В моментите, когато си мечтаем за нещо сладко, греховно и домашно приготвено ви предлагам да заложите на тази вкусна торта.
Много нежен крем в комбинация с фин блат, покрита с плътен шам е изкушение за всички любители на сладкото.
Приготвяне на блата:
Много нежен крем в комбинация с фин блат, покрита с плътен шам е изкушение за всички любители на сладкото.
Продукти за блата:
- 5 белтъка (150 г)
- 200 г захар
- 80 г брашно
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 2 с. л. олио
- настъргана кора на 1/2 лимон
- 500 г прясно мляко
- 4 жълтъка
- 150 г захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
Още необходими продукти за крема:
- 2 с. л. какао
- 1 крем за торта Stilla dolce с вкус на сметана (купувам го от Кауфланд)
- 10 г желатин
- настъргана кора на 1/2 лимон
- 4 белтъка
- 300 г захар
- 80 мл вода
Приготвяне на блата:
Разбийте белтъците с половината захар на гъст плътен сняг. Добавете солта, ванилията и олиото и разбъркайте на слаба скорост на миксера.
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете останалата захар.
Към белтъците на порции прибавяйте сухата смес и разбърквайте с шпатула. Добавете и настърганата лимонова кора.
Постелете кръгла форма с хартия за печене. Намажете хартията и стените на формата с мазнина. Изсипете сместа във формата и изпечете на 170 градуса.
Охладете блата на решетка.
Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност.
Разделете крема на две части. Към едната част прибавете лимоновата кора, а към другата - какаото, размито с малко вода.
Изсипете всеки крем в отделен пош с кръгъл накрайник и ги поставете за 10 минути в хладилник.
Сглобяване на тортата:
Сложете блата в поднос. Шприцовайте в средата на блата малък кръг от кафявия крем, след това покрай него шприцовайте от белия крем.
Редувайте кремовете докато се запълни блата.
Поставете втори пласт с крем, само че започнете с белият крем и редувайки поставяйте бял върху кафяв и кафяв върху бял крем.
Приготвяне на шама:
Сложете на котлона захарта с водата и сварете сироп, като го варите около 5 минути. Разбийте белтъците на сняг и към тях на тънка струйка изсипете горещият сироп. Разбивайте до гъста и лъскава маса.
Поставете шама в пош с накрайник розичка и украсете тортата. Отгоре запечете леко шама с горелка.
Хубав и усмихнат да ви бъде денят с това сладко изкушение :)
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете останалата захар.
Към белтъците на порции прибавяйте сухата смес и разбърквайте с шпатула. Добавете и настърганата лимонова кора.
Постелете кръгла форма с хартия за печене. Намажете хартията и стените на формата с мазнина. Изсипете сместа във формата и изпечете на 170 градуса.
Охладете блата на решетка.
Приготвяне на крема:
Пригответе сладкарският крем както е показан тук.
Прибавете към желатина 50 мл студена вода и изчакайте да набъбне.
Пригответе крема за торта Stilla dolce, като го разбиете с 250 мл студено прясно мляко.
Разбийте с миксер сладкарския крем 3-4 минути и към него прибавете разтворения желатин.
Смесете двата крема, като разбърквате внимателно с шпатула до хомогенност.
Разделете крема на две части. Към едната част прибавете лимоновата кора, а към другата - какаото, размито с малко вода.
Изсипете всеки крем в отделен пош с кръгъл накрайник и ги поставете за 10 минути в хладилник.
Сглобяване на тортата:
Сложете блата в поднос. Шприцовайте в средата на блата малък кръг от кафявия крем, след това покрай него шприцовайте от белия крем.
Редувайте кремовете докато се запълни блата.
Поставете втори пласт с крем, само че започнете с белият крем и редувайки поставяйте бял върху кафяв и кафяв върху бял крем.
Приготвяне на шама:
Сложете на котлона захарта с водата и сварете сироп, като го варите около 5 минути. Разбийте белтъците на сняг и към тях на тънка струйка изсипете горещият сироп. Разбивайте до гъста и лъскава маса.
Поставете шама в пош с накрайник розичка и украсете тортата. Отгоре запечете леко шама с горелка.
Оооо, много хубава торта! Наистина сладко начало на деня и седмицата!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
И нека не само денят, но както казваш цялата седмица да ни бъде сладка!
ИзтриванеПрегръдки и целувки и от мен!
Хриси,тортата е великолепна!С много и разнообразни кремове,а пък колко е красива,като за списание,поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Поласкана съм от хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Прекрасно! Само жегата тук ми пречи да скоча и да се задействам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Като захладнее тогава ще се задействаш :)
ИзтриванеОтново заинтригуващо предложение, от което мисля да се възползвам. Поздравления за идеята! Диана Петракиева.
ОтговорИзтриванеДиде, радвам се, че такава голяма майсторка на торти като теб, съм заинтригувала с моето скромно предложение. Поздрави и хубава вечер!
Изтриване