неделя, 7 декември 2014 г.

Бърз тутманик Аелис


Вкусовете на хората са различни и затова рядко използвам думичката ,, много'' , но сега смело мога да кажа много, много вкусен и същевременно лесен тутманик.
Рецептата видях тук и в разстояние на една седмица правих два пъти тутманика.
Направих леки промени в избора на мазнина, намалих също грамажа на маята, но това не повлия в никакъв случай на невероятния резултат.



Продукти:
  • 1 ч. ч. ( 250 мл) вода
  • 4 яйца
  • 1/2 кубче прясна мая (20 г)
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 300 г сирене
  • 170 г разтопена мазнина ( свинска мас. краве масло. олио)
  • около 700-800 г брашно

Приготвяне:
Водата леко се затопля. Към нея се прибавят маята, захарта и 1/2 ч. ч. брашно. Сместа се оставя да шупне.
Брашното се пресява. От него се отделя 2 ч. чаши, в които се поставя солта.
Яйцата се разбиват с миксер, към тях се прибавя шупналата мая и постепенно се добавя отделеното брашно със солта.
Продължава добавянето на останалото брашно, като се поставят бъркалките за тесто.
Когато сместа стане достатъчно гъста се прехвърля върху плот и се омесва до меко и еластично тесто. Оставя се да почине десетина минути.
Тестото се разточва на квадрат със страни около 40 сантиметра. Намазва се с 1/3 от мазнината и се поръсва с 1/3 от натрошеното сирене. Тестото се сгъва като плик за писма.



Плика се обръща със сгънатото надолу, разточва се пак на квадрат до първоначалните размери, намазва се с 2/3 мазнина, поръсва се с 2/3 сирене и пак се сгъва на плик.
Процедурата се потретва и тутманика се поставя в тава постелена с хартия за печене.


Тутманика се нарязва първо на кръст, след това по диагонал и накрая все едно се отрязват ъглите.


Намазва се с разбитото яйце и се поставя в студена фурна на 180 градуса. По желание тутманика може да се поръси със сусам. Става още по-вкусен.


Аз пекох на включен долен реотан с вентилатор и всичко беше добре, докато реших да пусна и малко горен реотан и тогава препекох тутманика.:)



Поглезете се с този тутманик. Става невероятен.
Да ви е сладко!



20 коментара:

  1. Мммм... че вкусно предложение за неделна сутрин!
    Браво, Хриси, прекрасно изглежда! Ще трябва да се опита!

    ОтговорИзтриване
  2. Я го дай насам като ви е препечен:)!
    Чуден, чуден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много добре и апетитно изглежда, пухкав с хубав цвят, браво :)

    ОтговорИзтриване
  4. Точно така препечен е чуден, Хриси! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мили дами, благодаря ви за хубавите думи и моят апел :) към вас е - направете тутманика! И нека да благодарим на Мина за чудесната рецепта!
    Поздрави на всички вас! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Отчупвам си едно триъгълниче, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ти затова си толкова елегантна - вземаш си само едно триъгълниче. Ела да погледнеш у дома какво става :))))

      Изтриване
  7. Прекрасен е Хриси, какво ми трябваше да надниквам тук при теб по никое време..., не знаех на какво изкушение ще се натъкна, много ми харесва!
    Желая ти усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Досега и аз се рових в твоя блог. Като са ми се запечатали в главата рулцата от патладжани и днес купих патладжан. Ако ги докарам хубави като твоите, ще се похваля. :)
      И на теб да ти е усмихнат деня!

      Изтриване
  8. Чуден е станал,Хриси,много е тачен и у дома този тутманик-лесна и безпогрешна рецепта!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вярно, Роси - лесна и безпогрешна рецепта :)
      Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  9. Наистина е много вкусен. И у дома често го приготвям, но твоят е просто великолепен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Благодаря за хубавите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. А,след като е готов,оставя ли се да втаса или директно в студената фурна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тутманика не втасва. Директно се поставя в студената фурна, която се включва на 180 градуса.

      Изтриване
    2. Ами и аз така го направих,но не се надигна много,а иначе е много вкусен

      Изтриване
    3. Правилно, тутманика не става дебел. Това личи и от снимките, все пак това не е питка. Важното е, че е много вкусен. Весели празници!

      Изтриване
  11. Чак сега го виждам, но не мога да се сдържа :) чудесен се е получил!!! Много е любима рецептата и у нас...
    Прекрасна 2015 от мен!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, много ти благодаря за вниманието към мен!
      Благодаря ти и за чудесната рецепта! (даже и днес сина ме пита дали няма да направя тутманика :))
      Пожелавам ти хубава и успешна година!

      Изтриване