вторник, 12 януари 2016 г.

Овчарски пай



Продукти:
  • 500 г домашна кайма овкусена с черен пипер, чубрица и кимион
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 300 г гъби (при мен кладници)
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 с. л. Унисос
  • 100 мл червено вино
  • 150 мл зеленчуков бульон
  • клонка розмарин
  • 100 г чедър (кашкавал)

за пюрето:
  • 1 кг картофи
  • 50 г краве масло
  • 50-80 мл прясно мляко



Приготвяне:
Първо се приготвя картофеното пюре. Катофите се обелват, нарязват се на дребни кубчета, заливат се с вода и се сваряват. Пасират се. Пюрето се овкусява със сол, прибавя се кравето масло и се разрежда с прясно мляко, като се разбърква до пухкавост.

Дребно нарязаният лук, чесъна и настъргания морков се задушават в мазнина. Прибавят се гъбите и се готвят до омекване. Следва каймата, която се готви до готовност. 
Добавят се доматеното пюре, унисоса и виното. Разрежда се с бульона и сместа се готви 10-15 минути. Овкусява се с розмарина и при нужда се посолява.

Половината картофено пюре се разстила в тавичка с размер 20/30 сантиметра. Върху него се поставя сместа с каймата и най-отгоре се разпределя останалото пюре.


За по-красиво ястие, може да сложите пюрето в пош със звездовиден накрайник и да шприцовате розички.

Пая се поръсва с настърганият чедър.  


Пече се 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.


Чудесна английска класика, пречупена през моя поглед и вкус.
Насладете се на това ястие в топъл и уютен дом, обградени от любими хора!
Да ви е сладко!




Рецептата е адаптирана от тук.  

11 коментара:

  1. Много красиво си го приготвила,...и вкусно-сигурна съм!
    Поздрави,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка! Наистина много хубаво ястие се получи :)
      Поздрави и прекрасен утрешен ден!

      Изтриване
  2. Чудничък е,Хриси! От два дена ходя около този пай :) Май вече не е останал кулинар който да не го е опитал, освен мен. Май е време да се приготви :)
    Твоя изглежда перфектно!
    Поздрави,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Аля, включвай се и ти в правенето на пая :) Няма да съжаляваш, много е вкусен.
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване
  3. Много готин, Хриси!
    От цяла вечност не съм правила подобно нещо, но никога не съм му слагала розички като теб;) Мило е;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марте! Обичам да се заигравам с детайлите, които после ме радват!
      Топла и уютна вечер! :)

      Изтриване
  4. Прекрасен пай, много е вкусен! Приготвих го веднъж и днес отново ще го правя! Но на мен 1кг картофи не ми стигнаха за да покрия каймата, въпреки че ползвах сравнително малка тавичка. Ще увелича малко количеството :) Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че паят ви е харесал!
      Радина, в много случаи някой продукт, от който няма голямо значение количеството е даден ориентировъчно. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. прекрасно ястие , непременно ще се пробва.

    ОтговорИзтриване