вторник, 11 август 2015 г.

Сладко от къпини


Толкова много ни е дала природата, че няма как да не се възползваме и да приберем плодовете и'. Къпини - сладки, сочни, ароматни и ... много цапащи и бодливи :), но незаменими. Няма как да ги пропуснем :)



Продукти:
  • 700 г къпини
  • 1 кг захар
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч. л. лимонтозу

Приготвяне:
Къпините се посипват със захарта. Слагат се на котлона, заливат се с 100 мл вода и като заврат, котлона се намалява. 
Появилата се пяна се отстранява с решетъчна лъжица.
Сладкото става сравнително бърза, така че се проверява отвреме навреме дали е готово. С лъжица се взема от сладкото и се капва върху чинийка. Ако капката не се разлива, значи сладкото е готово.
Прибавя се лимонтозуто, разбърква се и сладкото се отмества от огъня.
Разлива се в топли бурканчета, които се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.
Получават се 6 броя малки бурканчета.


Да ви е сладко!


14 коментара:

  1. Ехеее, супер изглежда!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Прибавих още бурканчета към зимнината...:)
      Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  2. Много апетитни снимки!
    Поздравления Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Е това е истински радващ комплимент :) Благодаря ти, Валя! :)

      Изтриване
  3. Изглежда много вкусно, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  4. Представих си една палачинка, с топка ванилов сладолед и отгоре от твоето сладко, Хриси... Мисля, че ще е чудесен летен десерт. Изглежда страхотно! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш я, Гери, палачинката залята със сладкото, но имам друга изненада с къпини :)
      Благодаря ти!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  5. Аз си представих само леко запечена филийка с малко масло и от сладкото .... размечтах се :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, както и да консумираме сладкото все е разкошно :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Чудесно е сладкото Хриси.Не съм приготвяла такова.По нашия край няма много къпини, но има региони на страната , където те са в изобилие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сладкото е божествено, много ароматно и жалко, че по вашият край няма къпини.
      За сметка на това при нас къпинаци колкото искаш :))
      Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Хриси, не съм опитвала такова сладко от къпини.
    Навремето баба ми много ги обичаше и береше по планината, правеше си компот - аз изпивах само сока, много ароматен, тях не обичах, накиселяват, а и семенцата им...
    Като семейна вече решихме да идем и ние да берем на село.
    Още помня навитата на руло змия, скрита в разгърнатия от мен храст, изпарих се по-бързо от скоростта на светлината, от тогава и не повторих...
    Но сега, пак там, на село,като се заселиха с тате, мама засади една питомна къпина - много е едра, ароматна и сладка. Ако се случи да идем, докато има може де се изкуша да опитам рецептата ти.
    Ето, и история ти разказах:))

    ОтговорИзтриване
  8. Веси, развесели ме с историята си със змията. Змийте са много неприятни, но за съжаление доста често ги срещаме като ходим за гъби, диви ягоди или просто на разходка в гората или по поляните. Даже нещо взеха да стават и нахални :) влизат и в дворовете ни.
    Аз тези къпини ги набрах близо до дома и за щастие нямах среща с някоя змия :)
    Веси, сега е сезона и на питомните къпини, така че можеш да си направиш някое бурканче.
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване