Продукти:
за основата
- 200 г краве масло
- 350 г брашно София Мел Екстра
- 80 г пудра захар
- 1 жълтък
- щипка сол
- настъргана кора на 1 лимон
- 2-3 с. л. студена вода
за крема
- 400 мл прясно мляко
- 2 жълтъка
- 3 с. л. (40 г) царевично нишесте
- 5 с. л. захар
- 1 ванилия
за плодовият пълнеж
- 1 ч. ч. нарязани ягоди
- 1 ч. ч. малини
- 1/2 ч. ч. арония
- 5 с. л. кафява захар
- 5 с. л царевично нишесте
Приготвяне на основата:
В купа се смесват брашното, захарта, солта и лимоновата кора. Прибавя се студеното краве масло, нарязано на дребно. Претрива се с ръка, докато сместа стане на трохи. Добавя се жълтъкът и водата. Замесва се тесто, което не трябва да лепне. Взависимост от големината на яйцето, водата може да варира, така че първоначално сложете 2 лъжици и ако е необходимо, тогава добавете още.
Тестото се опакова в стреч фолио и се поставя в хладилник за 2 часа.
Приготвяне на крема:
Жълтъците се смесват със захарта, нишестето и ванилията, и се разреждат с малко от прясното мляко.
Останалото мляко се слага на котлона да кипне. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване на крема. Оставя се да изстине.
Оформяне на паят:
Формата за паят е с размер 26 см в диаметър и е хубаво да е с незалепващо покритие. Ако нямате такава, постелете я с хартия за печене.
От охладеното тесто се отделя 1/3, а останалата част се връща в хладилника.
Тестото се разточва на плот с размер 5-6 см по-голям от формата, в която ще печем паят.
Прехвърля се в тавата и се издига борд отстрани. Излишното тесто се изрязва. Дъното на паят се надупчва с вилица.
Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 10 минути.
Охлажда се и върху него се поставя крема, който се заглажда.
За плодовият пълнеж е хубаво плодовете да са пресни, но аз направих паят в сезон, когато няма пресни плодове и използвах замразени.
След като в основата е разположен крема, тогава към плодовете се поставят захарта и нишестето. Разпределят се върху крема.
Отделеното тесто се разточва и от него се нарязват тънки ленти и цветенца, с които се украсява отстрани паят.
Украсата се намазва със жълтък.
Паят се пече 40 минути на 180 градуса в предварително затоплена фурна.
Оставя се напълно да изстине и тогава се изважда от формата.
Да ви е сладко!
Усмихнати дни, приятели!
Обичайте и бъдете обичани!
Усмихнати дни, приятели!
Обичайте и бъдете обичани!
С благодарност на Севдалина Нейкова за прекрасната рецепта!
Хриси,
ОтговорИзтриванепаят ти изглежда толкова красиво и апетитно.Чудесно предложение за празника .Великолепна и много апетитна украса.Честито на всички именници, честит празник на виното !
Поздрави и усмивки !
Благодаря, Ели, за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеВесели празници!
Поздрави!