Рожден ден по време на пандемия си е пак рожден ден...😊
Ресторант ,,Горска приказка" с ***** Мишлен е отворен и готов за парти 😍
Годините нарастват, и с това нарасва и моята обич, любов и усмивки към семейството ми! На днешният ден си пожелавам най-доброто - здравето - на мен, на моето семейство и на всички хора по света!
Продукти:
за блатовете
- 2 яйца
- 210 г захар
- 260 мл прясно мляко
- 120 мл олио
- 240 г брашно
- 60 г какао
- 1 ч. л. бакпулвер
- ванилия
за крема
- 400 г крема сирене
- 200 г заквасена сметана 20%
- 100 г пудра захар
- 160 мл течна сладкарска сметана
- 150 г бял шоколад
- 120 г черен шоколад 50% какао
за малиновото желе
- 250 г малини (може и замразени)
- 60 г захар
- 10 г желатин
Приготвяне:
на блатовете
В купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и ванилията.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Прибавят се олиото и прясното мляко. Разбъква се хубаво.
Към течната смес се прибавя сухата. Разбърква се с миксер до обединяване на продуктите.
Сместа се разделя на три равни части. Всяка част се излива в кръгла форма с диаметър 20 см, постелена с хартия за печене. Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса 12-15 минути. Оставят се да изстинат заедно с хартията.
След като изстинат, ако е необходимо с дълъг и остър нож се премахват образувалите се калпачета при печене.
на малиновото желе
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Малините се посипват със захарта. Поставят се на котлона и като заврат, и захарта се стопи се отместват.
Прецеждат се и в топлата смес се поставя желатина. Разбърква се до стопяване му и се излива във формичка с размер 19 см, която е постелена със стреч фолио. Оставя се на студено и след това се премества в хладилник.
на крема
Шоколадите се разтопяват поотделно на водна баня. Оставят се настрана да изстинат, но да останат течни.
Крема сиренето + заквасената сметана (които със стайна температура) + пудрата захар се смесват и се разбиват с миксер до пълното им обединяване. От тази смес се отделя 200 грама.
Към отделената смес се прибавя черният шоколад, като се разбива хубаво с миксер.
Към останалият крем се прибавя белият шоколад. Отново се разбива хубаво.
Студената течна сметана се разбива. 60 г от нея се прибавя към шоколадовият крем, а останалата към белият крем. Разбъркват се добре и кремовете са готови за тортата.
Сглобяване на тортата:
Малиновото желе се освобождава от фолиото и се изрязва с помошта на чинийка с размер 16 сантиметра.
Върху поднос се поставя единият блат, като се премахва хартията. Обгражда се с отваряем ринг, като от вътрешната страна се поставя ацетатно фолио. ( може да го замените, като си отрежите ленти от меки папки за документи)
Върху блата се намазва част от белият крем. В средата се поставя малиновият диск и върху него, и отстрани се разпределя отново част от белият крем. Заглажда се добре.
Поставя се вторият блат.
Шоколадовият и белият крем се поставят поотделно в пошове с кръгъл накрайник.
Върху вторият блат се шприцоват топки, като се редуват - шоколадови, бели.
Похлуват се с третият блат. Притиска се внимателно.
Най-отгоре тортата се покрива с белият крем.
Най-отгоре тортата се покрива с белият крем.
Тортата се прибира в хладилника за няколко часа.
Освобождава се от ринга и се украсява по ваше желание.
Пролет е, на мен настроението ми е пролетно и затова, и тортата ми е украсена със скромна пролетна украса.
Освобождава се от ринга и се украсява по ваше желание.
Пролет е, на мен настроението ми е пролетно и затова, и тортата ми е украсена със скромна пролетна украса.
P.S. С рецептата на тортата импровизирах и след като я опитахме, искам да споделя, че тортата се получи много вкусна. Единствено, което ще направя следващият път е леко да сиропирам блатовете.
Честит рожден ден, Хриси! Бъди здрава и много щастлива! Прекрасна е и тортата и ти самата на снимката с нея! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сърдечно благодаря, Светле, за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеПоздрави!
Импровизациите са любимите ми!А Вие,Хриси, си го можете! Много Ви харесвам заради баланса,който излъчвате! Честит рожден ден, на патерица и от всичко добро по много!
ОтговорИзтриванеМного мили думи...благодаря, Яна!
ИзтриванеХриси,
ОтговорИзтриванеда ти е честит рождения ден, да бъдеш все така упорита и креативна, да радваш почитателите си с нови и вкусни интересни рецепти.Блогът ти ми допада въпреки,че моето хранене е променено.Интересни идеи има в твоя блог също така и по отношение на украса за празници.Чудесна си на снимките с тортата! Наздраве !
Поздрави !
Много благодаря, Ели, за хубавите пожелания!
ИзтриванеПоздрави и слънчеви дни!
Честит рожден ден, Хриси!
ОтговорИзтриванеЗапази завинаги пролетното настроение.
Бъдете живи и здрави!
Поздрави Катя
Кате, благодаря ти, мила!
ИзтриванеИ ти бъди здрава и усмихната!
Освен да ти пожелая да си много здрава, да кажа, че си много хубава и със златни ръце, друго няма!
ОтговорИзтриванеИ що не съм писала по-рано тук, незнам!
Честита да си, сестричке! Обичам те! <3
Благодаря много!
ИзтриванеЧудесните пожелания си ги приех на ,,ушенце" и затова си ме пропуснала :)
Целувки! И аз те обичам! <3