Елегантна, изтънчена, разкошна - една истинска ягодова принцеса!
Невероятни домашно приготвени бишкоти, нежно обграждащи крем Шантили и пасирани ароматни ягоди пуснати в разтопен бял шоколад, в компанията на сиропирани блатове, това е една истинска наслада, не само за очите, но и за всички сетива. :)
Ако искате да поглезите себе си, любимите си хора или гостите си, ви предлагам тази фантастична шарлота! :)
Продукти за бишкотеното тесто:
- 8 яйца М
- 250 г захар
- 250 г брашно
- ванилия
Продукти за крема Шантили:
- 500 мл прясно мляко
- 4 жълтъка
- 180 г захар
- 40 г царевично нишесте
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 8 г желатин
- ванилия
Продукти за ягодовият крем:
- 250 г ягоди
- 200 г бял шоколад
- 4 г желатин
Продукти за сиропиране:
- 200 мл прясно мляко
- 3-4 с. л. захар
- ванилия
Приготвяне на бишкотеното тесто:
Разделят се белтъци от жълтъци.
Към белтъците се прибавя захарта и ванилията и се разбиват до плътност.
Жълтъците се разбиват до побеляване. Прибавят се към белтъците, като разбиването продължава до обединяване.
Брашното се пресява и се добавя към яйцата. Разбърква се с шпатула или голяма лъжица отдолу нагоре като се внимава да не спадат яйцата.
Постила се тава с хартия за печене.
В пош с кръгъл накрайник се поставя от тестото и се шприцоват една до друга ленти с размер 1/2 дължина от обиколката на тортата и нейната двойна височина. Тортата е с размер 22 см в диаметър. Аз шприцовах лента с дължина 38 см и височина 20 см.
На друг лист хартия се очертават три кръга с диаметър 19 см. С помощта на поша се запълват кръговете с тесто. Тези кръгове ще бъдат вътре в тортата.
Всичко това се пече на 180 градуса до леко зачервяване.
Оставя се на хартията да изстине.
Приготвяне на крем Шантили:
Желатинът се залива с 30-40 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Половината захар се поставя при жълтъците и се разбиват до побеляване. Към тях се прибавя нишестето и се разрежда с малко от млякото.
Прясното мляко заедно със останалата половина захар се поставят на котлона до завиране.
На тънка струйка се налива млякото към яйчената смес, като се разбива непрекъснато.
Връща се на котлона и се вари до сгъстяване на крема.
Отмесва се от огъня и след 3-4 минути се добавя желатина. Разбърква се до неговото разтопяване. Крема се оставя да изстине, като се бърка периодично.
Сметаната се разбива до плътност и на порции се добавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.
Приготвяне на ягодовият крем:
Желатинът се залива с 2-3 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
Ягодите се блендират. Половината от тях се поставят на котлона да заврат. Към тях се прибавя ситно нарязания шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Прибавя се набъбналия желатин и останалите блендирани ягоди. Сместа се поставя в хладилник, малко да постегне.
Сглобяване на шарлотата:
Ринг с размер 22 см се поставя в поднос.
Опечената лента бишкоти се разрязва през средата и двете парчета се изправят от вътрешната страна на ринга. На дъното се поставя единия кръгъл блат, които се сиропира с част от подсладеното прясно мляко.
От крема Шантили се отделя за украсата на тортата. Останалата част се разделя на две и първата част се поставя върху първия блат.
Следва втория блат, сиропира се и се изсипва ягодовия крем.
Захлупва се с третия блат, сиропира се и се покрива с останалия крем Шантили.
Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Освобождава се от ринга, шприцоват се розички с отделения крем и се гарнира с ягоди.
Ягодите се глазират с разтопен желатин.
Рецептата е адаптирана от
тук и доколкото можах да разбера от превода, тортата може да се приготви и с готови купени бишкоти. Бишкотите, които обграждат тортата не се сиропират.
Това е много по-лесен и бърз начин за направа на тортата, така че за да спестим от времето си е много добра алтернатива, а и също вкусна при това.
Както и да решите да направите тортата, в крайна сметка ще получите едно истинско бижу, което ще разкраси вашата маса с аристократичен стил, а вие ще се насладите на един фантастичен десерт.
Да ви е сладко, вкусно и усмихнато! :)