четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Домашен сусамов тахан


Сусамът - това малко семенце съдържа в себе си толкова много полезни вещества, способни да ни направят млади, здрави, жизнени и енергични. Отличава се с високо съдържание на желязо и витамин Е. С високата си хранителна стойност той има голям принос за пълноценната и здравословната кухня!
Сусамовият тахан е изключително полезен. Той е признат от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт.
Приготвянето на домашен сусамов тахан е лесно и бързо, и отделно е с много по-добри вкусови качества от купешкия.

За приготвянето на домашен сусам са ви необходими:
  • 100 г суров сусам
  • 1 с. л. олио
  • щипка сол

Сусамът се препича до бледо-жълтеникав цвят в предварително загрята фурна на 180 градуса.



За смилането на сусама до паста, ще ви е необходим мощен Нуртибулет от Делимано.
Изстиналият сусам са поставя в малката чаша на Нутрибулета, добавя се олиото и солта.



Поставя се екстрактор острието за извличане на хранителните вещества и чашата се поставя върху основата на мотора на Нутрибулета.


Уреда се задейства до получаване на хомогенна смес.


...и за секунди получавате вкусен домашен сусамов тахан.

10 коментара:

  1. Супер! Не съм правила домашен тахан, но не звучи никак трудно! Засега си хапвам купен и то в големи количества! Като гледам май имаш нов уред ;) и аз съм му хвърлила око на това, но кога ще е не знам :)
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, има рецепти, които ни се струват много сложни, а в действително ни отнемат няколко минути. Тази е една от тях :) Пробвай и сподели, мила!
      Много съм доволна от нутрибулета, така че няма да сбъркаш със закупуването му :)
      Прекрасен ден, момиче хубаво! :)

      Изтриване
  2. Нямам екстрактор, но такова острие имам в друг уред. Ще опитам да го направя, изглежда лесно. Благодаря за рецептата! Поздрави! Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай и с твоя уред, Валя и сподели резултата.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Хриси,
    чудесен е тахана.Не съм правила , но непременно ще пробвам.Прекрасни снимки си направила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за вниманието! Много лесно е приготвянето на тахана, може би дори и по-лесно от търсенето му в магазина :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Наистина изглежда лесно,Хриси,благодаря,че описа технологията на сусамовия тахан!Да си ползваш уреда със здраве и удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси!
      Поздрави и уютен уикенд! :)

      Изтриване
  5. Да, аз така си правя фъстъчено масло, без добавяне на мазнина и
    нутела.
    Но с чопър :)
    Чудесен тахан, Хриси.
    Със здраве да си ползваш уреда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм правила фъстъчено масло, Дани, но мога да се възползвам от твоята рецепта и да пробвам.
      Благодаря за вниманието, мила!
      Поздрави! :)

      Изтриване