С нетърпение очаквах да дойде най-новата тенджера на Делимано Стоун Ледженд Кук § Бейк и да мога да се насладя на великолепните и' качества при приготвяне на различни ястия.
Заради наближаващите Великденски празници реших първата рецепта, която да направя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера е един по-различен, но не по-малко ароматен козунак.
Резултатът е впечатляваш. Край на хартиите за печене. Тестото се поставя директно в тенджерата, без никакво намазване. И накрая получаваме равномерно и перфектно опечен козунак.
Продукти:
- 50 мл прясно мляко
- 42 г прясна мая
- 130 мл прясно изцеден сок от портокали
- 2 яйца
- 50г разтопено краве масло
- 200 г захар
- кората на 1 портокал
- 2 ванилии
- 1 ч. л. бакпулвер
- 700-750 г брашно
- 2-3 шепи стафиди
Приготвяне:
Към прясното мляко се поставя 80 мл вода. Течността се затопля и в нея се разтваря маята.
В купа се поставят всички продукти, без брашното и стафидите. Разбъркваt се с миксер. Сменят се бъркалките с тези за тесто и започва да се слага по-малко от брашното. Когато тестото стане на топка около бъркалките, тестото се прехвърля в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се изсипва върху плот и се разделя на три части. Тестото не се меси.
Всяка част се разплесква на елипса и в нея се поставят стафидите. Завиват се на фитили и се оплита плитка, чиито краища се подпъхват отдолу и козунака се поставя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера.
Оставя се отново на топло да втаса.
Намазва се с разбит белтък, поръсва се с нарязани бадеми и захар кристал.
Козунакът се пече на 160 градуса.
Да ви е сладко!
Весели Великденски празници!
Какъв ли не козунак направих, време и е този бъркан да опитам. Изглежда чудесно, Хриси! Поздравления! Усмивки от мен, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси!
ИзтриванеКозунакът е лесен за направа и много ароматен. Заслужава си човек да го направи.
Поздрави и прегръдки! :)