вторник, 25 април 2017 г.

Козуначена торта



При правене на толкова много торти и сладкиши за семейството, където почти няма ден да липсва нещо сладичко на трапезата( и то рядко да се повтаря) и сина да каже: Това е една от най-вкусните торти :), няма начин да не запиша рецептата и да не увековеча със снимки тази обикновена на вид, но безумно сочна и вкусна торта.

Продукти:
  • 1 голям козунак около 700 г
  • 800 мл прясно мляко
  • 180 г захар
  • 80 г царевично нишесте
  • 4 ванилии
  • 2 яйца
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 180 г течен шоколад
  • 1 бурканче сладко от смокини
  • 300 мл прясно мляко за сиропиране


Приготвяне:
Първо се приготвя крема. Към нишестето се прибавят захарта, яйцата и ванилията. Сместа се разбърква с тел и се разрежда с около 100 мл от прясното мляко.
Останалото мляко се поставя в тенджера и се поставя на котлона да заври. Прибавя се на тънка струя към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. 
Изсипва се в поднос или тавичка, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине. 

Сметаната се разбива до плътност.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива до пукавост. Към него се добавя сметаната и крема се хомогенизира. 

Козунакът се нарязва на тънки филии.

Отваряем ринг с размер 24-26 см се поставя в поднос.
На дъното на ринга се нареждат филиите козунак, като празните места се попълват с изрезки от козунака. 
Сиропира се с част от млякото.
За по-лесно нанасяне на шоколада, се поставя в корнет, като преди това се затопля.
С помощта на корнета шоколада се разпределя върху козунака.
Изсипва се част от крема, заглажда се и се поставят нарязаните смокини.
Следва нареждането на филиите козунак, сиропиране, шоколад, крем и смокини.
Накрая се нарежда и последният козунак, сиропира се, поставят се шоколада и последния крем. Тортата се заглажда и се прибира на студено за няколко часа, най-добре за една нощ.

Тортата се освобождава от ринга и се украсява по желание.
Моето виждане за този тип торти е ,,натупване'' с препечен и натрошен на трохи козунак. 
И тортата заприлича на един голям и безкрайно вкусен наполеон. 😉


Да ви е сладко, както и на нас! 
Бъдете здрави и усмихнати! 



6 коментара:

  1. Поредното козуначено изкушение, определено за следващият празник ще се запася с много козунаци:) Изглежда по наш вкус - сочна, креместа, разкош. Декорацията и обаче много ми харесва. Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта, Хриси!
    Нямат край козуначените изкушения и всичките са много, много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси,
    тортата наистина е красива и много вкусна съдейки по снимките.Чудесно предложение с останал от Великден козунак.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно изглежда, Хриси! Разкошна е и вярвам, че е и много вкусна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, Иле, Ели, Габи, Bozica благодаря ви момичета!
    Много са изкушенията направени с козунак и се радвам, че моето ви е харесало!
    Поздрави и прегръдки за всички вас! :)

    ОтговорИзтриване