Прочутите италиански сушени домати са деликатес, който трайно навлиза и в нашата кухня.
Най-подходящи за сушене са твърдите, месести, добре узрели домати. Аз използвах така наречените ,,обички", които бяха малко по-големи и затова всеки домат разрязах на четири.
Миналата година суших домати на слънце, но тази година се сдобихме с домашна сушилня, която използваме не само за плодове и зеленчуци, но и за сушене на месо.
Наредих разрязаните домати на скарите и ги посолих леко.
На доста места чета, че доматите трябва да се обелят. Аз не съм пробвала с белени домати и нямам поглед за резултата.
В началото пуснах сушилнята на 40 градуса и след около 3-4 часа увеличих градусите на 70.
Времетраенето на сушенето зависи от големината и плътността на доматите.
Наскоро суших чери домати, които само разполових и понеже са по-малки се изсушиха за сравнително по-кратко време.
След като доматите се изсушиха, ги наредих в буркан, като на всеки ред поръсих с розмарин, босилек, риган и тънко нарязани скилидки чесън.
Залях ги догоре със зехтин и затворих с капачка.
Съхранявам ги в хладилник.
И така да обобщя. Необходими са ви:
- месести домати
- розмарин
- босилек
- риган
- сол
- зехтин
- чесън
От 3 кг домати аз получих един по-голям буркан (който е на снимката) със сушени домати.
Сушилнята ни е отскоро и нямам голям опит в сушенето с нея, но ако мога да бъда полезна с нещо питайте, така както аз питах една дама от кулинарните групи и тя беше любезна с мен да сподели нейния опит и знания, за което и' благодаря!
Освен като добавка на различни разядки, пасти и салати, сушените домати могат да се използват и в доста ястия. Може да погледнете тези рецепти:
Пилешки бонбони със сотирани картофи
Пилешки рула с моцарела и сушени домати
Солена (картофена) торта
На каква температура сушите месо в уреда
ОтговорИзтриванеВ най-скоро време ще направя отделна публикация за сушене на месо, но сега ще отговоря в общи линии - на 35-40 градуса.
ИзтриванеВсе им се каня на тези прелести, но този път ще ги направя.
ОтговорИзтриванеМного са хубави твоите, Хриси и поправките които си използвала, много ми допадат!
Благодаря, че сподели!
Хубаво е да си направим за зимата такова слънчево бурканче, Танче.
ИзтриванеА колкото до подправките, нека всеки да си сложи такива, каквито обича.
Хубава и усмихната седмица, мила! :)
Хриси, от тук усещам аромата на подправките и доматите!! Великолепно изглеждат!!
ОтговорИзтриванеАз суша във фурната, но става доста по-бавно, предполагам, че с този уред ще се съкрати времето и може би ще трябва да се замисля за НОВА придобивка :)
Поздрав и прегръдка, миличка и спорна нова седмица!!
Руми, доматките наистина са много вкусни и си заслужава човек да ги направи.
ИзтриванеА колкото за придобивката, заслужава си човек да се оборудва с нея :)
Поздрави и прегръдки, мила! :)
Хриси,
ОтговорИзтриванесуша доматите на силно слънце и след това ако е нужно и времето не позволява ползвам подобна сушилня.Но нашите домати са домашни, от сортове запазени още от баба ми.Те са меки, месести, с малко семки и мека люспа.Стават разкошни, леко сладникави на вкус.Силното слънце ги изсушава бързо - за 1 ден са готови.Тези чери или домати с твърди люспи, много семки и твърда сърцевина нямат нищо общо с моите сушени домати, по - кисел вкус имат.Използвай други сортове домати и ще разбереш веднага разликата.
Поздрави !
Ели, съжалявам, но аз нямам домашни домати, сортове запазени от баба ми и затова суша купени от пазара. Вярвам, че твоите са по-вкусни, но публикацията ми е по-скоро да запозная хората (както и мен ме запознаха) с домашната сушилня и хората, които нямат възможност да сушат на слънце да видят, че имат тази алтернатива.
ИзтриванеПоздрави!
Хриси, много ароматни ми изглеждат:)
ОтговорИзтриванеОт кога се каня и аз на сушилня, най-вече за чушки и сини сливи, чакам да пуснат в Лидл, дано до тогава не свършат есенните плодове и зеленчуци:)