петък, 23 февруари 2018 г.

Хляб в керамичен съд


Наскоро се сдобих с този уникален керамичен съд за печене. Производство е на френската фирма Emile Henry, чието съществуване е от 150 години. Съдовете, които произвежда фирмата са от глина, примесени с фини частици пясък, което ги прави с изключителна здравенина.
Освен, че готвенето в тях е много здравословно, те са и много красиви.
Хлябът, който ви предлагам се изпече равноверно и вкуса му наподобява печенето в пещ.
Това е първата рецепта, която приготвям в него, но няма да е последна.


Продукти:
  • 580 г брашно София Мел Екстра
  • 300 мл топла вода
  • 3 с. л. олио
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 7 г суха мая

Приготвяне:
В брашното се прави кладенче. 
В него се поставят захарта, солта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто. 
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Тестото леко се премесва и се прави на топка. 
Долната част на керамичният съд за печене се поръсва с брашно. Поставя се топката тесто и се поръсва с брашно. Към съда за печене има керамично ножче, с което се правят нарези върху тестото. 


Поставя се капака на съда и хляба се оставя отново да втаса. 


През това време фурната се загрява на 200 градуса. 
Хлябът се поставя, заедно с капака във фурната и се пече 1 час.
На 50-та минута хляба е готов, но за още по-добра коричка, аз го оставих още 10 минути във фурната. 

Колко може да бъде вкусен един хляб...ами много, много вкусен, и из цялата къща се носи аромат на уют, топлина и обич! 




10 коментара:

  1. Прекрасен хляб, Хриси!
    И съдът е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси,
    чудесен е този съд, чудесен е и хляба.Великолепно и много вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастичен е,Хриси!И толкова карсиво си го наширила.Обожавам аромата,който се носи у дома при печенето на хляб.Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. О, знам ги тези съдове, наистина са много добри! Честито и все вкусни хлебчета да си печеш в него! А този хляб е много красив и със сигурност вкусен. Някак чрез снимката си успяла да предадеш и аромата на топъл хляб. Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникален хляб,Хриси!И толкова добра визия има!Заинтригува ме този съд.Разбрах как може да се купи,но цената не можах да видя!
    Поздрави,чудесна си!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, Ели, Петя, Кате, Ваня, Батето, благодаря ви за хубавите думи!
    Този съд наистина е чудесен и аз съм щастлива, че го имам!
    Поздрави и прегръдки за всички вас!

    ОтговорИзтриване
  7. За такъв хляб човек убивам:))

    ОтговорИзтриване
  8. Хриси, мога ли да го изпека в обикновен глинен гювеч?досега съм го правила в чугунена тенджера,но вкусът е различен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, естествено, че можеш да изпечеш хляба в глинен гювеч. Предполагам, че ща стане много вкусен!

      Изтриване