понеделник, 11 май 2015 г.

Торта Рафаело



За направата на тази торта прочетох доста рецепти и накрая комбинирах рецепти от две впечатляващи дами - Мария Митева и Люси, на които благодаря за споделената рецепта...и накрая прибавих като добавка моите измислени бонбони Рафаело.


Продукти за блатовете:
  • 6 яйца
  • 180 г захар
  • 160 г брашно

Продукти за крема:
  • 1 консерва кондензирано мляко(400 мл)
  • 250 г краве масло
  • 120 г кокосови стърготини
  • 100 г сурови, обелени и смлени бадеми
  • 100 г бял шоколад
Продукти за сиропиране на блатовете:
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 с. л. захар
кокосови стърготини за гарниране

Приготвяне на блатовете:
Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват с половината захар на гъст сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване.
Белтъците се прибавят на порции към жълтъците, като се разбъркват внимателно с шпатула до хомогенност.


Прибавя се пресятото брашно, като се разбърква много внимателно, за да не спадне яйчената смес.
Така получената смес се разделя на три равни части.



Изрязват се три кръга от хартия за печене с диаметъра на формата, в която ще печете блатовете. Моята форма е с размер 26 см в диаметър. Поставя се едната хартия и върху нея се изсипва първата част от тестото. Пече се на 180 градуса, до леко порозовяване на блата.
Процедира се по същият начин и с останалите две части от тестото.
Блатовете изстиват върху решетка.


Сместа може и да се опече наведнъж, и после да се разреже на три части, но на мен по този начин ми е по-лесно, и почти винаги изпичам всеки блат поотделно.

Приготвяне на крема:
Смесва се кондензираното мляко с кравето масло и се разбива до пухкав крем. Прибавят се кокосовите стърготини, смлените бадеми и настъргания шоколад. Крема се прибира за около 10-15 минути в хладилник да се охлади и леко да се стегне.

Сглобяване на тортата:
Крема се разделя на три части.
Единият блат се поставя върху поднос и леко се сиропира с прясното мляко с помощта на четка.


Блатът се намазва с едната третина от крема. Поставя се вторият блат, сиропира се, маже се пак с крем и се завършва с третия блат, който също се сиропира. Тортата се измазва отгоре и отстрани с останалия крем и се панира с кокосовите стърготини.
Отгоре се украсява с бонбони Рафаело, но аз импровизирах и си направих домашни бонбони. Ето и рецептата за тях:
  • 150 г смлени обикновени бисквити
  • 150 г смлени орехови ядки
  • 50 г кокосови стърготини
  • 150 г пудра захар
  • 150 г разстопено краве масло
  • 50 мл прясно мляко
  • още кокосови стърготини за овалване на бонбоните
Всички продукти се размесват и с влажни ръце се оформят топчета. Овалват се в кокосовите стърготини и се поставят в хладилник да стегнат.


Много вкусна и лека торта, лесна за направа, дори и от начинаещи в кулинарията. Пробвайте, и ако обичате торта с повече блат и по-малко крем, значи това е вашата торта :)
Да ви е сладко! 
  


25 коментара:

  1. Никога не съм правила тази торта, а отдавна все се каня да я опитаме.
    Чудесна е, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Хубава е тортата и както съм написала е за хора обичащи по-малко крем.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесна е, Хриси! Взимам си наййй- голямото парче.
    Прегръдки и усмихната нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, понякога затваряме очи и си подслаждаме душичката :)). Така, че се почерпи подобаващо! :)
      Прегръдки и от мен за прекрасна седмица!

      Изтриване
  3. Чудесна торта Хриси ! И аз също ще я приготвя по твоята рецепта. Хубава седмица .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теменуга!
      Сподели резултата и вашето впечатление за вкуса на тортата.
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Прекрасна тортичка, Хриси!!!
    Дърпам си едно голямо парче за чаша следобедно кафенце!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      С удоволствие ще ти отрежа парче торта за компания на кафето, и една голяма усмивка ще прибавя :)))

      Изтриване
  5. Великолепна торта! Отдавна се каня да я направя, но твоята съвсем ме плени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост за хубавите думи! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Чудесна торта! Само не разбрах за кога и къде са предназначени смлените бадеми... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се извинявам, Дани, но съм пропуснала да напиша, че в крема се поставят и бадемите. Вече направих корекцията! :))
      Благодаря за вниманието!
      Поздрави!

      Изтриване
    2. За нищо - скоро ще я направя... че изглежда мнооого апетитно, да не говорим, че си обичам кокос...
      Много се радвам, че има хода като теб и Роси от кулинарен елексир, които споделяте идеи за приготвяне на разни вкусотийки! :)

      Изтриване
  7. Прелестна е, толкова нежна и изкусителна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много хубаво и правилно я определи тази торта :))
      Благодаря и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Отново фантастична торта ни предлагаш,Хриси,за почитателите накокоса ( като мен) е несъмнено блажено изкушение!
    Поздрави и усмихната сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! И аз съм почитателка на кокоса и където видя кокос, не се колебая много, много ами направо пускам миксера :))
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  9. На мен май ще ми тежнее леко тортичката, а аз не обичам така и знаеш ли защо- защото обичам да изяждам по две парчета поне едно след друго, а така се засищам на първото;) Изглежда прекрасно, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, ами то сладкото и при мен е като наркотик и аз не се спирам с първото парче :)))
      Поздрави, мила и прекрасен ден!

      Изтриване
  10. Хриси, да похваля и тази торта и благодаря, че ми се довери с рецептата! Снимките са чудесни, а момината сълза ми е сред любимите цветя! Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, няма начин да не започна да правя торта и да не надникна при теб :) Ти си голям извор на идеи и иновации, и благодаря за споделените рецепти!
      Голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  11. Правила съм торта Рафаело, но по рецепта на Ани от Вкуснотека - много е лесна и вкусна, тази тук е с печени блатове, демек малко по сложна за направа, но не се съмнявам за вкуса! Много торти, много нещо, Хриска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз все се каня да направя тортата по рецептата на Ани, но нещо все се случва...:)
      Има време, много суперлативи съм чувала за нея.
      Благодаря, ти мила!

      Изтриване
  12. Да споделя малко мнение за тортата вече след като я направих:
    За първи път правя торта Рафаело, хареса ми твоята рецепта. Първоначално като направих крема, бях доста резервирана и скептично настроена, въпреки че като я сглобих, се получи точно така както си я показала на снимките. За сметка на това пък бонбоните станаха божествени. След като я вкусах - скептицизма ми изчезна напълно. Невероятна вкусотийка!
    Благодаря, че сподели рецептата с нас!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за оказаното доверие относно рецептата! Много се радвам, че тортата и бонбоните са ви харесали! Да ви е сладко!
      Поздрави! :)

      Изтриване