сряда, 4 ноември 2015 г.

Сиропиран сладкиш с тиква

Наскоро Farmhopping ме зарадваха с чудесен подарък - чисти продукти от малки български ферми. При вида на меда от пчелин ,,В. Колимечкова" с. Сираково, община Борован, на Медена къща, в главата веднага ми се завъртя есеннен сладкиш с тиква, сиропиран с ароматен мед.


Идеята за сладкиша вземах от сп. Меню, където за пълнеж бяха изпозвани ябълки, но аз реших да импровизирам с най-есенния плод - тиквата. Получи се сочен сладкиш с дъхави есенни нотки и неустоим меден аромат.
Благодаря ви Farmhopping за чудесните чисти продукти!



Продукти: 

  • 6 бр. фини кори за баница
  • 125 г краве масло

за пълнежа:
  • 4 яйца М
  • 1 ч. ч. захар (300 г)
  • 1 ч. ч. брашно (200 г)
  • 1 ч. ч. едро смлени орехи
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 300 г сурова едро настъргана тиква
чашата е 250 мл

за сиропа:

Приготвяне:
Водата се изсипва в тенджерка, прибавят се захарта, меда и канелата, и се поставя на котлона. Сиропът се вари 4-5 минути, след което се поставя на хладно място да изстине. 

Тиквата се настъргва на едро.
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. 
Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и орехите. 
Към яйцата се прибавя тиквата, разбърква се с шпатула и се добавя сухата смес. 

Тава с диаметър 26 см и височина 8 см се намазва с част от разтопеното краве масло. Поставя се единия лист за баницата, като кората се разполага по стените на тавата и извън тях, намазва се с мазнина, следва втория лист, мазнина и така до четири листа.
Изсипва се кексовата смес и се похлупва с корите, които са извън тавата. Намазват се с мазнина и се покриват с останалите две кори. Най-отгоре се намазва обилно с маслото.


Сладкиша се пече 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
За по-добро опичане се проверява до сухо дървено шишче.  

След опичането, сладкиша се оставя 10 минути и тогава се залива със сиропа. 
Сервира се напълно изстинал и престоял 2-3 часа. 


Да ви е сладко, весело и пъстро, като есента! 

12 коментара:

  1. Приятна изненада, Хриси! От сърце! Както си личи! По снимките парчето изглежда толкова, толкова сочно, че е неописуемо.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е приятно да получиш подарък, Габи, но още по-приятно е да отвърнеш на подаръка с благодарност!
      Поздрави, мило момиче! :)

      Изтриване
  2. Страхотен е, Хриси! Поздравления за хубавите подаръци - употребила си ги по най-чудесния начин! Хапнете си ги със здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси!
      С хубави продукти се получава и чудесен резултат!
      Поздрави и усмихнати дни, мила! :)

      Изтриване
  3. Сигурна съм във вкуса му, Хриси, защото аз го правих с ябълки!
    Чудесен става!
    И изненадата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, макар и да не съм споменала в публикацията си, една от причините за която се спрях на този сладкиш беше, че го видях направен от теб, а знам че при теб се намира само стойностното и качественото.
      Поздрави и хубави есенни дни! :)

      Изтриване
  4. Чудесни подаръци, Хрис, но и това, което си сътворила не отстъпва, много, много есенно и чудесенНО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Трябва подобаващо да посрещнем есента :)

      Изтриване
  5. Чудесен сладкиш Хриси!! Прекрасни подаръци на точното място!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря ти за хубавите думи! :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  6. За пореден път приготвям рецепта от вашият блог Христина, която стана сполучлива и много вкусна. Благодаря Ви! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Ани, за доверието! Радвам се, че си доволна и ти харесват моите рецепти!
      Поздрави!

      Изтриване