вторник, 7 април 2020 г.

Торта Пролетна пандемия


Рожден ден по време на пандемия си е пак рожден ден...😊

Ресторант ,,Горска приказка" с ***** Мишлен е отворен и готов за парти 😍


Годините нарастват, и с това нарасва и моята обич, любов и усмивки към семейството ми! На днешният ден си пожелавам най-доброто - здравето - на мен, на моето семейство и на всички хора по света!

Продукти:
за блатовете
  • 2 яйца
  • 210 г захар
  • 260 мл прясно мляко
  • 120 мл олио
  • 240 г брашно
  • 60 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ванилия

за крема
  • 400 г крема сирене
  • 200 г заквасена сметана 20%
  • 100 г пудра захар
  • 160 мл течна сладкарска сметана
  • 150 г бял шоколад
  • 120 г черен шоколад 50% какао

за малиновото желе
  • 250 г малини (може и замразени)
  • 60 г захар
  • 10 г желатин



Приготвяне:
на блатовете
В купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и ванилията. 
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Прибавят се олиото и прясното мляко. Разбъква се хубаво. 
Към течната смес се прибавя сухата. Разбърква се с миксер до обединяване на продуктите. 
Сместа се разделя на три равни части. Всяка част се излива в кръгла форма с диаметър 20 см, постелена с хартия за печене. Пече се  в предварително загряла фурна на 180 градуса 12-15 минути.  Оставят се да изстинат заедно с хартията. 
След като изстинат, ако е необходимо с дълъг и остър нож се премахват образувалите се калпачета при печене. 

на малиновото желе
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Малините се посипват със захарта. Поставят се на котлона и като заврат, и захарта се стопи се отместват. 
Прецеждат се и в топлата смес се поставя желатина. Разбърква се до стопяване му и се излива във формичка с размер 19 см, която е постелена със стреч фолио. Оставя се на студено и след това се премества в хладилник. 

на крема
Шоколадите се разтопяват поотделно на водна баня. Оставят се настрана да изстинат, но да останат течни. 
Крема сиренето + заквасената сметана (които със стайна температура) + пудрата захар се смесват и се разбиват с миксер до пълното им обединяване. От тази смес се отделя 200 грама. 
Към отделената смес се прибавя черният шоколад, като се разбива хубаво с миксер. 
Към останалият крем се прибавя белият шоколад. Отново се разбива хубаво. 

Студената течна сметана се разбива. 60 г от нея се прибавя към шоколадовият крем, а останалата към белият крем. Разбъркват се добре и кремовете са готови за тортата. 

Сглобяване на тортата:
Малиновото желе се освобождава от фолиото и се изрязва с помошта на чинийка с размер 16 сантиметра.
Върху поднос се поставя единият блат, като се премахва хартията. Обгражда се с отваряем ринг, като от вътрешната страна се поставя ацетатно фолио. ( може да го замените, като си отрежите ленти от меки папки за документи)
Върху блата се намазва част от белият крем. В средата се поставя малиновият диск и върху него, и отстрани се разпределя отново част от белият крем. Заглажда се добре.
Поставя се вторият блат. 
Шоколадовият и белият крем се поставят поотделно в пошове с кръгъл накрайник. 
Върху вторият блат се шприцоват топки, като се редуват - шоколадови, бели. 
Похлуват се с третият блат. Притиска се внимателно.
Най-отгоре тортата се покрива с белият крем. 
Тортата се прибира в хладилника за няколко часа.
Освобождава се от ринга и се украсява по ваше желание.

Пролет е, на мен настроението ми е пролетно и затова, и тортата ми е украсена със скромна пролетна украса. 


P.S. С рецептата на тортата импровизирах и след като я опитахме, искам да споделя, че тортата се получи много вкусна. Единствено, което ще направя следващият път е леко да сиропирам блатовете. 


10 коментара:

  1. Честит рожден ден, Хриси! Бъди здрава и много щастлива! Прекрасна е и тортата и ти самата на снимката с нея! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Светле, за хубавите думи и пожелания!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Импровизациите са любимите ми!А Вие,Хриси, си го можете! Много Ви харесвам заради баланса,който излъчвате! Честит рожден ден, на патерица и от всичко добро по много!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси,
    да ти е честит рождения ден, да бъдеш все така упорита и креативна, да радваш почитателите си с нови и вкусни интересни рецепти.Блогът ти ми допада въпреки,че моето хранене е променено.Интересни идеи има в твоя блог също така и по отношение на украса за празници.Чудесна си на снимките с тортата! Наздраве !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Ели, за хубавите пожелания!
      Поздрави и слънчеви дни!

      Изтриване
  4. Честит рожден ден, Хриси!
    Запази завинаги пролетното настроение.
    Бъдете живи и здрави!
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти, мила!
      И ти бъди здрава и усмихната!

      Изтриване
  5. Освен да ти пожелая да си много здрава, да кажа, че си много хубава и със златни ръце, друго няма!
    И що не съм писала по-рано тук, незнам!
    Честита да си, сестричке! Обичам те! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много!
      Чудесните пожелания си ги приех на ,,ушенце" и затова си ме пропуснала :)
      Целувки! И аз те обичам! <3

      Изтриване