса. 
Пече се 2 ч. и 20 минути.
Фолиото се премахва и патицата се допича до хубав загар.

След като леко се охлади патицата, се изважда от тавата. 

Картофите се обелват и нарязват на гредички. Измиват се хубаво със студена вода, посоляват се и се поставят в тавата. Разбъркват се, така че всяко картофче хубаво да е омазнено от отделената мазнина. 
Тавата се поставя във фурната и картофите се запичат до готовност. 
Получавате много вкусни картофи, идеално допълнение към сочната и апетитна патица. 


Приятен апетит! 


събота, 17 февруари 2018 г.

Торта Ягодово-шоколадово блаженство


Продукти:
за блатовете
  • 2 яйца
  • 120 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 200 мл горещо кафе
  • 350 г захар
  • 290 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

за крема
  • 200 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 70 мл бейлис
  • 150 г кафяв течен шоколад

за украсата
  • 250 г ягоди
  • 5 г желатин


Приготвяне на блатовете:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се с телена бъркалка до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с телена бъркалка, добавят се киселото мляко и олиото. Разбъркването продължава с телена бъркалка. Накрая се излива и кафето. 
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново с тел. 
Цялата смес се разделя на три равни части. 
Всяка част се поставя във форма за печене с размер 23 сантиметра.
Блата се пече на 180 градуса 15 минути.
Изстиват върху решетка. 
Блатовете са нежни и влажни, така че дори и изстинали не ги слагайте един върху друг. 

Приготвяне на крема:
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Охлажда се.
Студената сметана се разбива до твърдост.
Маскарпонето се смесва с крема сиренето и бейлиса, и се разбива за кратко. (маскарпонето и крема сиренето трябва да са със стайна температура)
Към тях се прибавя белият шоколад. 
Накрая се добавя и разбитата сметана. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник. 

Сглобяване на тортата:
Единият блат се поставя върху поднос. Върху него с пош се шприцова 1/3 от крема.


Течният шоколад (омекнал) се поставя в корнет, с който върху крема се поставя от него.


Поставя се вторият блат, следва крем, течен шоколад и накрая третия блат. Най-отгоре се шприцова и последната третина от крема. 
В средата се разпределят ягодите, които се намазват с четка с разтопен желатин.
(Желатинът се залива с 40-50 мл студена вода. Като набъбне се разтопява, като чашката се поставя в топла вода).


 Да ви е сладко!


Весели и щастливи дни, приятели! :) 


Сърдечни благодарности на Дари Карафизиева за предоставената рецепта за вкусните блатове! 

четвъртък, 15 февруари 2018 г.

Питка-милинка Грозд


Продукти:
за тестото

  • 350 мл топла вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • 7 г суха мая
  • 600-650 г брашно

  • 150-200 г натрошено сирене

за заливката
  • 50 г свинска мас
  • 40 мл олио
  • 1 с. л. брашно
  • 1 с. л. царевично брашно
  • 1 яйце


Приготвяне:
В брашното се прави кладенче. Поставят се солта, захарта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.

Свинската мас и олиото се смесват, и леко се затоплят. 

Тестото се примесва и от него се отделя малко за украсата. От останалото тесто се късат топчета с големина на голям орех. Аз получих 33 броя.

Тавата от печката се постила с хартия за печене.  

Всяко едно топче се разстила в дланта и в него се поставя от натрошеното сирене. След това се потапя в мазнината и се реди в тавата. 



Отделеното тесто се разточва и от него се изрязват листа и тънки ленти. Питката се украсява с тях, като листата се поръсват с брашно. 

Към останалата мазнина се прибавят двата вида брашно. С получената кашичка се намазва питката, без украсата. 

Питката се оставя 10 минути и след това се намазва с разбитото яйце. 



Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. 


Да ви е сладко! 

сряда, 14 февруари 2018 г.

Пай с ягоди, малини и арония



Продукти:
за основата
  • 200 г краве масло
  • 350 г брашно София Мел Екстра
  • 80 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • щипка сол
  • настъргана кора на 1 лимон
  • 2-3 с. л. студена вода

за крема
  • 400 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 3 с. л. (40 г) царевично нишесте
  • 5 с. л. захар
  • 1 ванилия

за плодовият пълнеж
  • 1 ч. ч. нарязани ягоди
  • 1 ч. ч. малини
  • 1/2 ч. ч. арония
  • 5 с. л. кафява захар
  • 5 с. л царевично нишесте


Приготвяне на основата:
В купа се смесват брашното, захарта, солта и лимоновата кора. Прибавя се студеното краве масло, нарязано на дребно. Претрива се с ръка, докато сместа стане на трохи. Добавя се жълтъкът и водата. Замесва се тесто, което не трябва да лепне. Взависимост от големината на яйцето, водата може да варира, така че първоначално сложете 2 лъжици и ако е необходимо, тогава добавете още. 
Тестото се опакова в стреч фолио и се поставя в хладилник за 2 часа. 

Приготвяне на крема:
Жълтъците се смесват със захарта, нишестето и ванилията, и се разреждат с малко от прясното мляко. 
Останалото мляко се слага на котлона да кипне. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване на крема. Оставя се да изстине. 

Оформяне на паят:
Формата за паят е с размер 26 см в диаметър и е хубаво да е с незалепващо покритие. Ако нямате такава, постелете я с хартия за печене. 

От охладеното тесто се отделя 1/3, а останалата част се връща в хладилника.
Тестото се разточва на плот с размер 5-6 см по-голям от формата, в която ще печем паят. 
Прехвърля се в тавата и се издига борд отстрани. Излишното тесто се изрязва. Дъното на паят се надупчва с вилица.
Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 10 минути.
Охлажда се и върху него се поставя крема, който се заглажда. 

За плодовият пълнеж е хубаво плодовете да са пресни, но аз направих паят в сезон, когато няма пресни плодове и използвах замразени. 
След като в основата е разположен крема, тогава към плодовете се поставят захарта  и нишестето. Разпределят се върху крема.

Отделеното тесто се разточва и от него се нарязват тънки ленти и цветенца, с които се украсява отстрани паят. 
Украсата се намазва със жълтък.
Паят се пече 40 минути на 180 градуса в предварително затоплена фурна.
Оставя се напълно да изстине и тогава се изважда от формата. 


Да ви е сладко!
Усмихнати дни, приятели!
Обичайте и бъдете обичани! 


С благодарност на Севдалина Нейкова за прекрасната рецепта






петък, 9 февруари 2018 г.

Целувчена торта


Обичате ли целувки, гарнирани с вкусен крем и ароматни ягоди, това е вашата торта!


Продукти:
  • 6 белтъка (180 г)
  • 360 г кристална захар

за крема:
  • 150 г сирене Рикота
  • 80 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г течен бял шоколад
  • 30 г печени (несолени) бадеми
  • 50 г печени (несолени) лешници
  • 200 г ягоди


Приготвяне на белтъчните блатове:
При разбиването на белтъци трябва да се спазват някои основни правила:
1. Когато се разделят белтъци от жълтъци, в белтъка не трябва да попада дори и следа от жълтък. 
2. Съдът, където се разбиват белтъците, трябва да е идеално чист (без следи от мазнини), затова най-добре е да се използва метална или стъклена купа. Ако нямате такава купа и използвате пластмасова, непременно я измийте с оцет. 

Съотношението на белтъци - захар, трябва да бъде 1:2 спрямо захарта. Така, че е хубаво да си претеглите белтъците. 
Белтъците се поставят в купа, прибавя се захарта (всичката) и съда се поставя на водна баня. Сместа се разбърква отвреме-навреме и когато захарта се е разтопила, започва разбиването с миксер.
Белтъците се разбиват до плътност и хубава лъскавина.


Върху хартия за печене се очертават два кръга с диаметър 20 см.
Разбитите белтъци се поставят в пош със звездовиден накрайник. Сместа се шприцова в очертаните кръгове, като преди това хартията се обръща.


Блатовете се пекат (съхнат) на 90 градуса 1ч.30м.
Отделят се от хартията след като изстинат.

Приготвяне на крема:
Течната сметана се разбива до твърдост.
Рикотата, крема сиренето и шоколада се смесват и се разбъркват. Прибавя се сметаната и дребно натрошените ядки.
Част от ягодите се нарязват на дребно.

Сглобяване на тортата:
Единият белтъчен блат се поставя в поднос. Намазва се с 1/2 от крема. Разпределят се нарязаните ягоди и върху тях се поставя останалият крем.


Внимателно се поставя и вторият белтъчен блат.
Тортата се украсява с останалите ягоди.


Да ви е сладко!


Тортата е лесна за направа и е много вкусна! Първите часове след направата и' блатовете са хрупкави, но след това омекват под въздействието на крема. Въпреки омекването на блатовете, тортата си остава уникално вкусна!
Доставете си това удоволствие за сетивата и душата!



събота, 3 февруари 2018 г.

Катмери


Продукти:
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 250 мл топла вода
  • 1 с. л. сол
  • 2 ч. л. захар
  • 11 г суха мая (1/2 кубче жива)
  • 750 г брашно София Мел Класик
  • 150 г краве масло за намазване между пластовете
  • 1 жълтък + 1 с. л. кисело мляко за намазване на катмерите
  • олио



Приготвяне:
В дълбока купа се поставят млякото, водата, маята, солта и захарта. Разбърква се до разтварянето на продуктите. Постепенно се добавя брашното, като се бърка с лъжица. Накрая тестото се доомесва с ръце.
Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло за 20 минути, колкото тестото да се отпусне.
Тестото се разделя на четири равни части, които се оформят на топки.
В поднос или тавичка се налива около 50-60 мл олио. Всяка топка хубаво се намазва с олиото и  след това се оставят в подноса.


Взема се една топка и върху плот, се разтегля с ръце на голям кръг.  Намазва се с разтопеното краве масло и листа се сгъва на плик, като при всяко сгъване се маже с мазнина.


По този начин се процедира и с втората топка.
Следващата топка се разстила отново с ръце, намазва се с мазнина и в средата се поставя единият плик. Тестото отново се сгъва на плик, като незабравяме да мажем с мазнина.


По този начин се прави и вторият двоен плик.
Завиват се със стреч фолио и се оставят да починат 10 минути.
Всяка заготовка се разточва на провоъгълник и се поставят в тавата от печката, постелена с хартия за печене.
Повърхността на катмерите се разрязват с остър нож диагонално.


Жълтъците се размесват с киселото мляко и се намазват катмерите.
Поставят се веднага във фурна загрята на 200 градуса и се пекат 30-35 минути.


Рецептата за катмерите е от турската кухня, която видях в Интернет.
Много са вкусни и въпреки голямото обяснение, са лесни за направа. Лъскавата коричка, която виждате, не е фото ефект, а се получи от глазурата.


Да ви е сладко!


Весел, здрав и щастлив месец февруари, приятели! :)