Вкусна, ароматна и лесна за изпълнение питка!
Благодаря на Лабрекс за рецептата!
Продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 7 г суха мая
- 2 с. л. олио
- 1 яйце - жълтъка за намазване
- 470-500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 60-70 г разтопено краве масло
Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, захарта, олиото, белтъкът и прясното мляко. Замесва се меко тесто.
Поставя се в купа и се намазва с олио. Купата се шпокрива със стреч фолио и тестото се поставя на топло да втаса.
Разделя се на 14-15 топки, всяка около 50-55 грама.
Всяка топка се разплесква на кръг, потопяват се в мазнината и се подреждат със застъпване в тава с размер 26 сантиметра.
Питката се оставя на топло да втаса.
Намазва се със жълтъкът, разреден с капки прясно мляко и олио, и се поръсва по желание със сусам.
Питката се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко!
Браво - страхотно и лесно!
ОтговорИзтриванеСупер!
Благодаря, Светлана! :)
ИзтриванеПоздрави!
Съвършено мекичка е, Хриси!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, точно такава беше питката, мекичка и ароматна :)
ИзтриванеПрегръдки, мила!
Като памук е! Неустоима!
ОтговорИзтриванеЛека вечер, Христинка!
Сърдечно благодаря, Инче!
ИзтриванеХубава и успешна седмица! :)
Ама и името и звучи като умалително на погача, чудна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя! :)