петък, 8 януари 2016 г.

Фокача


Фокача е традиционен италиански плосък хляб с добавени към него подправки, маслини, лук и други хранителни съставки. Дебелината на фокачата, може да варира в зависимост от това, дали предпочитаме тя да бъде по-хрупкава или по-мекичка.

Продукти:
  • 520-550 г брашно
  • 300 мл вода
  • 15 г прясна мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. захар
  • 2-3 с. л. зехтин
Продуктите са за две фокачи.

Приготвяне:
Маята се размива в 100 мл топла вода. Брашното се пресява, прави се кладенче и към него се прибавят солта , захарта, маята, зехтина и останалата 200 мл вода. Замесва се меко тесто. Поставя се в купа, намазва се със зехтин, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото се премесва и се разделя на две.
Застилат се две тави с диаметър 30 см с хартия за печене.
Всяка част от тестото се разстила с ръце в тавите и се оставят за 20 минути да починат.
С пръст се правят вдлъбнатини, намазват се леко със зехтин, поръсват се с розмарин и щипка морска сол.


Пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна 25 минути.
Фокачата още топла отново се намазва със зехтин.


Приятен апетит!

За приготвянето на фокачата имах  нагледен урок от моята сестра Ивана ,,С нож и вилица в ръка'' и мисля, че съм била добра ученичка.:)



3 коментара:

  1. За много години, Христинче!
    Чуднички фокачи! Апетитни и с тази коричка..ммм...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела и честита Нова година, Аля, изпълнена с много здраве, радост и усмихнати дни!
      Поздрави и благодаря! :)

      Изтриване