петък, 28 април 2017 г.

Леща по балканджийски


Имало едно време български ориз, боб и леща...има ги и днес!
Крина - за доброто ястие качествените продукти са задължителни!
Благодаря ви, Крина, за оказаното внимание и уважение!


Продукти:
  • 350 г леща Крина
  • 1-2 картофа
  • 1 глава лук 
  • 3 стръка пресен лук
  • 1 морков
  • 1 пиперка
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 домат
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • сух магданоз
  • пресен магданоз
  • перца от пресен чесън
  • 180 г сланина

Приготвяне:
Лещата се залива със студена вода. След като заври водата се сменя с нова студена вода и се прибавят нарязаните на едро картофи.  Вари се до омекване на лещата и картофите.
Картофите се изваждат, намачкват се с вилица и се връщат обратно в тенджерата. 
В тиган се поставя нарязаната сланина. Запържва се докато си пусне мазнината и придобие златист цвят. 
Прибавят се нарязаният на дребно лук, морков и чушка. След 2-3 минути се добавя и нарязаният пресен лук. Задушава се до омекване на зеленчуците.
Добавя се обеленият и нарязан на дребно домат и чесъна. 
Зеленчуковата смес се прибавя към омекналата леща и се овкусява със сол, чубрица и сушен магданоз.
Оставя се на котлона на много слаб огън да покъкри десетина минути.
Най-накрая лещата се поръсва с нарязаните перца чесън и пресен магданоз, и се отмесва от огъня.

Поднася се с нарязана сланинка, поръсена с пушен червен пупер и за любителите на лютото, задължителната чушка. 


Опитайте, голяма вкусотия са ястията приготвени със сланинка. 

Да ви е сладко! 

3 коментара:

  1. Прекрасно,балканджийско ястие,Хриси!Браво и на"Крина"!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси,
    много богата и наситена рецепта за леща.Става много вкусна по всякакъв начин, особено обогатена със зеленчуци и различни добавки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване