понеделник, 14 юли 2014 г.

Сладоледена торта Купол



И понеже е лято, и дните са горещи, експериментите със сладоледа продължават :)
Този път ще се разхладим със сладоледена торта.

Продукти за рулцата:
  • 4 яйца
  • 4 с. л. захар
  •  4 с. л. брашно

Продукти за сладоледа:
  • 6 жълтъка
  • 370 мл прясно мляко
  • 220 г захар
  • 300 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия

Продукти за белтъчната платка:
  • 6 белтъка
  • 250 г захар
  • 100 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. олио
  • щипка сол

Продукти за гарниране:
  • 100 г шоколад
  • 10- 12 смокини от сладко(по избор)


Приготвяне на рулцата:
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула.
Застила се тава с размери 33/30 см с хартия за печене. Сместта се разпределя в тавата.




 Пече на 180 градуса около 10-12 минути или до леко порозовяване на платката.
Платката се обръща върху скара и леко се охлажда. Разрязва се на две по дължина и се навиват двете части по дължина на рула. Оставят се до пълното им охлаждане.
Нарязват се на охлювчета с ширина около 1 сантиметър.




Приготвяне на белтъчната платка:
Белтъците се разбиват с щипка сол, като към тях постепенно се прибавя захарта. Трябва да получите гъст и плътен сняг. Сипете и олиото.
 Брашното се пресява с бакпулвера. Прибавя се към белтъците и се разбърква с шпатула.
Сместа се изсипва в същата тава, застелена с хартия за печене.
Печете на 180 градуса до леко порозовяване. Обърнете върху скара и оставете да се охлади.
Изрежете кръг с диаметъра на купата, в която ще редите тортата. Моята купа е с диаметър 24 сантиметра.



Приготвянето на сладоледа може да видите тук

Сглобяване на тортата:
Застелете купата със стреч фолио. Наредете всички охлювчета по дъното и стените на купата.


Към приготвената сладоледена смес прибавете начупения на дребно шоколад и нарязаните смокини.
Изсипете сместта върху охлювчетата и захлупете внимателно с белтъчния блат.


Сложете във фризера да замръзне поне 4-5 часа.
Тортата се обръща върху поднос и се отстранява фолиото. Ако тортата в първият момент не може да излезе, затоплете леко формата и всичко ще бъде ок.





От останалата белтъчна платка може да си направите хапки.
Нарежете блата на хапки. Подсладете 1 чаша прясно мляко, топвайте всяка хапка в него и овалвате в кокосови стърготини.

  
Благодаря на Теди Титова от ,,Домашни вкусотии''за предоставената рецепта за сладолед.
Чудесната рецепта ме вдъхнови да експериментирам и направя ледени удоволствия за моето семейство и нашите приятели.


5 коментара:

  1. Аз използвам готови рула,но останалите неща приготвям.И сладоледа е много хубав..Вкусна торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Вмомента имам повече свободно време и затова приготвям и рулцата:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Много,много благодаря за доверието към рецептата и разнообразието от идеи!

    ОтговорИзтриване