четвъртък, 14 май 2015 г.

Шоколадово-сладоледен терин


С настъпването на горещите слънчеви лъчи, мисълта ми е вече при сладоледените изкушения. Трудно, много трудно се устоява на този разкошен разхлаждащ десерт.
И така, с този красив и жестоко вкусен терин откривам сладоледения сезон :))

Продукти за сладоледа:
  • 4 жълтъка
  • 250 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • 100 г черен шоколад

Продукти за блата:
  • 5 белтъка
  • 190 г захар
  • 75 г брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. олио
  • ванилия
  • щипка сол

Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта до плътен сняг. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и солта, олиото и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.
Сместа се разстила в тавата от печката върху хартия за печене. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Охлажда се.
От блата се изрязват две платки, като едната е с размер дъното на продълговата форма за кекс, а другата е най-широката част на формата.



Приготвяне на сладоледа:
Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване.
Прсното мляко се поставя на котлона до завиране. Прибавя се на тънка струйка към  жълтъчната смес, като се разбърква постоянно и енергично. Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване. Сместа се разделя на две равни части. Към едната част се прибавя ванилията, а към другата - нарязания на дребно шоколад.
Сметаната се разбива до меки връхчета и се разпределя по-равно в горните смеси. Разбърква се внимателно.



В продълговата кексова форма се поставя стреч фолио.
Излива се шоколадовата смес. Върху нея се поставя по-малкия блат, следва бялата смес и най-отгоре се завършва с по-големия блат.


Формата се поставя във фризер и се забравя за нея поне 5-6 часа.
Сладоледеният терин се обръща в поднос и се украсява с 150 г разтопен шоколад и натрошени ядки.


Няма по-голяма разхлаждаща сладост от сладоледа. А направен и поднесен по този красив начин е неустоим.
Да ви е сладко и много усмихнато!



Рецептата за сладоледа е от блога на Теди Титова ,,Домашни вкусотии''.
Идеята за оформянето на терина е от тук.



12 коментара:

  1. Прекрасен е, Хриси!
    Чудесно лятно предложение.

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги при теб е много красиво и пъстро, Хриси! Оичам сладолед под всякакви форми и кега ще се почерпя с едно парченце от твоя терин, докато си чакам музата и да подхвана и аз тези ледени изкушения за сезона.
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, че вкусотия, Хриси! Много обичам сладоледен терин! Обезателно ще опитам и твоята рецепта, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Все му се каня и все не го правя-а така изкушаващо си го представила...

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, жесток е този терин! Ако го приготвя, максимум на два пъти и сме му видяли сметката с моя човек. Нямаме наяждане на сладолед... :)
    Хриси, чудесно изглежда, много красиво си го представила!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изобщо няма да се напъвам да му устоявам, загребвам го с голямата лъжица:)) Разкош, абсолютен! Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам домашния сладолед и винаги си записвам интересни идеи за реализиране с негово участие. :) Чудесен е, Хриси! А декорацията с шоколад ти е перфектна! На мен никога не ми се получават добре декорациите.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Хриси,
    преди години употребявахме много сладолед.Дори го правих в машина, закупена от Германия.Днес рядко правя сладолед, обикновено през най - горещите летни дни.Но твоят е перфектен, а декорацията е вълшебна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Преглъщам, Хриси -
    изглежда много елегантен, фин и ароматен, с неустоими снимки!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Спасибо за прекрасный рецепт!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили дами за хубавите и позитивни коментари! Всички ваши думи значат много за мен! Правите ми дните весели и щастливи!
    Бъдете здрави и засмени!

    ОтговорИзтриване
  12. Пазя си гърленцето аз, но иначе е красота тоз терин!

    ОтговорИзтриване