петък, 27 ноември 2015 г.

Хумус с нахут и сусамов тахан


Хумус е хранителна паста от Близкия Изток, направена от нахут и сусамов тахан, овкусена със зехтин, лимонов сок, кимион, чесън, червен пипер.
Хумусът се използва за рязадка или гарнитура на много основни ястия.


Продукти:
  • 300 г сварен нахут
  • 2 с. л. сусамов тахан
  • 50 мл зехтин
  • 1/2 ч. л. сол
  • 3 с. л. лимонов сок
  • кимион
  • щипка черен пипер
  • червен пипер



Приготвяне:
Ако не използвате сварен нахут, той предварително се накисва за 24 часа, измива се и се сварява до омекването му.
След като изстине нахута се почиства от люспите. Поставя се в голямата чаша на Нутриблет от Делимано.
Към него се добавят зехтина, лимоновия сок, сусамовия тахан, черния пипер и солта.

Върху чашата се поставя екстрактор острието и се поставя върху основата на мотора на Нутрибулета от Делимано.


Сместа се блендира до хомогенност. Ако прецените, че хумуса е с по-гъста консистенция го разредете с част от водата, където е врял нахута. 


Хумуса се поднася поръсен със зехтин и червен пипер.
И в компанията на прясно изпечени френски багети, с кацнал върху него сушен домат става неустоим ;)



Да ви е сладко!


Весел и усмихнат уикенд! :)

2 коментара:

  1. Или върху препечена филийка! Подсети ме за тази вкусотия.
    Хистинка, много ефектно си го поднесла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      Както и да поднесем хумуса, все е много вкусен!
      Поздрави! :)

      Изтриване