неделя, 13 юли 2014 г.

Торта за рожден ден




Всеки има приятели, но истинските са малко. Да си помагаме в трудни и напрегнати моменти, на този свят е нещо, което не всички умеят или неискат.
 И публикацията ми е именно за такава приятелка, която винаги е готова да подаде ръка, и в добро, и в трудност. Доста по-млада от нас, но годините нямат значение за приятелството. Мило, внимателно, състрадателно и чаровно момиче! За такова момиче направих тази торта. Нека е жива и здрава, винаги усмихната...и вярвам, че подаръка ще и' хареса.


Продукти за блатовете:
  • 6 яйца(размер L)
  • 180 г захар
  • 160 г брашно
  • 2 с. л. какао
  • 250 мл прясно мляко + 3-4 с. л. захар за сиропиране на блатовете + 2 ванилии
Продукти за крем ,,Муселин''
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 200 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • 250 г краве масло
  • кората на 1 лимон(настъргана)
Продукти за глазурата:
  • 1 белтък
  • 140-150 г пресята пудра захар
  • 1/2 ч. л. лимонов сок
  • кокосови стърготини за борда на тортата
 Приготвяне на блатовете:
Жълтъците се разбиват с половината захар на пяна.
Белтъците се разбиват с останалата захар на гъст сняг.
Смесват се белтъчния крем със жълтъчния и се размесват внимателно, като се бърка с шпатула. Към тях се прибавя пресятото брашно. Разбърква се с шпатула до хомогенност.
Сместа се разделя на 3 части. Към едната част се прибавя какаото.
Форма с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене, изсипва се едната част от тестото и се пече на 180 градуса до леко порозовяване.
Процедира се по същият начин и с останалите две части.
Блатовете се охлаждат на решетка.

Приготвяне на крема:
Приготвянето на крема можете да видите тук.
След като крема е готов се поставя в хладилник за 30 минути да се охлади и стегне за по-лесно нанасяне.

Сглобяване на тортата:
Взема се форма с откопчаващ ринг с диаметър 26 сантиметра. Поставя се единият бял блат, сиропира се с подсладеното прясно мляко и се намазва с 1/3 от крема. Върху него се поставя кафявият блат, сиропира се и се намазва с втората 1/3 от крема. Завършва се с последният блат, който също се сиропира. Намазва се с много тънък слой от крема. Формата се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилник най-малко за 3-4 часа.
Тортата се освобождава от формата и с последната 1/3 от крема се измазва отстрани борда. Трябва да ви остане малко крем за украса отгоре.
Борда се панира с кокосови стърготини.

Приготвяне на глазурата:
Белтъкът се разбива за кратко с миксер на слаба степен. Започва да се прибавя пресятата пудра захар лъжица по лъжица. Глазурата не трябва да бъде нито много течна, нито много твърда. Ако случайно стане по-твърда и сметнете, че няма да се разлее по тортата, капнете няколко капки вода. Накрая добавете и лимоновият сок.
Отделете от глазурата 1 с. л. и към нея прибавете още малко пудра захар. Отделената глазура трябва да е с по-твърда консистенция от другата.
Направете си фунийка от хартия и сложете в нея по-твърдата глазура. Ако е необходимо отрежете с ножица върха на фунийката. С този така направен корнет минете по горния ръб на тортата. Това се прави, за да не се стече глазурата надолу по борда.
Излейте глазурата отгоре, като си помагате с малка шпатула.
Оставете тортата на студено(може и в хладилник), за да засъхне глазурата. Имайте впредвид, че глазурата съхне няколко часа.
Когато глазурата е засъхнала изцяло вече може да я украсите по ваше желание.


И понеже тортата е за рожден ден, аз реших да я украся с рози.


Рожденничката пожела торта със сиропирани блатове и по-малко крем, и затова аз се спрях на този вариант за торта.
Дано и' доставя радост с този мой подарък, така както тя ни създава радост с нейното отношение към нашето семейство.




7 коментара:

  1. Хриси, истинското приятелство е може би най-ценното нещо, след здравето и любовта! И наистина са рядкост тези ценни хора, готови да го дадат! Аз също имам такива приятели, не са много, но са ми достатъчни. И също смятам, че съм добър приятел! Чудесно е, че цениш това младо момиче, желая ви да запазите дружбата си все така истинска! Прекрасна е тортата - много нежна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Момичето, за което направих тази торта е много нежно, и мисля, че пресъздадох нейната душа. Когато рожденничката видя тортата и възкликна - ,,точно така си представях тортата за рожденния си ден''

      Изтриване
  2. Много нежна и красива тората-поздравления!А розичките с марципан Варна ли са направени-в два цвята са много красиви...

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря! Розичките съм ги правила от фондан по рецепта на Дими :)

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли по-точен отговор за розичките.Кой е Дими,блогът на Дими ли е-пояснете,моля.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://dimitranas.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%20-%20Feierliche%20Torten%20IЗдравейте, Анонимен! Рецептата за розичките съм ползвала от блога ,,Тайната на нашата вечеря'' на Димитрана.

      Изтриване