петък, 1 август 2014 г.

Печен пълнен заек




Честно казано за втори път приготвям заек, но и двата пъти се доверих на рецептата на една чаровна и усмихната дама - Здравка-Зиче. Благодарение на нейната рецепта, която прочетох в Черпак с мерак аз и моето семейство се насладихме на едно много вкусно ястие :)
Промених някои от съставките, съобразно нашия вкус, а пък и моя главен дегустатор каза, че заек се шпикова със сланина и... аз слушам и изпълнявам :)

Продукти:
  • 1 заек
  • 1 голяма глава лук
  • 250 г гъби
  • 100 г ориз
  • дреболиите от заека
  • 100-150 г сланина
  • 80-100 г краве масло
  • червен пипер
  • чубрица
  • тарус
  • магданоз
  • сол
  • 250 мл бира
Приготвяне:
Посолете заека и го оставете настрана да поеме солта докато направите плънката.
Задушете ситно нарязания лук в малко олио. Сложете нарязаните дреболии на заека и запържете. Прибавете гъбите и гответе до извиране на течността. Добавете ориза, позапържете и полейте с 200 мл вода. Изчакайте ориза да поеме водата и овкусете със солта и подправките.
Шпиковайте заека, като правите прорези с тънък и остър нож. В прорезите слагайте парченца сланина.
Напълнете заека с изстиналата плънка. Зашийте отвора с игла и конец. Завържете краката и главата на заека и го поставете в глинен съд. Намажете го много хубаво с кравето масло и го натупайте с червен пипер.
Залейте заека с бирата и 1 ч. ч. вода.
Сложете съда в студена фурна и включете фурната първо на 250 градуса. Като започне да се пече намалете фурната на 180 градуса. Печете 2 часа, като отвреме на време поливате заека със соса.



Сипете хубави порции, напълнете чашите с вино, усмихнете се и...НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Чудесен се е получил! Само като го гледам как се е препекал...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост!
      Радвам се, че посетихте моето местенце за споделяне с приятели! :)

      Изтриване
  2. Браво , добре се е получило предполагам сте заменили даф лист с естрагона не пречи и малко морков да плива у бирата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дафиновият лист ми е малко тежък като аромат и затова не съм го използвала. Всеки може да си сложи от любимите подправки. Следващият път непременно ще пусна да,,плува'' едно морковче в бирата :))

      Изтриване