вторник, 5 август 2014 г.

Giros на фурна



Трудно се започва публикация, когато думата Giros си я чул от няколко дена, а пък какво остава и да си приготвял самото ястие ,...но винаги има и първи път :)
Когато Петя публикува рецептата в Ухае на..., си казах това е за нас, обичащи месо и то не как да е приготвено и сервирано, ами точно така, нарязано на старата дъска.
Със справка с чичко Гугъл вече ми се изясни и произхода, и на самото ястие.
Гирос произлиза от гръцката дума за въртене. За направата на Гирос се нареждат парчета месо на вертикален шиш, който се върти пред източник на топлина. Месото се реже отвън навътре, на тънки ивички. Обикновено се сервира върху затоплен хляб пита, леко намазнен, с пълнеж от салата и сосове...ами то било обичаните от мало и голямо - дюнери. Но понеже в домашни условия няма как да си завъртиме толкова месо на шиш, има и алтернатива - тази рецепта.

Продукти:
  • 1 кг цяло парче от свински врат, бут, плешка
  • 2 глави лук
  • 1 к. ч. олио
  • подправка за гирос
  • конци за връзване
Лично аз не намерих такава подправка и за това си направих по указанията на Петя:
Червен пипер, чер пипер, магданоз, риган, розмарин, копър, мащерка, кориандър, босилек,бахар, дафинов лист, чесън на прах, сол, или както каза моя съпруг - цялата Менделеева таблица.
Смесват се по-малко от всичките подправки в една купа и се поливат с олиото. Месото се нарязва на възможно най-тънки филийки. По-лесно се нарязва, ако предварително леко се замрази.


Нареждат се здрави конци върху тавичка или фолио, като се кръстосват. Върху тях се поставят три филии от месото. Намазват се обилно с подправките и се нарежда лука нарязан на филийки.


Поставя се втори ред месо, като пържолите се нареждат кръстосано на предните. Намазват се с подправките и се поставя отново лук. Процедира се по този начин до изчерпване на месото. Получава се една топка, която се връзва с конците.


Поставя се в глинен съд и се оставя на студено поне за една нощ, за да поеме месото всички аромати.
На другият ден се залива с 1 ч. ч. вода. поставя се в студена фурна и се пече 2 часа.
По време на печенето месото се полива със соса, в който се пече.
Преди сервиране се премахват конците с помощта на ножица.
Гироса можете да сервирате в арабска питка, в компанията на пържени картофки, салата и сосове; поднесен в чиния с различни салати, но на нашето семейство най-много ни се услади нарязан върху старата дъска и всеки да си взема колкото душа му иска.


 Благодаря на Петя, че ни даде възможността да се наслади и нашето семейство на гироса!


8 коментара:

  1. Ох, че вкусничко... Хриси, боцвам си от старата дъска. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Гери! У дома всичко, което е на танурче (дъска) се приема много добре :)))

      Изтриване
  2. Пууу и за мен най-голямото парче от дъската, и ако не сте излапали смокиновата торта (прекрасна е!) едно парче и от нея!
    Целувки за компанията :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за тебе има от гироса, но за съжаление тортата вече свърши. Добре, че има приятели, които са ми опитни душички, че виж и аз съм станала 100 кила:)))))

      Изтриване
  3. Страхотно описана рецепта и супер поднесен гирос! Браво Христинка! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! Поздрави и от мен, и България! :)))

      Изтриване