петък, 31 март 2017 г.

Лимонови мъфини с шоколадова глазура


Продукти:
  • 150 г меко краве масло
  • 120 г захар
  • 3 яйца М
  • 150 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • кората на 1 лимон
  • щипка сол
  • 200 г шоколад


Приготвяне:
Мекото масло се разбива заедно със захарта до побеляване. 
Към него се прибавят едно по едно яйцата, като разбиването продължава с миксер на висока скорост.
Поставят се ванилията, настърганата кора от лимона и солта.
Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява.
Прибавя се към маслено-яйчената смес и се разбърква до усвояване на брашното.
Получава се хубава пухкава смес, която за по-лесно разпределяне във формичките се поставя в пош и с него се пълнят 2/3 от формичките.


От тази смес се получават 12 мъфини в тази форма.

Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 15 минути.


Готовате мъфини се изваждат от формичките охладени.


Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка. 
Във всяка измита и подсушена формичка се поставят по две супени лъжици от разтопеният шоколад. Изстиналите мъфини се връщат във формите и леко се притискат, за да може шоколада да се разпредели равномерно около мъфините.


Аз пробвах и с поставянето на по-малко шоколад, която мъфина личи на снимката. И така ми харесва. Оставям на ваш избор  с колко шоколад да бъдат покрити сладките.
Мъфините заедно с формите се поставят във фризер да стегне шоколада и след това сладките се освобождават от формите. 


Да ви е сладко! 
Весела и усмихната пролет!

Рецептата е адаптирана от тук. 


12 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Габи! :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. ММ, прекрасни са! Красиви и вкусни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. И за мен тзои вид десертчета са следващите за правне в списъка, Хриси! Твоите са станали магически! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чакам с нетърпение да видя и твоите сладурковци, Люси!
      Благодаря ти, мило момиче! :)

      Изтриване
  4. Хрисиии, наистина са страхотни, а техниката ти за шоколада направо е изумителна!! Не се бях сещала така да правя глазура, наистина става перфектно гладка!!
    прегръдка, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми!
      От силиконовите формички, шоколадът наистина става с голяма гладкост и лъскавина.
      Поздрави и прегръдки, мила! :)

      Изтриване