Продукти:
- 200 мл прясно мляко
- 4 с. л. кисело мляко
- 3 с. л. олио
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 1 пак. (7 г) суха мая
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 600 г брашно
- 30-40 г краве масло
Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят топлото прясно мляко, киселото мляко, маята, олиото, солта, захарта и яйцето + белтъка. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото леко се премесва и се разточва на правоъгълник с размер 50/40 сантиметра.
Кората се намазва с разтопеното краве масло и се навива на руло.
Рулото се разрязва през средата по дължина. Двете части се усукват и след това се навива на охлюв, като краищата се подпъхват отдолу.
Питката се поставя в тава постелена с хартия за печене с размер 26 сантиметра.
Оставя се на топло да втаса.
Питката се намазва с отделеният жълтък, разреден с малко олио и прясно мляко.
По желание се поръсва със сусам.
Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко и денят ви бъде с много усмивки озарен! :)
Лелее какви конци, какви цветове, каква пръхкавост?!!! Страхотно попадение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Прегръдки и за теб, момиче мило!
ИзтриванеБлагодаря ти! :)
Хрисиии, не мога да спра да мисля за тази питка.
ИзтриванеДовечера ще я направя!!! Ще споделя впечатления.
Габи, с нетърпение очаквам и твоята красавица :)
ИзтриванеЕх, че вкусна и неустоима питка, Хриси! Чудна е! Веднага бих пресегнала за парченце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети!
ИзтриванеПоздрави! :)
Ехе, голяма е! Разкошна! Поздрави, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПоздрави и много усмивки! :)
Neystoimo izky6enie..bravo iZglejda vkysna..6te se probvam..
ОтговорИзтриванеРадвам се, че питката Ви е харесала и вдъхновила да я направите :)
ИзтриванеУникална питка, Хриси! Грее като слънце и е пухкава като памук! Благодаря ти за тази идея, не съм се сещала по този начин да оформя тестото за питката!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, много си мила, за което ти благодаря!
ИзтриванеЩе се радвам да видя питката и в твое изпълнение!
Поздрави! :)
Мога ли да добавя сирене? П
ОтговорИзтриванеРали, със сирене питката ще стане още по-хубава!
ИзтриванеОлее, каква е тази пухкава чудесия! Обезателно ще я направя! Чудесна си, Хриси! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЛюси, много ме ласкаеш :))
ИзтриванеЩе чакам да споделиш резултата.
Поздрави и прегръдки, мило момиче!
Благодаря за отговара, ще я пробрам тези дни! ;)
ОтговорИзтриванеЗа мен всички хрупкави ръбчета:)
ОтговорИзтриване:) Имаш ги, Весе!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Никога не съм правила такава питка, получи се прекрасно и вкусно.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Кате, че съм внесла радост във вашето семейство!
ИзтриванеБъдете здрави и щастливи! :)
Впечатляваща серия празнични предложения, Хриси -
ОтговорИзтриванечийзкейкът Рафаело, крехкото агнешкото, пилешкото в бутер тесто и тази вълшебна питка -
изобилие от вкусове, аромати, приготвени с много любов и майсторски умения!
Поздравления и комплименти за теб!
Дианка, и аз съм впечатлена от всички твои хубави думи изказани за мен! :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави и весели пролетни дни!
Страхотна е само, че вътре сложих извара с червен пипер и малко чесънче. Фантастична стана. Благодаря за споделената рецепта
ИзтриванеСтрахотна е само, че вътре сложих извара с червен пипер и малко чесънче. Фантастична стана. Благодаря за споделената рецепта
ИзтриванеЗдравейте, Уникално творение. Искам само да попитам може ли с жива а не суха мая? С нетърпение чакам да я опитам. Чест и Почитания към Вас
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Маги, за хубавите думи!
ИзтриванеПитката няма проблем да се направи и с прясна мая. За целта ти е нужна 20 г мая, като предварителмо я разтвориш в топлото мляко, и след това действаш, както съм описала в рецептата.
Поздрави и честит празник! :)
Благодаря много за отговора 🙂. Честит празник и на теб!
ИзтриванеПревъзходен крънч! Поздравления!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря!
Изтриване