неделя, 1 ноември 2015 г.

Македонска пита



Продукти:
  • 300 г топло прясно мляко (по рецепта е вода)
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 1 пак. суха мая (11 г) или 1/2 жива мая
  • 1 ч. л захар
  • 1 ч. л. сол
  • 3 с. л. олио
  • 650-700 г брашно

за плънката:
  • 350 г сирене
  • 40 г свинска мас
  • 40 мл олио


  • сусам за поръсване



Приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря захарта и маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят двете яйца + единия белтък, солта, олиото и разтворената мая. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло 20 минути.
Разделя се на 6 части.


Взема се едната топка и се разточва на кръг с размера на тавата. В моя случай 32 сантиметра.
Кръгът се поставя в тавата, която е постелена с хартия на печене. Намазва се с разтопената свинска мас, смесена с олиото и се поръсва със сиренето. 


Разточва се втората топка, намазва се с мазнина, поръсва се със сиренето и така се процедира с останалите топки, като последната не се маже с мазнина. 
Питата се нарязва на равни квадрати. (не като моите :)), намазва се отделения жълтък, разреден с капки прясно мляко и се поръсва със сусам.


Тогава питата се оставя да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 


Да ви е сладко, с много усмивки и слънчево настроение! :)



Рецептата е адаптирана от тук.

18 коментара:

  1. И аз съм и хвърлила око точно на тази, която си посочила, Хриси!
    Попадна ми из фейсбук и не се стърпях да надникна за рецептата, а после даже и да си запиша.
    Ще я опитам обезателно, щом я препоръчваш и ти.
    Хубав ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много е вкусна питата и няма да съжаляваш, ако я направиш!
      Прегръдки и прекрасна нова седмица, мила! :)

      Изтриване
  2. Страхотна е, Хриси! Пухкава и пълна със сирене :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Пепи!
      Поздрави и усмихнати есенни дни! :)

      Изтриване
  3. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. http://sefagen.blogspot.com.tr

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Хриси! Толкова апетитна и вкусна питка!
    Хубава и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, радващо е да получа похвали от такава кулинарка като теб!
      Благодаря ти!
      Весела есен! :)

      Изтриване
  5. Само снимките като погледне човек и започва да преглъща. Майсторка си, Хриси!
    Благодарим ти за поредната страхотна рецепта!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, момичета! Много сте мили!
      Поздрави и слънчеви есенни дни! :)

      Изтриване
  6. Хриси, голям майстор си! Изглежда невероятно! поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост!
      Поздрави и уютна вечер! :)

      Изтриване
  7. Хриси, нали съм си македонка, гарантирам с две ръце, че това е една супер вкусна питка! С баба ми я правим често, макар тук да я наричат "Попарник".Направила си я направо като произведение на изкуството - браво! Най-сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много ме изненада с македонското в теб :) Ти затова ли си такава фурия??? :))
      ...и много се радвам, че човек който е запознат с македонската кухня ми отправя тези комплименти!
      Прегръдки сърдечни, македонско девойче! :))

      Изтриване
  8. Христинче, блога ти е едно невероятно вкусно място. Разваляш ми диетата с тез вкусотии, да знаеш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, благодаря за ,,вкусното място'' и нека не си разваляме хубавите фигури с диети :)))

      Изтриване
  9. О, ще си взема поне две такива квадратчета:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...и като ги хапнеш, Веси, ще посегнеш и за трето :))

      Изтриване