Все още има дюли на пазара, времето вече поизстина и ни кара все повече да се застояваме в къщи. Сега е момента да си направите още едно лакомство за домашната трапеза. И то не само едно, типично по габровски :) от една рецепта се получават ароматни захаросани дюли и чудесно желе.
Необходими са:
- 1.500 кг дюли
- 1.500 кг захар
- пръчка канела
- 5-6 листа индрише
Приготвяне:
Към захарта се добавя 1л вода и се сварява гъст сироп. Ако обичате аромата на канелата и индришето сега е момента да ароматизирате сиропа.
Дюлите се измиват от мъха и се разрязват на четвъртинки. Изчистват се от сърцевините и дюлята се нарязва на резенчета с дебелина 5 мм.
Щом сиропа е готов в него се поставят резенчетата дюля и сърцевината.
Варят се 20 минути и се оставят да изстинат.
След охлаждането тенджерата се връща на котлона и варенето продължава още 10 минути.
Оставя се отново да изстине и се прецежда през гевгир.
Отцедените резенчета дюля се овалват в кристална захар и се нареждат върху кухненска хартия, за да засъхнат.
Семенниците вече се изхвърлят.
Семенниците вече се изхвърлят.
Желето се прецежда през ситна цедка. Ако е необходимо отново се вари, докато капка капната върху чиния се задържи.
Топло, желето се насипва в сухи буркани, запечатва се и бурканите се обръщат с капачките надолу, до пълното им изстиване.
Тази чудесна рецепта адаптирах от Домашни хитрини.
Благодаря ти, Рали, за доброто и вкусното оползотворяване на този ароматен плод!
Тази чудесна рецепта адаптирах от Домашни хитрини.
Благодаря ти, Рали, за доброто и вкусното оползотворяване на този ароматен плод!
Чудесни! Тъкмо имам дюли от село,ще се възползвам още утре от рецептата :)
ОтговорИзтриванеАля, наистина много добра рецепта. Ще се радвам да споделиш и твоето мнение!
ИзтриванеПоздрави! :)
Хриси,
ОтговорИзтриванеправили сме желе от дюли, но захаросани - не.Прекрасна рецепта, жалко е,че не мога да пробвам тези захаросаните, баща ми трябва да избягва всякакви подобни изкушения.
Поздрави и лек ден !
Ели, и аз не бях правила захаросани дюли, докато не видях рецептата на Рали. Много добро предложение от нея, за оползотворяване на този ароматен плод.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обожавам дюлево желе, представям си и този разкош...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Хриси, страхотна идея /и не само тя!/
не пиша често, но знаеш, че съм фен на твоите рецепти.
Благодаря ти, Дианка!
ИзтриванеВремето все не ни стига, така че не трябва да си забелязваме бройките коментари, а и те не са толкова важни, колкото уважението помежду ни!
Дюлевите резанчета наистина са един разкошен деликатес!
Поздрави!
Благодаря за доверието към съпругата ми!
ОтговорИзтриванеПетър, ти си щастливец с тази разкошна жена!
ИзтриванеБъдете здрави и благословени! :)
Как ги съхраняваш резенчетата? Моите са готови, съхнат :))
ОтговорИзтриванеМойте резенчета станаха много мокри :((..хем направих всичко по рецептата.
ИзтриванеАля, съжалявам, че дюлевите ти резанчета са ти се получили мокри.
ИзтриванеВ оригиналната рецепта на Рали, към която съм дала линк, резанчетата се сушат на 50 градуса 2 часа, но понеже моите се оказаха достатъчно сухи пропуснах тази процедура. Пробвай по начина в който е описала Рали.
Съхранявам ги в кутия, като между всеки ред има кухненска хартия.
Аха...благодаря..Минаха 24 часа и са все мокри..отивам да суша :))))..но пък вкусни и така...:)))..Ще пиша после след сушенето :))))
Изтриване