За разлика от смокините, поне круши има в изобилие в Балкана. Ако не в нашата градина, то в комшиите отляво, че и отдясно, накъдето се обърнеш все круши виждаш. От тях крушите от мен сладкиша :)
Продукти:
- 6 твърди круши
- 150 г захар
- 300 мл вода
- 1 ч. л. канела
- 200 г меко краве масло
- 200 г захар
- 4 яйца
- 200 г брашно
- 1/2 пак. бакпулвер
- 2 с. л. какао
- 2 ванилии
Приготвяне:
Приготвя се захарен сироп от 150 г захар + 300 мл вода + канелата.
Крушите се нарязват на половинки, изчистват се от семенната част и се обелват.
Пускат се в захарният сироп и се варят до омекване на крушите, около 20 минути. Изваждат се от сиропа и се оставят да се отцедят. Сиропа се налива в каничка за заливка на кейка. Ако крушите са меки няма нужда да се варят, но няма да има и сироп :)
Разбийте на пяна омекналото краве масло със захарта на пяна. Прибавете яйцата едно по едно, като разбиването продължава.
Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете към сместа. Ароматизирайте с ванилията.
Отделете около 1/3 от тестото и прибавете към него какаото.
Изсипете бялата смес в отваряема форма с размер 26 сантиметра в диаметър, застелена с хартия за печене и борда намазан леко с мазнина.
Разпределете с лъжица на топки кафявата смес върху бялата.
Отгоре наредете крушите.
Печете сладкиша в предварително загряла фурна на 170 градуса, около 40 минути.
Изчакайте леко да се охлади около 5-6 минути и тогава го извадете от формата.
Поръсете с пудра захар.
Малеее, къде кри рецептата досега? Много вкусно това със сиропа! И много красив!
ОтговорИзтриванеЦелувки за хубавата рецепта:*
:) Импровизации, като попаднеш на рецепта, която не ти вдъхва много доверие, трябва да включиш и своята фантазия :)
ОтговорИзтриванеХубави и слънчеви почивни дни от мен, гарнирани с много прегръдки и целувки!
Хриси, а си ми казала где са тези круши - а съм тръгнала. В София отдавна не продават български, дори на пазара. И този сладкиш е много хубав.
ОтговорИзтриване:) e то София сте друга България, Веси :) При нас можеш от дърво да си откъснеш и круши, и сливи, и орехи, и лешници, а пък ябълки колкото щеш :), така че заповядай с голямата торба :)
ИзтриванеОще по-любопитно ми стана това "при нас", така съблазнително описано. Тук наистина си ядем най-големите боклуци, добре, че родителите ме снабдяват от време на време с по някой истински продукт.
Изтриване