петък, 29 август 2014 г.

Мраморен кейк с круши



За разлика от смокините, поне круши има в изобилие в Балкана. Ако не в нашата градина, то в комшиите отляво, че и отдясно, накъдето се обърнеш все круши виждаш. От тях крушите от мен сладкиша :)

Продукти:
  • 6 твърди круши
  • 150 г захар
  • 300 мл вода
  • 1 ч. л. канела
  • 200 г меко краве масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 200 г брашно
  • 1/2 пак. бакпулвер
  • 2 с. л. какао
  • 2 ванилии

Приготвяне:
Приготвя се захарен сироп от 150 г захар + 300 мл вода + канелата.
Крушите се нарязват на половинки, изчистват се от семенната част и се обелват. 
Пускат се в захарният сироп и се варят до омекване на крушите, около 20 минути. Изваждат се от сиропа и се оставят да се отцедят. Сиропа се налива в каничка за заливка на кейка. Ако крушите са меки няма нужда да се варят, но няма да има и сироп :)
Разбийте на пяна омекналото краве масло със захарта на пяна. Прибавете яйцата едно по едно, като разбиването продължава. 
Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете към сместа. Ароматизирайте с ванилията.
Отделете около 1/3 от тестото и прибавете към него какаото. 
Изсипете бялата смес в отваряема форма с размер 26 сантиметра в диаметър, застелена с хартия за печене и борда намазан леко с мазнина. 
Разпределете с лъжица на топки кафявата смес върху бялата.


Отгоре наредете крушите.


Печете сладкиша в предварително загряла фурна на 170 градуса, около 40 минути.
Изчакайте леко да се охлади около 5-6 минути и тогава го извадете от формата.
Поръсете с пудра захар. 
Поднесете отрязаното парче полято със сиропа и...да ви е сладко :)





  

5 коментара:

  1. Малеее, къде кри рецептата досега? Много вкусно това със сиропа! И много красив!
    Целувки за хубавата рецепта:*

    ОтговорИзтриване
  2. :) Импровизации, като попаднеш на рецепта, която не ти вдъхва много доверие, трябва да включиш и своята фантазия :)
    Хубави и слънчеви почивни дни от мен, гарнирани с много прегръдки и целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, а си ми казала где са тези круши - а съм тръгнала. В София отдавна не продават български, дори на пазара. И този сладкиш е много хубав.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) e то София сте друга България, Веси :) При нас можеш от дърво да си откъснеш и круши, и сливи, и орехи, и лешници, а пък ябълки колкото щеш :), така че заповядай с голямата торба :)


      Изтриване
    2. Още по-любопитно ми стана това "при нас", така съблазнително описано. Тук наистина си ядем най-големите боклуци, добре, че родителите ме снабдяват от време на време с по някой истински продукт.

      Изтриване