неделя, 11 септември 2016 г.

Сушени домати


Прочутите италиански сушени домати са деликатес, който трайно навлиза и в нашата кухня.
Най-подходящи за сушене са твърдите, месести, добре узрели домати. Аз използвах така наречените ,,обички", които бяха малко по-големи и затова всеки домат разрязах на четири.
Миналата година суших домати на слънце, но тази година се сдобихме с домашна сушилня, която използваме не само за плодове и зеленчуци, но и за сушене на месо.
Наредих разрязаните домати на скарите и ги посолих леко.


На доста места чета, че доматите трябва да се обелят. Аз не съм пробвала с белени домати и нямам поглед за резултата.
В началото пуснах сушилнята на 40 градуса и след около 3-4 часа увеличих градусите на 70.
Времетраенето на сушенето зависи от големината и плътността на доматите.
Наскоро суших чери домати, които само разполових и понеже са по-малки се изсушиха за сравнително по-кратко време.


След като доматите се изсушиха, ги наредих в буркан, като на всеки ред поръсих с розмарин, босилек, риган и тънко нарязани скилидки чесън.
Залях ги догоре със зехтин и затворих с капачка.


Съхранявам ги в хладилник.
И така да обобщя. Необходими са ви:

  • месести домати
  • розмарин
  • босилек
  • риган
  • сол
  • зехтин
  • чесън

От 3 кг домати аз получих един по-голям буркан (който е на снимката) със сушени домати.


Сушилнята ни е отскоро и нямам голям опит в сушенето с нея, но ако мога да бъда полезна с нещо питайте, така както аз питах една дама от кулинарните групи и тя беше любезна с мен да сподели нейния опит и знания, за което и' благодаря!




9 коментара:

  1. На каква температура сушите месо в уреда

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В най-скоро време ще направя отделна публикация за сушене на месо, но сега ще отговоря в общи линии - на 35-40 градуса.

      Изтриване
  2. Все им се каня на тези прелести, но този път ще ги направя.
    Много са хубави твоите, Хриси и поправките които си използвала, много ми допадат!
    Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е да си направим за зимата такова слънчево бурканче, Танче.
      А колкото до подправките, нека всеки да си сложи такива, каквито обича.
      Хубава и усмихната седмица, мила! :)

      Изтриване
  3. Хриси, от тук усещам аромата на подправките и доматите!! Великолепно изглеждат!!
    Аз суша във фурната, но става доста по-бавно, предполагам, че с този уред ще се съкрати времето и може би ще трябва да се замисля за НОВА придобивка :)
    Поздрав и прегръдка, миличка и спорна нова седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, доматките наистина са много вкусни и си заслужава човек да ги направи.
      А колкото за придобивката, заслужава си човек да се оборудва с нея :)
      Поздрави и прегръдки, мила! :)

      Изтриване
  4. Хриси,
    суша доматите на силно слънце и след това ако е нужно и времето не позволява ползвам подобна сушилня.Но нашите домати са домашни, от сортове запазени още от баба ми.Те са меки, месести, с малко семки и мека люспа.Стават разкошни, леко сладникави на вкус.Силното слънце ги изсушава бързо - за 1 ден са готови.Тези чери или домати с твърди люспи, много семки и твърда сърцевина нямат нищо общо с моите сушени домати, по - кисел вкус имат.Използвай други сортове домати и ще разбереш веднага разликата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, съжалявам, но аз нямам домашни домати, сортове запазени от баба ми и затова суша купени от пазара. Вярвам, че твоите са по-вкусни, но публикацията ми е по-скоро да запозная хората (както и мен ме запознаха) с домашната сушилня и хората, които нямат възможност да сушат на слънце да видят, че имат тази алтернатива.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Хриси, много ароматни ми изглеждат:)
    От кога се каня и аз на сушилня, най-вече за чушки и сини сливи, чакам да пуснат в Лидл, дано до тогава не свършат есенните плодове и зеленчуци:)

    ОтговорИзтриване