сряда, 6 август 2014 г.

Симфония от тиквички


Сезонът на тиквичките, и с него много и различни рецепти за приготвяне. У дома не са от най-любимите, нали не са расли на кокъл :), но приготвени по тези рецепти, които ви предлагам присъстват и на нашата маса :)

Първо предложение:
ТИКВИЧКИ НА ГРЕДИЧКИ


Продукти:
  • 2 средни тиквички
  • 1 яйце + 1 с. л. прясно мляко
  • брашно 
  • галета
  • копър
  • сол
Тиквичките се разрязват напречно на две и след това на дебели филии. Всяка филия се разрязва на дължина, така че да се получат гредички.
Всяка гредичка се овалва в брашно, после в разбитото яйце, разредено с прясното мляко и накрая се панират в галетата, която е смесена с копър и сол. Нареждат се в тава покрита с намаслена хартия. Отгоре се поръсват с олио или зехтин.


Гредичките се пекат на 200 градуса до зачервяване.
Поднасят се със сос приготвен от кисело мляко, чесън, сол и копър.

Второ предложение:
Тази рецепта видях при моята сестра Ивана от ,,С нож и вилица в ръка'' (постоянно надничам там, но ми е простено :) нали съм по-малката :) Много ми допадна рецептата, но нямах моцарела и затова я замених с топено сирене.
ТИКВИЧКИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ


Продукти:
  • 2 средни тиквички
  • около 50 г топено сирене
  • 1 яйце + 3 с. л. прясно мляко
  • брашно 
  • галета
  • копър
Нарежете тиквичките на дълги ленти. Пуснете ги в подсолена вряла вода и варете 3-4 минути. Охладете ги. В едната част на лентата сложете парче топено сирене. Захлупете с другата част от лентата. Оваляйте в брашното, след това потопете в яйцето и накрая панирайте в галетата, смесена с копъра.. Наредете така приготвените тиквички в застелена с хартия и подмазана с олио тава. Полейте отгоре с тънка струйка олио. Печете на 200 градуса до зачервяване на тиквичките.
Поднесете веднага.

Трето предложение:
ГРИЛОВАНИ ТИКВИЧКИ



Продукти:
  • 2 средни тиквички
  • 2 твърдо сварени яйца
  • около 50г краве сирене
  • около 2 с. л. сирене крема
  • копър за гарниране
Нарежете тиквичките на дълги ленти. Полейте ги леко с олио и запечете на скара.
Настържете яйцата, прибавете натрошеното краве сирене и крема сиренето. разбъркайте до хомогенност. 
След като тиквичките са изстинали, в единият край на всяка лента се поставя от плънката и се навива на руло. Гарнирайте с нарязан копър.

Четвърто предложение:
САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ



Да си призная, това предложение се приготвя най-често у дома. Лошото е, че има чесън :) и понеже нашето семейство не обичаме чесън в сурово състояние, аз съм намерила алтернатива, но вижте и самата рецепта :)
Тиквичките се разрязват напречно и след това на ленти. Поръсват се с малко олио и се запичат на скара. Още топли се нарязват на ивички и се заливат със счукан чесън и балсамов оцет. По този начин няма тази силна миризма на чесъна. Овкусяват се със сол, копър и магданоз. По желание може да добавите и малко зехтин.
Наредете покрай тях домати и краставици и получавате една наистина много хубава салата. Налейте си една изстудена мастика и можем да си кажем - наздраве :)



3 коментара:

  1. Наздраве да ти е, Хриси! Обичам много тиквички и бих си опитала от всяка една съставка на симфонията ти. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Гери! С удоволствие бих ти дала от всички тиквички.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване