сряда, 16 юли 2014 г.

Сладкиш с кокос и грис

 


Когато за първи път видях този сладкиш при Снежа от ,,Кулинарно хоби'' ме очарова със стилния си вид и присъствието на кокос и грис. Оказа се лесен за направа и много вкусен сладкиш.
Една моя много добра приятелка ме помоли да и' направя пастички за почерпка във фирмата и', и след доста ровене в различни рецепти и мислене какво мога да и' приготвя в това горещо време без риск за външния вид и вкуса, се спрях отново на този сладкиш.
Сладкиша, както тя ме увери бе приет от нейните колежки подобаващо и с искане на рецептата, така че реших да я публикувам.
Снимките, които съм приложила са от пърия път когато направих сладкиша.

Продукти за блата:
  • 2 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 200 г захар
  • 200 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. какао
  • ванилия

Продукти за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 250 г захар
  • 100 г пшеничен грис
  • 200 г кокосови стърготини
  • ванилия

Продукти за декорацията:
  • 100 г бял шоколад

Приготвяне:
Първо се приготвя крема.
Смесват се прясното мляко със захарта, и се слагат на котлона да заврат. На тънка стуйка се прибавя гриста и се вари 3-4 минути, или докато започне да се сгъстява. Маха се от огъня и се прибавят кокосовите стърготини. Ароматизира се с ванилията. Разбърква се до хомогенна смес и се оставя да се охлади.
Следва да си направим и сместа за блата.
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Добавят се олиото, прясното мляко и какаото. Разбиването продължава с миксер на ниски обороти, като прибавяме по-малко и брашното, пресято с бакпулвера.
В намазана с мазнина тава с размери 25/32 см изсипваме половината от сместа за блата. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 минути. Изваждаме полуготовия блат от фурната и изсипваме върху него крема. Не е нужно крема да бъде напълно изстинал. Заглаждаме крема и изсипваме другата половина от сместа за блата.
Връщаме отново във фурната и печем още 15-20 минути.
След като сладкиша е изстинал го декорираме с разтопен бял шоколад. Нарязваме на пастички и...да ни е сладко.






12 коментара:

  1. Ама много интересни рецепти си намирам тук...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих го,за вкуса ще кажа утре :)

    ОтговорИзтриване
  3. Христина,радвам се,че ти е харесал сладкиша.Наистина е лесен,вкусен и с хубав външен вид.Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, и аз се радвам, че споделяш с нас такива прекрасни рецепти!
      Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  4. Здравейте!Когато се изпече вади ли се от тавата, в която е печен?А сиропира ли се с нещо ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Когато се изпече и ХУБАВО ИЗСТИНЕ го обръщам върху поднос, изрязвам краищата, украсявам с шоколада и като се втвърди, нарязвам на пастички!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Много се радвам, че сте харесали сладкиша! Хубав ден!

      Изтриване
  6. И аз го направих но вкуса днес още ще го дегостирам

    ОтговорИзтриване