Наскоро се сдобих с този уникален керамичен съд за печене. Производство е на френската фирма Emile Henry, чието съществуване е от 150 години. Съдовете, които произвежда фирмата са от глина, примесени с фини частици пясък, което ги прави с изключителна здравенина.
Освен, че готвенето в тях е много здравословно, те са и много красиви.
Хлябът, който ви предлагам се изпече равноверно и вкуса му наподобява печенето в пещ.
Това е първата рецепта, която приготвям в него, но няма да е последна.
Продукти:
- 580 г брашно София Мел Екстра
- 300 мл топла вода
- 3 с. л. олио
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. сол
- 7 г суха мая
Приготвяне:
В брашното се прави кладенче.
В него се поставят захарта, солта, маята и олиото. Налива се водата и се замесва меко тесто.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото леко се премесва и се прави на топка.
Долната част на керамичният съд за печене се поръсва с брашно. Поставя се топката тесто и се поръсва с брашно. Към съда за печене има керамично ножче, с което се правят нарези върху тестото.
Поставя се капака на съда и хляба се оставя отново да втаса.
През това време фурната се загрява на 200 градуса.
Хлябът се поставя, заедно с капака във фурната и се пече 1 час.
На 50-та минута хляба е готов, но за още по-добра коричка, аз го оставих още 10 минути във фурната.
Колко може да бъде вкусен един хляб...ами много, много вкусен, и из цялата къща се носи аромат на уют, топлина и обич!
Прекрасен хляб, Хриси!
ОтговорИзтриванеИ съдът е чудесен!
Хриси,
ОтговорИзтриванечудесен е този съд, чудесен е и хляба.Великолепно и много вкусно предложение.
Поздрави !
Фантастичен е,Хриси!И толкова карсиво си го наширила.Обожавам аромата,който се носи у дома при печенето на хляб.Поздрави
ОтговорИзтриванеО, знам ги тези съдове, наистина са много добри! Честито и все вкусни хлебчета да си печеш в него! А този хляб е много красив и със сигурност вкусен. Някак чрез снимката си успяла да предадеш и аромата на топъл хляб. Поздрави, Хриси!
ОтговорИзтриванеУникален хляб,Хриси!И толкова добра визия има!Заинтригува ме този съд.Разбрах как може да се купи,но цената не можах да видя!
ОтговорИзтриванеПоздрави,чудесна си!
Страхотен хляб и уникален съд
ОтговорИзтриванеДани, Ели, Петя, Кате, Ваня, Батето, благодаря ви за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеТози съд наистина е чудесен и аз съм щастлива, че го имам!
Поздрави и прегръдки за всички вас!
За такъв хляб човек убивам:))
ОтговорИзтриванеХриси, мога ли да го изпека в обикновен глинен гювеч?досега съм го правила в чугунена тенджера,но вкусът е различен.
ОтговорИзтриванеЗдравей, естествено, че можеш да изпечеш хляба в глинен гювеч. Предполагам, че ща стане много вкусен!
Изтриване