Сезонът на тиквичките, и с него много и различни рецепти за приготвяне. У дома не са от най-любимите, нали не са расли на кокъл :), но приготвени по тези рецепти, които ви предлагам присъстват и на нашата маса :)
Първо предложение:
ТИКВИЧКИ НА ГРЕДИЧКИ
Продукти:
- 2 средни тиквички
- 1 яйце + 1 с. л. прясно мляко
- брашно
- галета
- копър
- сол
Всяка гредичка се овалва в брашно, после в разбитото яйце, разредено с прясното мляко и накрая се панират в галетата, която е смесена с копър и сол. Нареждат се в тава покрита с намаслена хартия. Отгоре се поръсват с олио или зехтин.
Гредичките се пекат на 200 градуса до зачервяване.
Поднасят се със сос приготвен от кисело мляко, чесън, сол и копър.
Второ предложение:
Тази рецепта видях при моята сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка'' (постоянно надничам там, но ми е простено :) нали съм по-малката :) Много ми допадна рецептата, но нямах моцарела и затова я замених с топено сирене.
ТИКВИЧКИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ
Продукти:
- 2 средни тиквички
- около 50 г топено сирене
- 1 яйце + 3 с. л. прясно мляко
- брашно
- галета
- копър
Поднесете веднага.
Трето предложение:
ГРИЛОВАНИ ТИКВИЧКИ
Продукти:
- 2 средни тиквички
- 2 твърдо сварени яйца
- около 50г краве сирене
- около 2 с. л. сирене крема
- копър за гарниране
Настържете яйцата, прибавете натрошеното краве сирене и крема сиренето. разбъркайте до хомогенност.
След като тиквичките са изстинали, в единият край на всяка лента се поставя от плънката и се навива на руло. Гарнирайте с нарязан копър.
Четвърто предложение:
САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ
Да си призная, това предложение се приготвя най-често у дома. Лошото е, че има чесън :) и понеже нашето семейство не обичаме чесън в сурово състояние, аз съм намерила алтернатива, но вижте и самата рецепта :)
Тиквичките се разрязват напречно и след това на ленти. Поръсват се с малко олио и се запичат на скара. Още топли се нарязват на ивички и се заливат със счукан чесън и балсамов оцет. По този начин няма тази силна миризма на чесъна. Овкусяват се със сол, копър и магданоз. По желание може да добавите и малко зехтин.
Наредете покрай тях домати и краставици и получавате една наистина много хубава салата. Налейте си една изстудена мастика и можем да си кажем - наздраве :)
Наздраве да ти е, Хриси! Обичам много тиквички и бих си опитала от всяка една съставка на симфонията ти. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Заповядай, Гери! С удоволствие бих ти дала от всички тиквички.
ИзтриванеПоздрави и от мен!
UKUSNO
ОтговорИзтриване