сряда, 27 май 2015 г.

Сорбе от бъз (свирчовина)


Елементарно, Уотсън! - възкликнал Шерлок Холмс. И аз така възкликнах като прочетох рецептата на Бети за това ароматно и разхлаждащо сорбе. Много ми хареса идеята, като прецъфти бъза и дойдат горещите летни дни фризера да е съхранил този неустим аромат и гребвайки си една топка да се разхладим.
Благодаря ти, Бети за страхотната рецепта!


Сорбето Бети е направила с мед, но аз го направих със захар. Естествено с мед е много по-ароматно, а да не говорим и по-здравословно. Изберете си сами как да се разхлаждате през летните жарки дни.


Ето как го направих аз.

Продукти:
  • 30 цвята бъз
  • 1.5 л вода
  • 1.5 кг захар
  • 2 лимона 
  • 1 пак. лимонтозу


Приготвяне:
Цветовете на бъза се изтръскват и ако е необходимо се измиват. Заливат се с водата и се прибавят смлените с блендер лимони. Сместа се оставя на студено да престои 48 часа.
Прецежда се през марля, като съцветията и лимона се изтискват хубаво.
В прецедената отвара се поставя захарта и лимонтозу, и се разбърква от време на време до разтварянето на захарта.
Разпределя се в кутии и се поставя във фризер. Периодично се разбърква, за да се предотврати образуването на големи кристали.


Сорбето може да се консумира директно, но също така получаваме перфектна напитка от замръзнала топка сорбе поставена в чаша вода, с кръгче лимон и гарнирана със стрък свежа маточина или мента.


 Животът е красив празник, изпълнен с малки изкушения. Нека им се насладим с усмивка! :) Да ви е сладко и разхлаждащо! 

понеделник, 25 май 2015 г.

Шарлота с ягоди


Елегантна, изтънчена, разкошна - една истинска ягодова принцеса!
Невероятни домашно приготвени бишкоти, нежно обграждащи крем Шантили и пасирани ароматни ягоди пуснати в разтопен бял шоколад, в компанията на сиропирани блатове, това е една истинска наслада, не само за очите, но и за всички сетива. :)
Ако искате да поглезите себе си, любимите си хора или гостите си, ви предлагам тази фантастична шарлота! :)


Продукти за бишкотеното тесто:
  • 8 яйца М
  • 250 г захар
  • 250 г брашно
  • ванилия

Продукти за крема Шантили:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 180 г захар
  • 40 г царевично нишесте
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 8 г желатин
  • ванилия

Продукти за ягодовият крем: 
  • 250 г ягоди
  • 200 г бял шоколад
  • 4 г желатин

Продукти за сиропиране:
  • 200 мл прясно мляко
  • 3-4 с. л. захар
  • ванилия

  • 200 г ягоди за украса


Приготвяне на бишкотеното тесто:
Разделят се белтъци от жълтъци. 
Към белтъците се прибавя захарта и ванилията и се разбиват до плътност.
Жълтъците се разбиват до побеляване. Прибавят се към белтъците, като разбиването продължава до обединяване. 
Брашното се пресява и се добавя към яйцата. Разбърква се с шпатула или голяма лъжица отдолу нагоре като се внимава да не спадат яйцата. 
Постила се тава с хартия за печене.
В пош с кръгъл накрайник се поставя от тестото и се шприцоват една до друга ленти с размер 1/2 дължина от обиколката на тортата и нейната двойна височина. Тортата е с размер 22 см в диаметър. Аз шприцовах лента с дължина 38 см и височина 20 см.
На друг лист хартия се очертават три кръга с диаметър 19 см. С помощта на поша се запълват кръговете с тесто. Тези кръгове ще бъдат вътре в тортата.

Всичко това се пече на 180 градуса до леко зачервяване. 
Оставя се на хартията да изстине.

Приготвяне на крем Шантили:
Желатинът се залива с 30-40 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Половината захар се поставя при жълтъците и се разбиват до побеляване. Към тях се прибавя нишестето и се разрежда с малко от млякото. 
Прясното мляко заедно със останалата половина захар се поставят на котлона до завиране. 
На тънка струйка се налива млякото към яйчената смес, като се разбива непрекъснато.
Връща се на котлона и се вари до сгъстяване на крема.
Отмесва се от огъня и след 3-4 минути се добавя желатина. Разбърква се до неговото разтопяване. Крема се оставя да изстине, като се бърка периодично. 
Сметаната се разбива до плътност и на порции се добавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.

Приготвяне на ягодовият крем:
Желатинът се залива с 2-3 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
Ягодите се блендират. Половината от тях се поставят на котлона да заврат. Към тях се прибавя ситно нарязания шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Прибавя се набъбналия желатин и останалите блендирани ягоди. Сместа се поставя в хладилник, малко да постегне.


Сглобяване на шарлотата:
Ринг с размер 22 см се поставя в поднос.
Опечената лента бишкоти се разрязва през средата и двете парчета се изправят от вътрешната страна на ринга. На дъното се поставя единия кръгъл блат, които се сиропира с част от подсладеното прясно мляко. 
От крема Шантили се отделя за украсата на тортата. Останалата част се разделя на две и първата част се поставя върху първия блат.
Следва втория блат, сиропира се и се изсипва ягодовия крем.
Захлупва се с третия блат, сиропира се и се покрива с останалия крем Шантили.



Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Освобождава се от ринга, шприцоват се розички с отделения крем и се гарнира с ягоди. 
Ягодите се глазират с разтопен желатин.


Рецептата е адаптирана от тук и доколкото можах да разбера от превода, тортата може да се приготви и с готови купени бишкоти. Бишкотите, които обграждат тортата не се сиропират.
Това е много по-лесен и бърз начин за направа на тортата, така че за да спестим от времето си е много добра алтернатива, а и също вкусна при това.
Както и да решите да направите тортата, в крайна сметка ще получите едно истинско бижу, което ще разкраси вашата маса с аристократичен стил, а вие ще се насладите на един фантастичен десерт.



Да ви е сладко, вкусно и усмихнато! :)
  



петък, 22 май 2015 г.

Палачинково гато


Много впечатляваща торта на невероятният Рудолф ван Веен. Палачинковото гато го приготвям вече няколко пъти, но сега реших да включа и плодовете на сезона - ягодите. Фантастична комбинация от палачинки, вкусен и лек крем, хрупкава основа и тук-там разпръснати ягоди. Мога да ви кажа, че удоволствието от всяка хапка е ненадминато :))


Продукти за основата:
  • 100 г бял шоколад
  • 25 г краве масло
  • 100 г корнфлейкс

Продукти за палачинките:
  • 3 яйца
  • 310 г брашно
  • 700 мл прясно мляко
  • щипка-две сол

Продукти за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 160 г захар
  • 2 с. л. брашно (50 г)
  • 8 г желатин
  • ванилия
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 250 г ягоди

Продукти за гарниране:
  • 100 г бял шоколад
  • 150-200 г ягоди

Приготвяне на основата:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Прибавя се кравето масло, разбърква се и се добавя корнфлейкса. 
Ринг с размер 20 см се поставя в поднос и в него се изсипва сместа за основата. Притиска се хубаво и се поставя на студено.

Приготвяне на палачинките:
Яйцата се разбиват леко. Към тях на порции като се редуват се прибавят млякото и брашното, до получаване на палачинково тесто. Тиган с размер 20 см се загрява и се изпържват палачинките. За гатото са необходими 12 бр. палачинки. От тази доза се получават около 22-23 палачинки, така че ако решите може да намалите продуктите. 

Приготвяне на крема:
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Към тях се прибавя брашното и се разбърква хубаво.
Прясното мляко заедно с останалата захар се поставя на котлона до завиране. 
На тънка струйка млякото се излива към яйчената смес, като по този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлана и се готви до сгъстяване на крема. 
Оставя се около 3-4 минути да поизстине и се прибавя набъбналия желатин. Разбърква се до разтваряне на желатина. 
Крема се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност и се прибавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.

Сглобяване на гатото:
В ринга върху основата се поставя една палачинка, нанася се крем, следва нарязани на дребно ягоди и се покрива с друга палачинка. Реденето на тортата продължава до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем.


Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.

Охладената и стегнала торта се освобождава от ринга, поръсва се с настърган бял шоколад и се украсява с ароматни ягоди.


Да ви е сладко, пролетно и весело! :)

  

четвъртък, 21 май 2015 г.

Кокосово-бадемови пастички


Вкусна кокосово-бадемова основа, гарнирана с невероятен сметаново-карамелен крем. Това е моето неустоимо изкушение :)


Продукти:
  • 4 яйца
  • 150 г захар
  • 100 г разтопено и охладено краве масло
  • 50 г брашно
  • 70 г кокосови стърготини
  • 1 бакпулвер
  • 50 г смлени бадеми

за крема:
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г Дулсе де лече

Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавя кравето масло, разбърква се до обединяване.  Добавят се пресятото брашно с бакпулвера, кокосовите стърготини и бадемите.
Сместа се изсипва в тава 26/26 см, застелена с хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15-20 минути.
Блатът се оставя да изстине.

Сметаната се разбива до плътност. Към нея се прибавя Дулсе де лече и сместа се разбива до хомогенност. 
Крема се поставя върху изстиналия блат, поръсва се с какао и се нарязва на пастички.


Да ви е сладко, да ви е ведро и весело в душите! 


вторник, 19 май 2015 г.

Фъстъчено-овесени сладки


Продукти:
  • 180 г фъстъчено масло
  • 180 г меко краве масло
  • 250 г кафява захар
  • 2 яйца
  • ванилия
  • щипка сол
  • 200 г фини овесени ядки
  • 120 г брашно
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

Приготвяне:
Фъстъченото и кравето масло се смесват заедно със захарта и се разбъркват с лъжица. Към тях се добавят яйцата, ванилията и солта, и се разбъркват до еднородност.
Прибавят се овесените ядки, брашното и содата. Сместа се разбърква с лъжица. С чаена лъжичка се взема от нея и се поставя в тава върху хартия за печене.


Сладките се пекат на 180 градуса до леко покафеняване.


По желание могат да се гарнират с шоколад.

Да ви е сладко! :)

Рецептата е адаптирана от тук.

неделя, 17 май 2015 г.

Яхния от нахут, пушен бекон и лапад


Непретенциозно, лесно и вкусно, и както пише Good Food ,и здравословно. :)
Понякога ни се иска да си забъркаме една яхнийка набързо и след това да се насладим на приятна и разтоварваща вечер. Моето предложение е това. :)
Рецептата съм адаптирала от тук, изпълнена с някои промени взависимост от наличните ми продукти.


Продукти:
  • 200 г пушен бекон
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • стръкче целина
  • щипка мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 300 г сварен нахут
  • 1 връзка (около 150 г) лапад

Приготвяне:
Бекона се запържва в 2-3 с. л. зехтин. Изважда се от тигана и в него се поставя ситно нарязания лук и морков. Запържва се 2-3 минути и се овкусява с целината, мащерката, дафиновия лист и чесъна. Разбърква се, добавят бекона и червения пипер.
Пържи се до омекване на зеленчуците.
Прибавя се нахута и се залива с 150 мл вода. Готви се около 2-3 минути и се прибавя нарязания лапад. Яхнията се оставя на котлона докато се попари лапада.
В рамките на 30 минути сме готови и получихме много ароматна и вкусна яхнийка.

Да ви е сладко! :)






четвъртък, 14 май 2015 г.

Шоколадово-сладоледен терин


С настъпването на горещите слънчеви лъчи, мисълта ми е вече при сладоледените изкушения. Трудно, много трудно се устоява на този разкошен разхлаждащ десерт.
И така, с този красив и жестоко вкусен терин откривам сладоледения сезон :))

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • 100 г черен шоколад

Продукти за блата:
  • 5 белтъка
  • 190 г захар
  • 75 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. олио
  • ванилия
  • щипка сол

Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта до плътен сняг. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и солта, олиото и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.
Сместа се разстила в тавата от печката върху хартия за печене. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Охлажда се.
От блата се изрязват две платки, като едната е с размер дъното на продълговата форма за кекс, а другата е най-широката част на формата.



Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване.
Прсното мляко се поставя на котлона до завиране. Прибавя се на тънка струйка към  жълтъчната смес, като се разбърква постоянно и енергично. Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване. Сместа се разделя на две равни части. Към едната част се прибавя ванилията, а към другата - нарязания на дребно шоколад.
Сметаната се разбива до меки връхчета и се разпределя по-равно в горните смеси. Разбърква се внимателно.



В продълговата кексова форма се поставя стреч фолио.
Излива се шоколадовата смес. Върху нея се поставя по-малкия блат, следва бялата смес и най-отгоре се завършва с по-големия блат.


Формата се поставя във фризер и се забравя за нея поне 5-6 часа.
Сладоледеният терин се обръща в поднос и се украсява с 150 г разтопен шоколад и натрошени ядки.


Няма по-голяма разхлаждаща сладост от сладоледа. А направен и поднесен по този красив начин е неустоим.
Да ви е сладко и много усмихнато!



Рецептата за сладоледа е от блога на Теди Титова ,,Домашни вкусотии''.
Идеята за оформянето на терина е от тук.



понеделник, 11 май 2015 г.

Торта Рафаело



За направата на тази торта прочетох доста рецепти и накрая комбинирах рецепти от две впечатляващи дами - Мария Митева и Люси, на които благодаря за споделената рецепта...и накрая прибавих като добавка моите измислени бонбони Рафаело.


Продукти за блатовете:
  • 6 яйца
  • 180 г захар
  • 160 г брашно

Продукти за крема:
  • 1 консерва кондензирано мляко(400 мл)
  • 250 г краве масло
  • 120 г кокосови стърготини
  • 100 г сурови, обелени и смлени бадеми
  • 100 г бял шоколад
Продукти за сиропиране на блатовете:
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с. л. захар
кокосови стърготини за гарниране

Приготвяне на блатовете:
Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват с половината захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване.
Белтъците се прибавят на порции към жълтъците, като се разбъркват внимателно с шпатула до хомогенност.


Прибавя се пресятото брашно, като се разбърква много внимателно, за да не спадне яйчената смес.
Така получената смес се разделя на три равни части.



Изрязват се три кръга от хартия за печене с диаметъра на формата, в която ще печете блатовете. Моята форма е с размер 26 см в диаметър. Поставя се едната хартия и върху нея се изсипва първата част от тестото. Пече се на 180 градуса, до леко порозовяване на блата.
Процедира се по същият начин и с останалите две части от тестото.
Блатовете изстиват върху решетка.


Сместа може и да се опече наведнъж, и после да се разреже на три части, но на мен по този начин ми е по-лесно, и почти винаги изпичам всеки блат поотделно.

Приготвяне на крема:
Смесва се кондензираното мляко с кравето масло и се разбива до пухкав крем. Прибавят се кокосовите стърготини, смлените бадеми и настъргания шоколад. Крема се прибира за около 10-15 минути в хладилник да се охлади и леко да се стегне.

Сглобяване на тортата:
Крема се разделя на три части.
Единият блат се поставя върху поднос и леко се сиропира с прясното мляко с помощта на четка.


Блатът се намазва с едната третина от крема. Поставя се вторият блат, сиропира се, маже се пак с крем и се завършва с третия блат, който също се сиропира. Тортата се измазва отгоре и отстрани с останалия крем и се панира с кокосовите стърготини.
Отгоре се украсява с бонбони Рафаело, но аз импровизирах и си направих домашни бонбони. Ето и рецептата за тях:
  • 150 г смлени обикновени бисквити
  • 150 г смлени орехови ядки
  • 50 г кокосови стърготини
  • 150 г пудра захар
  • 150 г разстопено краве масло
  • 50 мл прясно мляко
  • още кокосови стърготини за овалване на бонбоните
Всички продукти се размесват и с влажни ръце се оформят топчета. Овалват се в кокосовите стърготини и се поставят в хладилник да стегнат.


Много вкусна и лека торта, лесна за направа, дори и от начинаещи в кулинарията. Пробвайте, и ако обичате торта с повече блат и по-малко крем, значи това е вашата торта :)
Да ви е сладко! 
  


петък, 8 май 2015 г.

На гости ми е Габи с Трюфели Ferrero Rocher

Моята първа гостенка е едно младо и усмихнато момиче, което буди възхищение в мен със своята упоритос, целеустременост и желание да научава много нови неща от живота. Тя е от хората, които не се задоволяват с малкото, а е постоянно търсеща и любознателна. Много мила и внимателна за мен е истинско удоволствие да общувам с нея и изключително ми е приятно да я посрещна в моята кухня. :)) 
С огромно удоволствие ви представям чаровната Габи от Love's Green Kichen и нейните изкушяващи
Трюфели Ferrero Rocher


Спомняте си гостуването на Хриси от Животът може да е вкусен при мен преди време, нали?! Тогава тя ми отправи покана да и върна гостуването, за която ми напомни преди няколко седмици. Е, настъпи времето да отида и аз на гости до вкусното й местенце. В блога ще намерите от всичко по малко, но с гарантирано качество и вкус. Хриси е очарователна, талантлива, мила и много позитивна дама, която имам удоволствието да познавам, макар и на този етап - само виртуално. Реших да и отида на гости с нещо сладко и любимо , а то както виждате сами е - трюфели. От посочените количества излизат девет броя, които са напълно "не"достатъчни за двама човека. Ако имаше поне още толкова х10, може би биха били достатъчни. Продукти: 1 шоколадова вафла 90 гр натурален шоколад 1 с.л. краве масло 100 гр пресни лешници Приготвяне: Запечете лешниците във фурна на 200 градуса до придобиване на приятен загар. Смелете шоколадовата вафла в блендер или я настържете на ренде ако нямате. Разстопете натуралния шоколад на водна баня. Прибавете кравето масло към него и разбъркайте. Смелете лешниците на едро в блендер или ги натрошете с чукче в плик. Отделете малка част за овалване на бонбоните накрая. Смесете всички продукти в купа и разбъркайте. Приберете в хладилник за 2 - 3 часа, за да се сгегне. След това извадете от хладилника и оставете за кратко на стайна температура, за да може да се отпусне до толкова, че да може да се работи с него. Направете топчета с големината на бонбон и оваляйте в смлени лешници. Приберете в хладилник или в хладно помещение. Приятен апетит!




Благодаря ти, Габи за вкусното и приятно гостуване! За мен беше истинско наслаждение твоята приятна компания!

сряда, 6 май 2015 г.

Питка за здраве


На днешният хубав български празник Гергьовден направих тази питка за здраве. Здраве, здраве и пак здраве пожелавам на всички, но най-вече на човека за когото замесих и опекох тази питка. Нека бъде благословен!


Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко 
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 20 г прясна мая или 1 пак. (11 г) суха
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • 700-750 г брашно
  • 40 г краве масло

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и към него се прибавят захарта, маята и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята. 
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя покрито с кърпа да втаса. 
От втасалото тесто се отделят 8 части около 120 грама. Оформят се на топки и се поставят в постелена с хартия за печене тава с размер d 30 см. 


Останалата част от тестото се разделя на 4 равни части. Всяка част се разточва на кръг с размер 26 см. Поставят се една върху друга, като помежду тях се маже с разтопеното краве масло. Последната част не се маже с мазнина. За оформяне на кръга, се отрязва с остър нож около 2 см от тестото, което се навива на охлювче и се поставя в средата на питката. 
Кръгът се разделя на 16 сектора. Във всеки триъгълник се прави лек разрез и върхът се промушва през него. 


Така обособените листа се подреждат върху топките.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с отделения жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и олио. Поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.




Тестото е по любимата ми рецепта на Илиана от ,,Щъркелово гнездо".
Оформянето на питката взаимствах от тук