Продукти:
- 250 мл топло прясно мляко
- 250 мл топла вода
- 1 с. л. сол
- 2 ч. л. захар
- 11 г суха мая (1/2 кубче жива)
- 750 г брашно София Мел Класик
- 150 г краве масло за намазване между пластовете
- 1 жълтък + 1 с. л. кисело мляко за намазване на катмерите
- олио
Приготвяне:
В дълбока купа се поставят млякото, водата, маята, солта и захарта. Разбърква се до разтварянето на продуктите. Постепенно се добавя брашното, като се бърка с лъжица. Накрая тестото се доомесва с ръце.
Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло за 20 минути, колкото тестото да се отпусне.
Тестото се разделя на четири равни части, които се оформят на топки.
В поднос или тавичка се налива около 50-60 мл олио. Всяка топка хубаво се намазва с олиото и след това се оставят в подноса.
Взема се една топка и върху плот, се разтегля с ръце на голям кръг. Намазва се с разтопеното краве масло и листа се сгъва на плик, като при всяко сгъване се маже с мазнина.
По този начин се процедира и с втората топка.
Следващата топка се разстила отново с ръце, намазва се с мазнина и в средата се поставя единият плик. Тестото отново се сгъва на плик, като незабравяме да мажем с мазнина.
По този начин се прави и вторият двоен плик.
Завиват се със стреч фолио и се оставят да починат 10 минути.
Всяка заготовка се разточва на провоъгълник и се поставят в тавата от печката, постелена с хартия за печене.
Повърхността на катмерите се разрязват с остър нож диагонално.
Жълтъците се размесват с киселото мляко и се намазват катмерите.
Поставят се веднага във фурна загрята на 200 градуса и се пекат 30-35 минути.
Рецептата за катмерите е от турската кухня, която видях в Интернет.
Много са вкусни и въпреки голямото обяснение, са лесни за направа. Лъскавата коричка, която виждате, не е фото ефект, а се получи от глазурата.
Да ви е сладко!
Весел, здрав и щастлив месец февруари, приятели! :)
В дълбока купа се поставят млякото, водата, маята, солта и захарта. Разбърква се до разтварянето на продуктите. Постепенно се добавя брашното, като се бърка с лъжица. Накрая тестото се доомесва с ръце.
Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло за 20 минути, колкото тестото да се отпусне.
Тестото се разделя на четири равни части, които се оформят на топки.
В поднос или тавичка се налива около 50-60 мл олио. Всяка топка хубаво се намазва с олиото и след това се оставят в подноса.
Взема се една топка и върху плот, се разтегля с ръце на голям кръг. Намазва се с разтопеното краве масло и листа се сгъва на плик, като при всяко сгъване се маже с мазнина.
По този начин се процедира и с втората топка.
Следващата топка се разстила отново с ръце, намазва се с мазнина и в средата се поставя единият плик. Тестото отново се сгъва на плик, като незабравяме да мажем с мазнина.
По този начин се прави и вторият двоен плик.
Завиват се със стреч фолио и се оставят да починат 10 минути.
Всяка заготовка се разточва на провоъгълник и се поставят в тавата от печката, постелена с хартия за печене.
Повърхността на катмерите се разрязват с остър нож диагонално.
Жълтъците се размесват с киселото мляко и се намазват катмерите.
Поставят се веднага във фурна загрята на 200 градуса и се пекат 30-35 минути.
Рецептата за катмерите е от турската кухня, която видях в Интернет.
Много са вкусни и въпреки голямото обяснение, са лесни за направа. Лъскавата коричка, която виждате, не е фото ефект, а се получи от глазурата.
Да ви е сладко!
Весел, здрав и щастлив месец февруари, приятели! :)
Супер.
ОтговорИзтриванеРазкош голям! А коричката... възхитителна!
ОтговорИзтриванеОще утре ще изпробвам рецептата, но със сигурност ще добавя и плънка. :))
Благодаря ти, Хриси!
Прекрасен уикенд от мен!
Чудни бе, чудни 😘
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Чудесни!
ОтговорИзтриванеАма, че са вкуснииииии!
ОтговорИзтриванеБатето, Ирма, Ивана, Дани, Габи, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеКатмерите са много вкусни и няма да съжалявате, ако си ги направите.
Поздрави и усмивки за всички вас! :)
Леле, ама че апетитни, супер са !
ОтговорИзтриванеВеси, наистина се получиха много вкусни!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеИзглеждат удивително!Самата рецепта също е много интересна и досега не бях я срещал. Тази вечер обмислях да правя тутманик, но размислих. Единствено искам да попитам според вас, ако поръся със сирене, докато мажа с маслото отделните листове дали ще се получи? Много благодаря!
Здравейте!
ИзтриванеИзвинявам се за закъснелият отговор, но не бях в града!
Радвам се, че рецептата Ви е впечатлила! Аз не съм я правила със сирене, но съм чела, че други хора са я правили и е станала много сполучлива. Така, че спокойно си сложете сиренце и след това споделете, и Вашите впечатления!
Поздрави!