Сините сливи могат да се консервират по-много различни начини, но аз ви предлагам най-вкусния и най-лесен начин за сладко от тези ароматни плодове.
Продукти:
- 2.500 кг изчистени от костилките сливи
- 1 кг захар
- 4-5 листа индрише
Приготвяне:
Сливите се измиват, разрязват се наполовина и се изчистват от костилките.
Поставят се в дълбока тава, посипват се със захарта и се поставят в силна фурна.
Пекат се до сгъстяване, като отвреме навреме се разбъркват.
Проверяват се за готовност по стандартният начин. Капка от сиропа поставена върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се извадят от фурната се прибавя индришето.
Готовото сладко, топло се насипва в бурканчета, затваря се и се обръща с капачката надолу до пълното му изстиване.
Да ви е сладко!
Много хубаво е станало! И аз днес исках да смая Роби с печено сладко(не беше чувал за такова), ама не прецених тавата, тясно му беше вътре и сега имам да чистя фурна, а сладкото доварих на котлона! :)
ОтговорИзтриванеЩе опитам пак в близките дни!
Прегръдка!
Има и за вас от сладкото. Дано тази мисъл те успокоява при чистенето на фурната :)
ИзтриванеПрегръдки!!!
Не съм опитвала печено сладко, но предполагам, че е вкусно.
ОтговорИзтриванеВзимам си с една голяяма лъжица от твоето!
Прегръдки и хубав уикенд!
Габи, сладкото от печените сливи е едно от най-хубавите и ароматни. Имаш ли възможност непременно си направи.
ИзтриванеПрегръдки!
Много хубаво се получава, а моята рецепта е: 3 кг. сливи, 1 кг. захар и към края на варенето се прибавя 1 винена чаша винен оцет, а сливите се варят с пръчка канела, която после се изважда . Започва да мирише на есен...
ОтговорИзтриванеНикога не съм чувала за добавяне в сладкото толкова много винен оцет, но щом казвате може и да е хубаво :)
ИзтриванеА колкото до ароматите, всеки сам си преценява какви миризми да използва :)
Поздрави!
А лимонтузу не се ли слага?
ОтговорИзтриванеЛимонтозу не слагам. Така пека сливите от много години и не съм имала проблем с консервирането.
ИзтриванеЧудесно е станало, Хриси! Всякакви начини за приготвяне на сливи харесвам! Чинийката ти е страхотна!
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер!
Сърдечно благодаря, Бети! :)
ИзтриванеПрекрасни дни!
Много любимо!
ОтговорИзтриване...и на нас, Веси :)
ИзтриванеПрекрасно е печеното сладко. И моята рецепта е същата,но утре ще пробвам 1кг.захар на 3 кг. сливи,защото много сладко ми дойде.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен!
ИзтриванеПечените сливи могат да се направят дори и без захар, стига сините сливи да са достатъчно сладки.
Изчиствам 2 кг. сливи, поставям в тава с меката част нагоре, посипвам с 600 гр. захар и оставям да престоят 1 нощ. На другия ден ги поръсвам с мъничко лимонтозу и ги пека. Не слагам никакви миризми, канели и т.н. Топли ги насипвам в бурканчета и обръщам с капачките надолу. Не ги обичаме прекалено сладки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта!
Изтриване