събота, 29 ноември 2014 г.

Лешникови трюфели


 Наближават Коледните и Новогодишни празници! Домашно приготвените неща са синоним на уют, семейна атмосфера и топлина в къщи. Зарадвайте любимите си хора с тези изискани лешникови трюфели.



Продукти:
  • 200 г черен шоколад над 70 % какао
  • 140 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г захар
  • 100 г сурови лешници
  • 2-3 с. л. коняк или ром
Приготвяне:
Захарта се карамелизира с 4-5 с. л. вода. Към карамела се прибавят лешниците. Изсипват се в тавичка постелена с хартия за печене. Оставят се да се охладят и се смилат ситно в блендер.


Шоколадът се разтопява на водна баня.



Към него се прибавя сметаната. Отначало сместа стои като пресечена, но след енергично разбъркване се хомогенизира.














Към ганаша се прибавят смлените карамелизирани лешници.


Разбърква се добре и се поставя в хладилник да се стегне. Отнема около 2 часа.
От сместа се оформят бонбони, които се овалват в какао, пудра захар или разтопен шоколад.
От тази доза излизат около 60 броя трюфели.



Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. ехааааа, прекрасни трюфели, Хриси! Пресягам да си взема един :) да си подсладя обяда.
    Хубав ден и спокойна седмица на теб пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Много се радвам, че ме навести и с удоволствие те черпя!
      Хубава и спорна седмица ти пожелавам!

      Изтриване