петък, 7 април 2017 г.

Торта с ягоди и два вида шоколад


Нека дните ми бъдат изпълнени с радост, вечерите - с топлина и обич, а годините със здраве и много щастливи моменти.
Честит ми рожден ден! :)

Продукти:
за основата

  • 300 г чаени бисквити какао
  • 125 г краве масло

за млечният шоколадов слой
  • 300 г млечен шоколад
  • 320 мл течна сладкарска сметана
  • 60 мл прясно мляко
  • 15 г желатин

за белият шоколадов слой
  • 300 г бял шоколад
  • 320 мл течна сладкарска сметана
  • 60 мл прясно мляко
  • 15 г желатин

за ягодовият слой
  • 400 г ягоди
  • 100 г захар
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 15 г желатин


Приготвяне на основата:
Бисквитите се смилат и към тях се прибавя разтопеното краве масло. 
Отваряем ринг се поставя върху поднос с размер 23-24 сантиметра. От вътрешната страна на ринга се поставя ацетатна хартия. Вътре се изсипват бисквитите и се притискат хубаво с помощта на лъжица. Поставя се на студено.

Приготвяне на шоколадовите слоеве:
Желатинът се залива с 60-70 мл студена вода.
120 мл от сметаната се смесва с прясното мляко и се поставят на котлона до кипване. Към тях се прибавя набъбналия желатин. Разбърква се до разтопяването му. Сместа се изсипва върху начупеният на дребно шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. 
Останалата 200 мл сметана се разбва до меки връхчета. 
Към нея се добавя шоколадовата смес и се разбърква. 
Изсипва се върху бисквитената основа и се поставя в хладилника да стегне. 

През това време се приготвя по същият начин и белият шоколадов слой. 
Изсипва се върху млечния шоколадов слой и се поставя в хладилника до стягането му.

Приготвяне на ягодовият слой:
Желатинът се залива с 60-70 мл студена вода и се оставя да набъбне..
Ягодите се нарязват на дребно, посипват се със захарта и се поставят на котлона до разтопяване на захарта. 
Сместа се пасира и се прецежда. 
Добавя се към желатина. 
Сметаната се разбива до меки връхчета и към нея се добавя ягодовата смес.
Изсипва се върху белият шоколадов слой и тортата се оставя на студено за няколко часа да стегне.

Тортата се освобождава от ринга, премахва се ацетатната хартия и се украсява с пресни ягоди и разтопен шоколад. 


адаптирана от тук. 


8 коментара:

  1. Прекрасна торта за прекрасен повод! Жива и здрава да си, Хриси! Честит рожден ден! Прегръщам те! * И се черпя с едно голямо парче торта!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много нежна торта, Хриси! Бъди честита, здрава и много, много щастлива! Пожелавам ти един невероятен рожден ден, изпълнен ден с много усмивки и обич!
    Весел празник! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит рожден ден,Хриси!
    Бъди здрава, щастлива, обичана и все така слънчева и позитивна!
    Тортата е прекрасна! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красива торта за красив празник ! Жива и здрава бъди, следвай мечтите си, радвай почитателите на блага с красиви и вкусни рецепти.Да ти е честит този ден, рожден !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. И тук - честит рожден ден, Христинче! Бъди здрава и щастлива!
    Невероятна торта за прекрасен повод!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Хриси! Бъди здрава, обичана и вдъхновена! Красива и вкусна торта си направила! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден, Христина! От сърце ти пожелавам здраве, обич и само хубави преживявания да изпълват живота ти! Бъди все така креативна и вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, Габи, Танче, Ели, Инче, Бети, Петя. благодаря ви от все сърце за хубавите пожелания!
    Бъдете здрави!
    Прегръдки и целувки за всички вас! :)

    ОтговорИзтриване