неделя, 3 януари 2016 г.

За много години!

Честита Нова 2016 Година!
Нека да е здрава, мирна, късметлийска, спорна и щастлива!
Нека е благодатна, радостна и пълна с много обич, любов и усмивки!
Нека да е най-вече благословена! 



Хайдушки калпак


Тук прочетох рецепта, там погледнах, но в хладилника имаше малко по-различни продукти и май в калпака сложих ,,обери хладилника'', но накрая се получи фантастично ястие.
Ето и продуктите, които използвах, за да се получи тази вкусотия и моите капризни мъже да си поискат допълнително :))

Продукти за тестото:
  • 250 мл топла вода
  • 20 г прясна мая (7 г суха)
  • 450 г брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 с. л. олио

Продукти за пълнежа:
  • 400 г свинско месо
  • 2 свински бъбрека
  • 300 г гъби
  • 6-7 печени пиперки
  • 2-3 глави лук
  • 1 консерва (400 г) бял боб
  • сол
  • магданоз
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • 100 г кашкавал


Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета. Бъбреците преди да се нарежат на кубчета се обелват, измиват и се поставят във вода + оцет, където престояват около половин час. 
В дълбок тиган се запържват месото и бъбреците.
Като се позачервят леко, се прибавят гъбите. Запържват се до омекване.
Добавят се лука нарязан на полумесеци и печените пиперки, нарязани на ленти.
Всичко се задушава до готовност.
Накрая се добавя боба.
Овкусява се с подправките и се оставя настрани да изстине.

Докато пълнежа се готви, се замесва тестото.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставя солта, олиото и топлата вода, в която е разтворена маята.
Замесва се средно твърдо тесто. Оформя се на топка, намазва се с олио и се оставя да втаса.
Тестото леко се премесва и се разточва на кръг с размери около 35 сантиметра.
Отваряема форма за печене с размер 26 см се намазва леко с мазнина.
Тестото се прехвърля във формата, като се изправя от него и по стените. 


Пълнежът се изсипва върху тестото и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. 


,,Калпакът'' се изважда и отгоре се настъргва кашкавал. Връща се във фурната и кашкавала се запича на горен реотан.


Хайдушкият калпак се оставя малко да поизстине във формата, след това се освобождава и се поставя в поднос.


Да ви е сладко и весело през Новата година!
Бъдете здрави! 

22 коментара:

  1. Да ти е честита Новата 2016 година, Христинка! Бъдете здрави ти и твоето семейство! А този хайдушки калпак много ме впечатли! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя!
      Нека сме здрави и оттам ще дойде всичко останало!
      Поздрави, мила! :)

      Изтриване
  2. Честита Нова Година и на вас! :*
    Здраве, късмет и берекет! А калпак ще ми направиш като се видим, много ми хареса рецептата, а изпълнението е чудесно!
    Прегръдка и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сестра ми отново за хубавите пожелания!
      А колкото до калпака - имаш го! :)
      Прегръдки и целувки за двама ви!

      Изтриване
  3. За много години Хриси, здраве, любов и много късмет! А на този калпак не бих му простила!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили!
      Нека има здраве и любов!
      Поздрави, мила! :)

      Изтриване
  4. За много години, Хриси! Нека новата година ви донесе здраве и много положителни емоции! Калпачето обещава да е много вкусно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Нека ти се връщат хубавите пожелания!
      Сърдечни прегръдки, момиче хубаво! :)

      Изтриване
  5. За много години, Хриси! Този калпак го отмъквам:))) чудесна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Много късмет и усмивки от мен! :)

      Изтриване
  6. Хриси,
    Честито Рождество Христово и Новата 2016 година ! Да е мирна и благодатна, наситена с много надежди и сбъднати мечти !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, нека да е благословена и на вас Новата година!
      Благодаря ти, мила! :)

      Изтриване
  7. Както виждам и през новата година тук ще е рай за сетивата,Хриси!Пожелавам ти все така да си креативно вдъхновена,рецептата ти е великолепна,като за гости!
    Честита,щастлива и на късмет да е новата година за цялото ви семейство,да се радвате на домашен уют,топлина и хармония!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, толкова хубави пожелания...благодаря ти, мила!
      Здраве и много обич винаги да има в твоето семейство!

      Изтриване
  8. Тинче, щастлива и късметлийска НГ за теб и близките ти! Ей в такъв "калпак" да си събираш (че и по-голям) да си събираш щастието и радостта от любовта на близките. Другото не е толкова важна. Страхотна си ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Батето! Много ме зарадва коментара и пожеланието ти!
      И според мен най-важното е да съхраним любовта, обичта и уважението в къщи!
      Поздрави и щастлива да е Новата година на цялото ти семейство! :)

      Изтриване
  9. Колкото е богато ястието откъм продукти и вкусове, толкова да е богата и годината ти, Хриси! Да е препълнена от здраве и щастие, прекрасни мигове с близките, вкусни рецепти и много успехи! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле за хубавите и богати :) пожелания!
      Весела и благословена нека да е Новата година и на теб!

      Изтриване
  10. Честита Нова година, Хриси! Бъдете здрави вкъщи и дано домът ви бъде изпълнен с усмивки и обич!
    Как си го натъкмила това ястие, като за изложба :) Майсторка си голяма, мила моя :) И като си представя, колко е вкусно и ароматно..., приказка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да е и на теб, Танче! Нека Новата година ви донесе само хубави и весели моменти!
      Благодаря за хубавите отзиви и пожелания!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  11. Изключително ястие, поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Ястието е многоооо вкусно!

      Изтриване