понеделник, 23 ноември 2015 г.

Руло с дюлев мармалад


Продукти:
за платката
  • 7 яйца М
  • 10 с. л. (150г) захар
  • 7 с. л. (120 г) брашно

за крема
  • 400 г заквасена сметана
  • 150 г пудра захар
  • 1 пак. крем ,,Оле'' на д-р Йоткер
  • 150 мл прясно мляко
  • 300 г мармалад от дюли

за мармалада
  • 1 кг дюли
  • 1 л вода
  • 250 г захар
  • кората и сока на 1/2 лимон


Приготвяне на мармалада:
Дюлите се почистват от семенната част и се нарязват на кубчета. Заливат се с водата, прибавят се настърганата лимонова кора и сока, и се варят до омекване на плода (около 30 минути).
След изстиването, плода се поставя в голямата чаша на Нутрибулет на Делимано.


Поставя се екстрактор острието и чашата се поставя върху мотора на Нутрибулета.


Плодовете се пасират до хомогенност, което отнема няколко секунди.


Сместа се поставя в тенджера, прибавя се захарта и се вари на слаб огън до сгъстяване и промяна на цвета, който става червеникав. 



Приготвяне на платка:
Белтъците се разбиват заедно със захарта на плътен сняг. Към тях един по един се прибавят жълтъците, като разбиването продължава до хубава пухкава маса.
Добавя се пресятото брашно и внимателно се разбърква с шпатула до хомогенизиране на сместа.  
Сместа се изсипва в тава с размери 30/38 см, постелена с хартия за печене. 
Пече се 10-12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
След опичането, платката се обръща върху кърпа, поръсва се леко с прясно мляко и се навива на руло. 

Приготвяне на крема:
В купа се поставя заквасената сметана, крема ,,Оле"(неразбит), пудрата захар и прясното мляко и крема се разбива с миксер до хомогенизиране. 

Платката за рулото се развива и се намазва с дюлевия мармалад. 


В края на платката се поставя от крема и се завива на руло.
Рулото се украсява с останалия крем.


Да ви е сладко!







15 коментара:

  1. Страхотно е, Хриси!! Много изкушаващо!!
    Поздрави и хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда, Хриси!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно руло, Хриси! :) Много красиво и елегантно си го украсила и поднесла!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сочно, ароматно и невероятно красиво руло! Направо за изложба! :)
    Спокойна вечер, Христинка!

    ОтговорИзтриване
  5. Вашето руло е чудесно! Струва ми се , което разбира се не е проблем, сте пропуснали да прибавите брашното за платката ,а за мармалада не сте добавили захарта.Това може да впечатли млади кулинарки. Наистина е за изложба! Желая Ви приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Много, много Ви благодаря за корекциите. Наистина съм пропуснала да напиша за брашното и захарта. Ще напиша пропуснатото :)
      Прекрасен ден Ви пожелавам!

      Изтриване
    2. Аз съм Савка Борисова, анонимната , която Ви писа за брашното и захарта. Радвам се, че приехте писанието ми приятелски. Благодаря за приятната рецепта, която споделихте. Приятен ден!
      .

      Изтриване
  6. Поредната приказка на Хриси! От кога не съм хапвала дюлево сладко, но с тази рецепта ще мога да приготвя малка порция у дома! Прегръдка и усмихната седмица от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, Габи, Светле, Инче, Люси, благодаря ви мили момичета за отделеното време и вниманието ви към мен!
    Рулото е много, много вкусно и си заслужава да го направите!
    Поздрави и прегръдки за всички вас! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, на мен дюлите са ми изпили акъла тази есен... Фантастично руло, Хриси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Марте!
      Дюлите са много ароматен плод и не бива да ги пренебрегваме.
      Поздрави, мила! :)

      Изтриване
  9. Разкошно! Пълно пиршество за всички сетива. Обожавам дюлево сладко, така че си представям вкуса! Поздрави, Хриси!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, неверояна добра комбинация се оказа дюлево сладко със заквасена сметана и рулото се получи фантастично.
      Благодаря ти за вниманието!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  10. Хриска, не знам дали ще го докарам красиво, като твоето, или по-скоро знам, че няма, но непременно ще го направя. И дюлево сладко имам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не е толкова важно да направиш рулото същото, важното е да се забавляваш, като го приготвяш и доставиш удоволствие на любимите хора!
      Поздрави!

      Изтриване