вторник, 2 декември 2014 г.

Етърски фъчове


Това лято моята виртуална приятелка, Илиана Миланова от "Погачката на готвачката", посети Габрово и имахме голямото удоволствие да се запознаем на живо. Срещата ни беше много емоционална, а времето ограничено, все пак успяхме да включим в разговора и любимата ни кулинарна тема. Илианка посетила "АЕК Етър" и там опитала от известните Етърски фъчове, които много и' харесали. Сега тя търсеше рецептата, на която аз знам един майстор - бащата на нашата снаха.

В разговор с него, рецептата ми беше обяснена с най-големи подробности, но това не означава, че нямах спънки при направата на фъчовете. Освен необходимите белтък, захар и орехи трябва да си намерите и едно старо ключе. С ключето се пробва готовността на сиропа. Разбира се, може да си направите и една халкичка от тел и да работите с нея, аз обаче имам ключе и ще следвам оригиналната технология.

Получила инструкции, смело и с ентусиазъм започнах да правя фъчове! Те се оказаха много капризни обаче, така се наложи не само да повторя опитите, ами дори и да потретя. :) Първия път преварих сиропа, втория - разбих прекалено много белтъка със сиропа, който от своя страна се сгъсти прекомерно. Чак третия ми опит се оказа по-сполучлив. За да ви спестя главоболията, ще се постарая да обясня подробно резултатите от моите опити.



Продукти:
  • 500 г захар
  • 1 и 1/2 ч. ч. вода
  • 1 ч. ч. нарязани орехи
  • 1 белтък
  • 1 ванилия

Приготвяне:

Постила се голяма тава с хартия за печене, и се оставя настрана, готова за употреба. Орехите се нарязват с нож.



От водата и захарта се прави сироп, който се вари около 15-20 минути. Помните ли като деца как си играехме на сапунени мехурчета? Сега ще си поиграем пак :) Сиропа се проверява дали е готов, като ключето се топва в сиропа.


Когато сиропа се задържи на халката на ключето, значи вече е време да пробваме дали ще се получат балони. Духва се в халката и ако се образува балон, значи сиропа е готов.


Докато се вари сиропа, белтъкът заедно с ванилията се разбиват на пяна.
Готовият сироп се отмества от котлона и се оставя настрани докато изчезнат балончетата на повърхността му. След това горещият сироп се налива на тънка струйка към белтъка, като разбиването продължава на най-силна степен на миксера. Като свърши сиропа разбиването се прекратява. Резултата ще е сравнително рядка смес.


На този етап се прибавят и нарязаните орехи.


Разбърква се с лъжица и като видите, че сместа започне леко да се сгъстява по най-бързият начин с лъжица гребвате от сместа и започвате да поставяте на купчинки върху хартията в тавата. Трябва да действате бързо, защото сместа стяга много бързо. Може да си вземете и помощник, за правене на камарките. Ако започнете да слагате по-рано от сместа върху хартията фъчовете ще се разлеят ето така :)


Трябва да се улучи точният момент на стягането на сместа. Ако успеете ще получите тези камарки от фъчове.


Фъчовете се оставят на стайна температура за да изсъхнат, което отнема около 1-2 часа. От дадените продуки се получават около 60 броя Фъчове. Те имат голяма трайност, така че спокойно може да си ги направите още от сега за предстоящите празници.

Да ви е сладко !




    

19 коментара:

  1. Бре, че интересно! Ей това с ключа ме смая!
    Искам да ги опитам тези капризни фъчове!
    Хубав ден! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отваряй вратата да ти подхвърля някой фъч :)))
      Пристига с една голяма прегръдка!

      Изтриване
  2. А може ли да се направят със смлени орехи за хората без зъби? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За първи път правя фъчове и незнам дали стават със смлени орехи, но предполагам, че няма да има проблем.

      Изтриване
  3. Прощавайте в кой момент се слага ванилията?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванилията се слага с разбивнето на белтъка. Много се извинявам за пропуска. Сега ще поправя публикацията. :)

      Изтриване
  4. Хриси, благодаря ти от сърце за труда, който положи да намериш рецептата, да го направиш и популяризираш този невероятен сладкиш от Габровският край! Благодаря ти, от все сърце, че си приятел и добър човек! <3 Ще го направя при първа възможност! <3 Справила си се чудесно! А фъча е невероятен на вкус! Заслужава си да се направи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Иле за стимула, да направя фъчовете, които са известни само по Габровският край!
      В най-скоро време и ще ги опиташ :) <3

      Изтриване
    2. Благодаря, Хриси за сладкото изкушение, наречено Етърски фъч! Направила си ги като "Баш майстор"!!! Страхотен вкус! Благодаря за вкусните смокини! Весели празници, Хриси! Благодаря!

      Изтриване
  5. И аз благодаря, страшно интересна рецепта и технология. Хриси, чудесни са! :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и на мен ми беше много интересна тази технология с ключа :)
      Габровска идея - неможе един ключ да го използваш само за вратата, трябва да има приложение и в други области :))))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Я, колко интересно! Особено пък ключа, знам ли дали ще намеря такъв...

    Ама Хриси, ти от Габрово ли си...познавам още една страхотна кулинарка от там - Габи, но тя живее в Испания вече.
    А също така имаме едни добри познати, които имат заведение и в Китен, и в Габрово - пицария с китайски ресторант(смесено) От 25 години всяка година на Китен ходим там, макар тази година обаче ги нямаше, а в Габровското заведение бяха ходили само децата, някакъв "дракон"се казваше май.
    И трето - имаме много хубави спомени с мъжа ми от Габрово - това беше първото ни излизане заедно извън София, още като гаджета...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ние с тези общи познати май ще излезем още малко и роднини.:)))
      Ние също от години почиваме на Китен. Погледни публикацията ми за Сладкиша със смокини и че видиш какво хубаво местенце сме си намерили в Китен. Другото лято може и да се засечем там :)))
      ...и се върнете с твоя съпруг към хубавите си спомени с едно посещение на Габрово.
      Имаш и от мен една голяма прегръдка!

      Изтриване
  7. много,много се радвам,че открих познавач на тази любима моя рецепта.... днес изхвърлих един неуспешен опит и се разрових в нета и ето Ви Вас :) В моето детство тези фъчове са оставили ярка следа :) всяко лято гостувах на моя леля там и тя приготвяше това изкушение! за мен това с ключа бе истинско вълшебство,и то с определен ключ(нейният беше превързан към една щипка за пране,за да не се опари в сиропа) и така до днес
    намерих записана рецептата от мама в доста телеграфичен стил и о,ужас излях горещия сироп в белтъка и се разминах с прекрасните очаквания,да похапнем фъч :(
    сега вече е сигурно,че следващият опит ще е успешен!!! благодарение на Вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм Ви била полезна. Аз не съм толкова голям познавач на приготвянето на фъчовете, но споделих моите провали и успехи.
      Има много рецепти, които са характерни за отделни райони и е много хубаво, който ги знае да ги сподели.
      Поздрави и успех!
      Споделете как сте се справили с тези капризни фъчове! :)

      Изтриване
  8. А ако останат в течно състояние това,което е на първата снимка и какво правиш после?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Като видя, че сместа е по-рядка я бъркам докато започне да се сгъстява.

      Изтриване