събота, 27 декември 2014 г.

Баклава с пълнеж


Тази публикация трябваше да бъде с Коледната ми торта, но...голямата еуфория по приготвянето на празничната трапеза в очакване на скъпи гости ми изигра комична ситуация.
Тортата ,,хвъркна'' от ръцете ми и се намери на земята заедно с подноса, който се счупи на хиляди парчета.:) Така, че сега ще хапвате баклава вместо торта, която приготвям от много години за Нова година. Тази година я направих по-рано, за да могат децата да опитат от всичко домашно, което се приготвя в нашето семейство по празниците, преди да отлетят обратно за Албиона.

Продукти:
  • 400 г кори за баница Бела
  • 6 яйца
  • 1 ч. ч. захар
  • 7-8 с.л. хладка вода
  • 2 ч. ч. счукани орехи
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч. ч. брашно
  • 170 г разтопено краве масло
  • ванилия

Продукти за сиропа:
  • 1.200 л вода
  • 1 кг захар
  • 1 лимон

Ако си мислите, че ще има постъпкови снимки, ще ви разочаровам. Неуспехите ми продължават. Приготвям баклавата, щракам с фотоапарата, за да увековеча :) тази вкусна баклава и...накрая се оказва, че съм извадила картата-памет от фотоапарата :)
Добре, че вече готова и опечена баклавата си получи своята фотосесия.

Приготвяне:
Разбиват се яйцата, заедно със захарта на пяна. Прибавя се водата. Към сместа се добавя пресятото брашно с бакпулвера. Ароматизира се с ванилията и накрая се добавят орехите.
Листите се разтварят, маже се един лист с разтопеното краве масло, с помощта на четка. От късата страна на листа се поставят 3-4 с. л. от плънката. Навива се на руло и се поставя в подмазана с масло тава от печката. По същият начин се процедира и с останалите продукти. Отгоре рулата се намазват с маслото.
Пекат се в предварително загряла фурна на 180 градуса.
Баклавата се оставя да изстине, като през това време се приготвя сиропа.

Смесват се водата със захарта. Поставят се на котлона да заврат. Сиропа ври около 10-15 минути. Добавя се 1/2 сока от лимона, щипка сол и настърганата кора на лимона.
Изстиналата баклава се залива с горещия сироп, покрива се със фолио и се оставя до попие сиропа, най-добре за 12 часа.
Баклавата се нарязва на малки рулца.
Насладете се на тази вкусна, сочна и ароматна баклава.


Весело посрещане на Новата година!  

6 коментара:

  1. Хриси, има такива дни, и при мен една торта за колежките за рожден ден ми "хвръкна" от ръцете...не ти е било ден...Но пък баклавата е много примамлива, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, и аз колко такива дни съм имала... Тепърва ще ги редя в списъка. :)
    Но, Хриси, колкото и хубава да е била тортата (сигурна съм, че е!), баклавата не й отстъпва по нищо. :)
    Спокойна нощ и весели посрещане на 2015!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусна баклава си направила, Хриси! Не съм хапвала от няколко месеца, а по принцип на Коледа у дома се приготвя. Тази година изменихме на традицията си. Сега като ти гледам снимките, поне да се наям виртуално.
    Поздрави с пожелание за слънчева и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета, благодаря ви за съпричастността на моите несполуки!
    Благодаря, ви и за хубавите думи отправени за баклавата!
    Весели Новогодишни празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо Хриси, направо си представям каква вкусотия и красота е била, и искрено ти съчуствам. Но имаш време, и съм сигурна, че ще направиш още по-голям разкош! А баклавата е супер.
    Аз пък с моята баклава имах инцидент :) А бях решила да си я покажа, нищо следващия път!

    ОтговорИзтриване
  6. Христина, отличное исполнение! Обожаю эту сладость!

    ОтговорИзтриване