сряда, 6 май 2015 г.

Питка за здраве


На днешният хубав български празник Гергьовден направих тази питка за здраве. Здраве, здраве и пак здраве пожелавам на всички, но най-вече на човека за когото замесих и опекох тази питка. Нека бъде благословен!


Продукти:

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко 
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 20 г прясна мая или 1 пак. (11 г) суха
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио
  • 700-750 г брашно
  • 40 г краве масло

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и към него се прибавят захарта, маята и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята. 
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, яйцата, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя покрито с кърпа да втаса. 
От втасалото тесто се отделят 8 части около 120 грама. Оформят се на топки и се поставят в постелена с хартия за печене тава с размер d 30 см. 


Останалата част от тестото се разделя на 4 равни части. Всяка част се разточва на кръг с размер 26 см. Поставят се една върху друга, като помежду тях се маже с разтопеното краве масло. Последната част не се маже с мазнина. За оформяне на кръга, се отрязва с остър нож около 2 см от тестото, което се навива на охлювче и се поставя в средата на питката. 
Кръгът се разделя на 16 сектора. Във всеки триъгълник се прави лек разрез и върхът се промушва през него. 


Така обособените листа се подреждат върху топките.
Питката се оставя да втаса. Намазва се с отделения жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и олио. Поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.




Тестото е по любимата ми рецепта на Илиана от ,,Щъркелово гнездо".
Оформянето на питката взаимствах от тук


17 коментара:

  1. Много красива и пухкава питка, Хриси! Перфектно си я измайсторила!
    Честит празник от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник и мнооого здраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Да сме здрави всички Хриси, честит празник!!!! Питката е чудесна, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  4. Отново майсторски оформена питка,Хриси,моите искрени комплименти!Да му е сладко на именника и честит ви празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Отново невероятно красива питка, Хриси!
    Страхотна си както винаги! Черпя се и аз едно парченце, че отдавна не съм хапвала питка.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Красота, Хриси -
    Майсторски изпълнена и оформена, златисто изпечена и много ефектна...
    Отново моите комплименти, цялата серия нови рецепти е страхотна,
    поздравления и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна питка!Възхитена съм!Мойте адмирации!Ще се опитам да я направя стъпка по стъпка.....дано успея.Пожелавам Ви здраве на вас и на всички около вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна питка, Хриси!
    Благодаря за идеята. Толкова е лесно, но толкова ефектно!

    ОтговорИзтриване
  9. Поредната фантастична питка, Хрис! Нека да е здраве, значи!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна питка за чудесен празник. Да е жив и здрав притежателят на питката , а и ти Хриси и всичките ти близки!

    ОтговорИзтриване
  11. Хриси, празникът отмина, но това не пречи да пожелая на теб, твоето семейство и на човека за когото е била тази страхотна питка много, много здраве и благоденствие!!
    Как невероятно ги майсториш тези пити, възхищавам ти се от сърце!!
    Прегръдка и прекрасен уикенд ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички вас, приятели за съпричастността и хубавите думи, които пожелахте! Вярвам, че здравето, което желаем от все сърце, ще го има!
    Нека ви се връщат и на вас хубавите благопожелания!
    Прекрасен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна питка,започвам да я правя за празника на внука ми.От извесно време всеки ден правя нещо по вашите рецепти.Прекрасни са!Бъдете жива и здрава и все така да ни радвате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ме зарадваха Вашите думи!
      Благодаря за благопожеланията и за доверието към мен и моите рецепти!
      Поздрави с пожелание за много хубави и радостни дни! :)

      Изтриване
  14. Добър ден ,не разбрах как се правят листенцата ,ще бъда благодарна ,ако някой ми отговори .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, И!
      В рецептата съм написала как се правят листенцата, има и снимков материал и...съжалявам повече няма как да покажа.
      Може да погледнете и питка Цвете http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.bg/2014/07/blog-post_30.html

      Изтриване