понеделник, 25 май 2015 г.

Шарлота с ягоди


Елегантна, изтънчена, разкошна - една истинска ягодова принцеса!
Невероятни домашно приготвени бишкоти, нежно обграждащи крем Шантили и пасирани ароматни ягоди пуснати в разтопен бял шоколад, в компанията на сиропирани блатове, това е една истинска наслада, не само за очите, но и за всички сетива. :)
Ако искате да поглезите себе си, любимите си хора или гостите си, ви предлагам тази фантастична шарлота! :)


Продукти за бишкотеното тесто:
  • 8 яйца М
  • 250 г захар
  • 250 г брашно
  • ванилия

Продукти за крема Шантили:
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 180 г захар
  • 40 г царевично нишесте
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 8 г желатин
  • ванилия

Продукти за ягодовият крем: 
  • 250 г ягоди
  • 200 г бял шоколад
  • 4 г желатин

Продукти за сиропиране:
  • 200 мл прясно мляко
  • 3-4 с. л. захар
  • ванилия

  • 200 г ягоди за украса


Приготвяне на бишкотеното тесто:
Разделят се белтъци от жълтъци. 
Към белтъците се прибавя захарта и ванилията и се разбиват до плътност.
Жълтъците се разбиват до побеляване. Прибавят се към белтъците, като разбиването продължава до обединяване. 
Брашното се пресява и се добавя към яйцата. Разбърква се с шпатула или голяма лъжица отдолу нагоре като се внимава да не спадат яйцата. 
Постила се тава с хартия за печене.
В пош с кръгъл накрайник се поставя от тестото и се шприцоват една до друга ленти с размер 1/2 дължина от обиколката на тортата и нейната двойна височина. Тортата е с размер 22 см в диаметър. Аз шприцовах лента с дължина 38 см и височина 20 см.
На друг лист хартия се очертават три кръга с диаметър 19 см. С помощта на поша се запълват кръговете с тесто. Тези кръгове ще бъдат вътре в тортата.

Всичко това се пече на 180 градуса до леко зачервяване. 
Оставя се на хартията да изстине.

Приготвяне на крем Шантили:
Желатинът се залива с 30-40 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Половината захар се поставя при жълтъците и се разбиват до побеляване. Към тях се прибавя нишестето и се разрежда с малко от млякото. 
Прясното мляко заедно със останалата половина захар се поставят на котлона до завиране. 
На тънка струйка се налива млякото към яйчената смес, като се разбива непрекъснато.
Връща се на котлона и се вари до сгъстяване на крема.
Отмесва се от огъня и след 3-4 минути се добавя желатина. Разбърква се до неговото разтопяване. Крема се оставя да изстине, като се бърка периодично. 
Сметаната се разбива до плътност и на порции се добавя към изстиналия крем. Разбърква се внимателно до хомогенност.

Приготвяне на ягодовият крем:
Желатинът се залива с 2-3 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
Ягодите се блендират. Половината от тях се поставят на котлона да заврат. Към тях се прибавя ситно нарязания шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Прибавя се набъбналия желатин и останалите блендирани ягоди. Сместа се поставя в хладилник, малко да постегне.


Сглобяване на шарлотата:
Ринг с размер 22 см се поставя в поднос.
Опечената лента бишкоти се разрязва през средата и двете парчета се изправят от вътрешната страна на ринга. На дъното се поставя единия кръгъл блат, които се сиропира с част от подсладеното прясно мляко. 
От крема Шантили се отделя за украсата на тортата. Останалата част се разделя на две и първата част се поставя върху първия блат.
Следва втория блат, сиропира се и се изсипва ягодовия крем.
Захлупва се с третия блат, сиропира се и се покрива с останалия крем Шантили.



Тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.
Освобождава се от ринга, шприцоват се розички с отделения крем и се гарнира с ягоди. 
Ягодите се глазират с разтопен желатин.


Рецептата е адаптирана от тук и доколкото можах да разбера от превода, тортата може да се приготви и с готови купени бишкоти. Бишкотите, които обграждат тортата не се сиропират.
Това е много по-лесен и бърз начин за направа на тортата, така че за да спестим от времето си е много добра алтернатива, а и също вкусна при това.
Както и да решите да направите тортата, в крайна сметка ще получите едно истинско бижу, което ще разкраси вашата маса с аристократичен стил, а вие ще се насладите на един фантастичен десерт.



Да ви е сладко, вкусно и усмихнато! :)
  



26 коментара:

  1. Мммм, божествена е тортичката, Хриси! Поздравявам те и за идеята, и за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! :)
      Поздрави и прегръдка, мила!

      Изтриване
  2. Много апетитна торта, Хриси! Цветна и аромтна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, много вярно :)...изкушаващ аромат на ягоди!
      Благодаря и поздрави! :)

      Изтриване
  3. Ще ми е още по-сладко, ако опитам тази тортичка, но засега само се наслаждавам на страхотните снимки и пак ми става сладко. :) Феноменална торта, Хриси!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много ти благодаря за хубавите думи :), особенно за снимките! Като дойде време да снимам и ме втриса :), предпочитам да направя още една торта пред снимането :)))
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Фантастична е Хриси!!! Не мога да опиша красотата идваща от снимките ти! Както винаги си много оригинална.
    Прегръдки и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едно голямо благодаря Габи, за позитивните думи, които ме правят радостна!
      Прегръдки, мило момиче!

      Изтриване
  5. Страхотна Шарлота! Един от любимите ми десерти. Толкова лек и в същото време безкрайно вкусен и ароматен :)
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина шарлотата е много вкусна с леки кремове. Идеална е за идващите горещи дни. :)
      Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  6. Хриси, голяма вкусотия и красота!! Великолепна е, а и какви снимки само!!
    Прегръдка, миличка и прекрасна седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, много се радвам на хубавите думи, отправени към мен! :)
      Прегръдка, мила и спорна седмица!

      Изтриване
  7. Прекрасна Шарлота си сътворила ,Хриси!
    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, благодаря ти за хубавия коментар! Зарадва ме твоето посещение! :)
      Поздрави, с пожелание за прекрасна седмица!

      Изтриване
  8. Ах, Хриси, спираш ми дъха! Знаеш, че съм си по тортите и тази обезателно ще я направя! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, чакам и твоето развихране в кухнята :)),... което съм сигурна, че ще е перфектно!
      Поздрави и прегръдка, момиче мило!

      Изтриване
  9. Тортата Ви е невероятна, Христина ! Не само ме засърбяха ръцете да я направя, ами и ми се дощя да си похапна от нея... Но както казваше баба ми в такива случаи "Полека ще се окапеш!" Усъмних се в името на крема, защото не така зная аз крема шантили, но щом италианците казват, коя съм аз че да ги уча...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, благодаря ти за посещението в моя блог и за хубавия коментар!
      Освен италианците и аз с моето скромно познание за сладкарството, знам, че крем Шантили се приготвя по този начин. Има една моя своеволия към него, а именно, че прибавих желатин, но малко се застраховах с него :)
      Може да споделиш твоята рецепта за този известен и вкусен крем.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Разкошна... много обичам предложенията ти за сладкиши Хриси,
    ефектни, елегантни и стилни и неустоимо изкушаващи - и палачинково гато, и пастичките, и...
    Поздрави, комплименти за теб и благодаря за страхотните идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, колко много ме радва твоето посещение и топлите ти думи за моите публикации! Благодаря ти от все сърце!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Хриси, ама наистина е фантастична!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Веси :)) Шарлотата е с фантастичен вкус...
      Поздрави и прегръдка, мила!

      Изтриване
  12. Значи, само докато четях описанието, възбуди апетита ми, а после и със снимките, направо ме довърши. С домашни бишкоти. Хриси, ти си магЕсница;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, много си мила! Твоят коментар ме усмихна и май си повдигнах брадичката малко по-нагоре :)))))

      Изтриване
  13. Хриси, е тази торта е върха на сладоледа.. Уби ма с нея :))))..Превъзходна е, браво! майстора си е майстор :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, много ме хвалиш, че чак се притесних от толкова суперлативи :))
      Благодаря ти, мила! :)

      Изтриване