събота, 21 ноември 2015 г.

Тристепенно меню и моята гостенка от ,,Моето сладко хоби"

На гости ми е една много чаровна, грижовна и стилна дама, която винаги ме впечатлява с изисканите си рецепти, с добрата им презентация и топлота, която лъха от всяка една нейна публикация.
С радост ви представям моята гостенка - Соня Шатева от ,,Моето сладко хоби"!
Нека се насладим на нейното изискано тристепенно меню и усмивките ни на удоволствие да не слизат от лицата ни!

Днес гостувам с приятно  вълнение на една изключително лъчезарна дама - Христинка Колева и блога й  "Животът може да е вкусен". С вълнение, защото при Христинка всичко е не само вкусно, но и много красиво . Блогът   грее с чудесни снимки, цветя и аранжировки!
Всички рецепти са като произведение на изкуството, особено сладкишите, които са изпипани до най-малката подробност. За мен е чест и удоволствие да гостувам в това уютно местенце!
 Предлагам ви тристепенно меню - предястие от запечено френско сирене, сьомга на фурна и за десерт - шоколадови кошнички с крем.
Надявам се, че вие,многобройните почитатели на  "Животът може да е вкусен", ще харесате и моите рецепти.  
Камамбер  на фурна, с мед и ядки


Това е може би най-лесното и ефектно предястие, с което може да  впечатлите гостите си или да си приготвите бърза вечеря! Необходими са ви само 20 минути.
Продукти
за 1 порция
1 малка питка камамбер (100 г)
1 с.л. мед
2 с.л счукани ядки ( в случая филирани бадеми)


 Приготвяне

Сиренето се освобождава от опаковката. Отгоре, върху питката се правят леки нарези, без да
стигат до края на външната коричка. Така няма да се разтече при печенето.
Поставя  се върху хартия за печене. Може да се изрежат кръгчета и да се сервира с хартията, ако не сте сигурни че ще се справите с прехвърлянето в чиния.
Пече се на 200 С за около 15 минути, сиренето трябва да се втечни.
Ядките се запичат отделно ( аз го правя за 1 мин. на микровълновата).
Сиренето се изважда в чиния, залива се още горещо с меда и се поръсва с ядките. Добра комбинация е и със запечени плодове(смокини, круши).
Сервира се с хляб или някакви хрупкави кракери



Филе сьомга на фурна, обвито в бекон, върху  пюре от цвекло и карамелизирани моркови


Продукти
за 4 порции
600 г филе от сьомга
лимонов сок от 1/2 лимон
черен пипер
200 г моцарела
4 листа салвия
1 ч.л. суха мащерка
4 тънки парченца пушен бекон
карамелизирани моркови
300 г бейби морковчета
1 с.л. масло
2 с.л. захар
пюре от цвекло
1 малка главичка цвекло (100-200 г)
сол
черен пипер
1 с.л. балсамов оцет
1 с.л. майонеза


   Приготвяне
Рибата се поръсва с черен пипер и лимонов сок и се оставя в хладилника за 30 минути.
Върху всяко парче риба се поставя по едно резенче сирене( дебело около 1/2 см), 1 листо салвия и се поръсва с мащерка.
Увива се в бекона и се подрежда в тавичка, застлана с хартия за печене.
(Вместо бекон добре е да се използва прошуто, филе Елена или подобни)
Пече се за около 25 минути на 200 С.
моркови
Морковчетата се сваряват в подсолена вода до омекване.Ако са от консерва, този етап се прескача.Отцеждат се много добре.
Маслото и захарта се загряват в тиган до карамелизиране.
Прибавят се морковите и се разбърква няколко пъти.
пюре
Цвеклото се сварява в подсолена вода до пълно омекване.
Поставя се в блендер заедно с 1-2 с.л. от водата, в която е вряло и се пюрира до гладкост.
Прибавят се подправките и се разбърква



Шоколадови кошнички с крем и плодове


Продукти
за 6-8 броя кошнички
100 г шоколад(по избор)
крем
1 яйце
3 с.л. захар
250 мл прясно мляко
1 с.л. нишесте
200 г сметана
1/2 п. желатин
1 с.л. есенция ванилия 
плодов сироп
плодове


 Приготвяне
Две трети от шоколада се поставя в порцеланова купичка и се затопля на микровълновата за 40-50 сек. Разбърква се и се добавя останалия шоколад. Бърка се с порцеланова лъжичка до пълното разтопяване на шоколада и получаване на гладка лъскава смес. Ако е необходимо се загрява допълнително,  но само за 10 сек. Другият вариант да разтопите шоколада е на водна баня.
Силиконови или хартиени кошнички се намазват с дебел слой от разтопения шоколад с помощта на четка.Оставят се настрани до втвърдяване на шоколада. След това шоколадовите кошнички внимателно се освобождават от формите.
 За крема
Може да използвате какъвто и да е крем. В комбинацията с шоколад всичко е вкусно! Само не слагайте топъл крем  в кошничките, за да не се разтопят! Желателно е пълнежът да не е течен.
Яйцето се разбива със захарта, добавя се нишестето и се изсипва внимателно във врящото мляко при непрекъснато разбъркване. Вари се около 3-4 минути, добавя се набъбналия желатин и се отдръпва от огъня. Прибавя се ванилията и се оставя да изстине.
Към студения крем се примесва леко разбитата сметана. 
Кошничките се пълнят с крема, изчаква се да се желира и се украсяват.
Украсата, както и плодовете, които ще добавите е въпрос на избор,  аз използвах плодов сироп,  ананас и кокосови стърготини


Благодаря ти, Сонче, за прекрасните изживявания! 
За мен беше удоволствие да бъдеш моя гостенка! 



6 коментара:

  1. Чудесно е мнюто на Сончето, страшно вкусно и изискано! :) Поздравявам и двете ви, Хриси!
    И честит празник! Винаги да има уют и здраве в домовете ви, момичета! А и гости - с тях наисина е по-уютно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Много си мила с отношението ти към двете ни!
      Поздрави и прегръдки, слънчево момиче! :)

      Изтриване
  2. Прекрасно гостуване и меню! Много изкусителни и интересни ястия, от предястието, до десерта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дари!
      Много съм поласкана от прекрасното меню на Сончето, с което ми гостува!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  3. Соня винаги се представя с интересни и много вкусни рецепти! Със сигурност ще опитам камембера!
    Прегръдка за двечките! Хубава нова седмица, дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим за присъединяването ти в нашата компания! :)
      Прегръдки и целувки, за прекрасна седмица! :)

      Изтриване